שתף קטע נבחר

 

איראן לפני ועידת הגרעין: "מחויבים לדו-שיח"

שש המעצמות ואיראן יישבו סביב השולחן באיסטנבול לראשונה זה יותר משנה, בניסיון - אולי אחרון - למצוא פתרון דיפלומטי למשבר הגרעין. שר החוץ האיראני פרסם ב"פוסט" מאמר שבו טען שהעשרת האורניום נועדה להצלת חיי איראנים והוסיף: "המנהיג העליון התחייב לפני 7 שנים להתנגדות לנשק גרעיני"

אחרי שנה של התרסות, האשמות והתקדמות רק של דבר אחד - העשרת האורניום, יתיישבו בסוף השבוע נציגי איראן ושש המעצמות לסבב שיחות באיסטנבול בניסיון למצוא מוצא מהמבוי הסתום סביב תוכנית הגרעין של טהרן. רגע לפני פתיחת הדיונים פרסם הבוקר (יום ו') שר החוץ של איראן, עלי אכבר סאלחי, מאמר בעיתון "וושינגטון פוסט", שבו גילה את "פניה היפות" של ארצו, וקרא לחידוש האמון בין ארצות הברית לאיראן.  

 

המערב מגיע אמנם ספקן לשיחות, אולם מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, אמרה אמש: "אנחנו מקבלים סימנים שהאיראנים מביאים רעיונות חדשים לשולחן המשא ומתן".

 

עוד חדשות מהעולם הגדול:

 

נשיא איראן אחמדינג'אד. מה הוא שולח לוועידה? (צילום: EPA) (צילום: EPA)
נשיא איראן אחמדינג'אד. מה הוא שולח לוועידה?(צילום: EPA)

 

השיחות בין גרמניה וחמש החברות הקבועות במועצת הביטחון - בריטניה, סין, צרפת, רוסיה וארה"ב - לבין איראן, יהיו סבב המשא ומתן הראשון בין הצדדים זה יותר משנה. שש המעצמות מקוות שאיראן תספק כר נוח מספיק להרחיב את המשא ומתן, ויש הרואים בסבב השיחות הזה מפלט אחרות מהאפשרות של תקיפה צבאית ישראלית או אמריקנית נגד מתקני הגרעין של איראן. השיחות באיסטנבול עשויות להתחיל באופן לא-רשמי כבר מחר בערב בסעודה שתיערך לנציגים, ויימשכו באופן רשמי בשבת.

 

"הוכחנו שאנו נגד נשק להשמדה המונית"

המאמר של הבכיר האיראני, הנמנה עם נאמני המנהיג הרוחני חמינאי, נפתח באזכור "החטא הקדמון" של האמריקנים. "לפני 45 שנה ארצות הברית מכרה לארצי כור מחקר ואורניום מועשר לדרגה צבאית כדלק שלו. לא הרבה לאחר מכן, הסכימה אמריקה לעזור לאיראן להקים מעגל דלק גרעיני מלא, שכלל תחנות כוח אטומיות".

 

"הטיעון האמריקני היה שכוח גרעיני יספק את צרכי הכלכלה ויפנה את עתודות הנפט הנותרות לייצוא או להמרה למוצרים פטרוכימיים", כתב סאלחי, "ההיגיון הזה לא השתנה".

 

"כשסדאם תקף בנשק כימי, לא השבנו באותם האמצעים" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
"כשסדאם תקף בנשק כימי, לא השבנו באותם האמצעים"(צילום: רויטרס)

 

כמובן, סאלחי נגע בנקודה הרגישה ביותר בנוגע לפרויקט האטום של ארצו – הנשק הגרעיני. "הדגשנו את התנגדותנו לנשק להשמדה המונית במקרים רבים. כמעט לפני שבע שנים, המנהיג העליון האייתוללה עלי חמינאי קיבל התחייבות בנושא. הוא הוציא פסק הלכה – פתווה – שאסר על ייצור, אחסון ושימוש בנשק גרעיני. עמדתנו עמדה למבחן בעבר. כשסדאם חוסיין תקף אותנו בנשק כימי בשנות ה-80, לא השבנו באותם האמצעים".

