קמרון במיאנמר: להשעות הסנקציות על המדינה
ראש הממשלה הבריטי, המבקר במדינה שנשלטה במשך כ-50 שנה בידי החונטה הצבאית, קרא להפסיק את החרם העולמי ולהשעות את הסנקציות שהוטלו עליה. קמרון נפגש עם מנהיגת האופוזיציה הדמוקרטית, אונג סן סו צ'י: "צעד חשוב קדימה"
המערב מתקרב למיאנמר: ראש ממשלת בריטניה, דיוויד קמרון, המנהיג המערבי הראשון המבקר במיאנמר, בורמה לשעבר, מאז הבחירות הדמוקרטיות לממשלה לפני כשנתיים במדינה שנשלטה עד אז על-ידי חונטה צבאית, אמר כי יש להשעות את הסנקציות הכלכליות על המדינה בשל הצעדים לעבר המתבצעים בה.
עוד חדשות מהעולם:
- גינוי באו"ם לצפון קוריאה, ארה"ב לא תעביר מזון
בדיווח ה-BBC הבריטי נמסר כי קמרון אמר את הדברים בתום פגישתו עם
ראש הממשלה הבריטי הדגיש כי אמברגו הנשק על המדינה לא יוסר, אך בשל השינויים הדמוקרטים במדינה ניתן להסיר את הסנקציות: "בורמה לא צריכה להיות ענייה כפי שהיא. היא לא צריכה לסבול משלטון דיקטטורי כפי שהיה, והדברים לא צריכים להיות בדרך הזו".
קמרון הדגיש שיש להגיב לשינויים במדינה בזהירות, אך אמר כי כל פעולה כלשהי טומנת בחובה סיכונים: "אני חושב שזה צעד חשוב קדימה", לדבריו. שרי החוץ של אירופה ידונו ב-23 באפריל בהמשך הסנקציות על המדינה האסייתית, הצפויות לפוג בסוף החודש אם לא יחליטו להאריכן.
במסיבת עיתונאים שערכו השניים מחוץ לביתה של סו צ'י, אותה כינה קמרון כ"השראה לאנשי העולם כולו", נימק ראש הממשלה הבריטי את קריאתו להשעיית הסנקציות: "חשוב לשלוח סימן שאנחנו רוצים לעזור לראות את השינויים שעלולים להביא לצמיחה של חופש, זכויות אדם ודמוקרטיה במדינתך".
50 שנה תחת שלטון החונטה הצבאית
מיאנמר נשלטה מאז הקמתה על ידי חונטה צבאית שהנהיגה שלטון דיקטטורי ודיכאה את מתנגדיה, בהם סו צ'י עצמה, ששהתה במשך 15 שנה לסירוגין במעצר בית מאז שניצחה בבחירות הדמוקרטיות ב-1988, ניצחון שבוטל בידי החונטה הצבאית. סו צ'י, שזכתה ב-1991 בפרס נובל לשלום על פעילותה לקידום הדמוקרטיה במדינה, בירכה את קמרון על דבריו: "צעד זה יבהיר גם למתנגדים לרפורמה, שאם ימשיכו בדרכם – הסנקציות עלולות לחזור".
ב-2010 העבירה החונטה הצבאית את השלטון לממשלה אזרחית, שרובה מורכבת מאנשי צבא לשעבר. ממשלה זו נבחרה בבחירות הראשונות שהתקיימו במדינה מזה 20 שנה. למרות הערכות שאופי השלטון יישמר, העולם הופתע מהשינויים בכיוון הדמוקרטי. ממשלתו של הנשיא תיין סיין - בעצמו גנרל בדימוס - שחררה אסירים פוליטיים, חתמה על הסכמי הפסקת אש עם קבוצות מורדים ופתחה במשא ומתן ישיר עם סו צ'י.
במהלך הביקור ההיסטורי, קמרון, ראש הממשלה הבריטי הראשון המבקר במיאנמר מאז הכריזה על עצמאותה ב-1948, נפגש גם עם הנשיא תיין סיין, ואמר כי על הממשלה להוכיח כי הצעדים בתקופה האחרונה לעבר שלטון דמוקרטי בלתי הפיכים.
הסנקציות הכלכליות חנקו את כלכלת מיאנמר בשנים האחרונות מה שחייב אותו להציג לעולם דמוקרטיה - אחרי כ-50 שנות דיקטטורה - צעדים שאף הובילו לביקור של מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, בנובמבר האחרון.