 

עיקר המאמר מוקדש להצדקת העמדה האיראנית, להצדיק את הצעדים שנקטה טהרן – ולהראות מדוע המסקנה שהרפובליקה האיסלאמית מפתחת נשק גרעיני שגויה. לדבריו, מאחר שבעקבות המהפכה האיסלאמית ב-1979 הפסיקה וושינגטון את משלוחי הדלק הגרעיני לארצו, איראן נאלצה למצוא דלק גרעיני ממקורות אחרים. בין השאר, נאלצה לערוך שינויים בכור המחקר בטהרן כך שיפעל על אורניום המועשר לכ-20%.

 

"ההעשרה - כדי להציל חיי איראנים"

שר החוץ האיראני הדגיש כי פעולת הכור היא ייצור איזוטופים לטיפול רפואי של כ-800 אלף איראנים מדי שנה, וכי העשרת האורניום במתקניה נועדה למטרה זו, ולא הייתה החלופה הראשונה שנבחרה.

 

מתקן ההעשרה פורדו. שם מועשר האורניום ל-20% (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מתקן ההעשרה פורדו. שם מועשר האורניום ל-20%(צילום: AFP)

 

"ב-2009 ביקשנו מסבא"א דלק לכור, כי האספקה עמדה לאזול, מה שסיכן את חייהם של איראנים רבים. הסכמנו להחליף חלק גדול מהאורניום המועשר שלנו בדרגה נמוכה עבור דלק לכור ב-2010 – הצעה של ממשל אובמה – התגובה שקיבלנו מהביתה הלבן הייתה מאמץ להטלת עיצומים נוספים נגדנו במועצת הביטחון", כתב סאלחי.

 

שר החוץ האיראני הדגיש כי ההתקדמות הגדולה האחרונה של ארצו בתחום הגרעין היא תוצאה של הצעד האמריקני לפני שנתיים. "מה שעשינו היה דבר שכל ממשלה מחויבת לעשותו: להגן על אזרחינו ולהבטיח את שלומם. תודה לאל ולעבודה הקשה של המערך הגדל והמחויב של המדענים שלנו, אצלנו לעשות דבר שלא נעשה לפני כן: להעשיר אורניום לרמה הנדרשת, 20%, ולהפוך אותו ללוחות דלק עבור הכור".

 

מוסטפה אחמדי רושן, אחד ממדעני הגרעין האיראנים שחוסלו ()
מוסטפה אחמדי רושן, אחד ממדעני הגרעין האיראנים שחוסלו

 

שר החוץ של איראן סיכם את מאמרו בנימה חיובית. "למרות העיצומים, איומי המלחמה, ההתנקשויות בכמה ממדענינו וצורות אחרות של טרור, בחרנו להישאר מחויבים לדו-שיח. אנו מקווים שכל הצדדים יחזור לשולחן הדיונים כשווים ועם כבוד הדדי, שכל הצדדים יהיו מחויבים לדו-שיח מקיף שמטרתו לפתור את כל הדאגות שעל סדר היום – והכי חשוב, שכל הצדדים מוכנים להתאמץ באופן אמיתי כדי לחדש את הביטחון ואת האמון".

 

ארה"ב רוצה הוכחות ממשיות מאיראן

מזכירת המדינה קלינטון אמרה אמש כי המעצמות מצפות מאיראן להציג צעדים שיוכיחו כי היא זנחה כל כוונה להשיג נשק גרעיני. "אנחנו רוצים שהם יראו לנו - בבירור - בצעדים שהם מציעים שהם באמת נטשו כל שאיפה לפתח נשק גרעיני", אמרה קלינטון. "אנחנו מצפים לתוצאות קונקרטיות. וכמובן, במשא ומתן, אנחנו מבינים שהאיראנים יבקשו ערבויות או פעולות מצדנו ואנחנו בהחלט ניקח זאת לתשומת לבנו".

 

"נתקדם מהר כדי לקבוע אם יש פוטנציאל להסכם", קלינטון (צילום: AP) (צילום: AP)
"נתקדם מהר כדי לקבוע אם יש פוטנציאל להסכם", קלינטון(צילום: AP)

 

עם זאת, קלינטון הדגישה: "אני חושבת שזה ברור לכולם, במיוחד בקרב שש המעצמות אבל גם מעבר להן, שחלון ההזדמנויות הדיפלומטי למשא ומתן פתוח אבל לא יישאר פתוח לעד, ולכן הזמן הוא דבר שיש לקחת בחשבון. אנחנו רוצים להתחיל השבוע ובהחלט נתקדם באופן מתמיד ומהיר... כדי לקבוע אם יש פוטנציאל להגיע להסכם".

 

מוקדם יותר קראו נשיא ארצות הברית ברק אובמה ועמיתו הצרפתי ניקולא סרקוזי לאיראן להיכנס למשא ומתן רציני עם המערב במסגרת השיחות באיסטנבול. אובמה וסרקוזי שוחחו זה עם זה בשיחת ועידה בווידיאו, ולאחר שיחתם פרסמו הצהרה רשמית שבה הדגישו כי יישמו את הסנקציות על איראן כל עוד טהרן אינה עומדת במחויבויות הבינלאומיות שלה. "הנשיאים קראו לאיראן לנצל את ההזדמנות... להיכנס לדיונים רציניים ולהשעות כל פעילות גרעינית רגישה", נמסר בהודעה שפרסמו השניים לאחר שיחתם.

 

המתקן הגרעיני בנתנז. האורניום המועשר יישאר באיראן? (צילום: AP) (צילום: AP)
המתקן הגרעיני בנתנז. האורניום המועשר יישאר באיראן?(צילום: AP)

 

כמה שעות לפני שיחתם של אובמה וסרקוזי, שב נשיא איראן מחמוד אחמדינג'אד והצהיר כי ארצו לא תיסוג מתוכנית הגרעין שלה ולא תיכנע לסנקציות. כך דיווחה סוכנות הידיעות הרשמית של איראן אירנ"א. במסר ששיגר למעצמות אמר אחמדינג'אד: "עליכן לדעת שהאומה האיראנית עומדת על זכויות היסוד שלה, ולא תיסוג במילימטר מזכותה הלגיטימית גם מול הלחץ הכבד ביותר".

 

אתמול הודיעה איראן באמצעות הטלוויזיה הממלכתית שלה כי בכוונתה להציג יוזמות חדשות בסבב השיחות באיסטנבול. עם זאת, לא נמסרו

פרטים נוספים בנוגע ליוזמה ולא היה ברור מההודעה אם איראן מתכוונת להתייחס לדרישה להפחית בהעשרת האורניום.

 

נושא ההעשרה נמצא בלב המחלוקת בין איראן לבין המערב. כדי ליצור נשק גרעיני יש צורך להעשיר אורניום לרמה של 90%, ועד כה איראן העשירה אורניום לרמה של 20% - שממנה ההתקדמות הלאה קלה בהרבה. במערב רוצים שאיראן תוציא את האורניום המועשר ל-20% משטחה. במערב דורשים מאיראן להפסיק לגמרי את העשרת האורניום, אך בימים האחרונים עלו גם קולות שדיברו על פשרה שלפיה יותר לאיראן להעשיר אורניום לרמה נמוכה.

 

 

Read this article in English

 


פורסם לראשונה 12/04/2012 23:43

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אחמדינג'אד. אזהרה מקלינטון: חלון המו"מ לא פתוח לעד
צילום: EPA
ארה"ב סיפקה את הכור. סאלחי
צילום: EPA
נשיא איראן בביקור בכור. סיכוי אחרון לפני תקיפה?
צילום: EPA
מומלצים