ריקוד מחשמל: הופכים את הקצב לאנרגיה
כמה צעדים תימניים צריך כדי להדליק נורה? אם השאלה הזאת נשמעת לכם מוזרה, זה רק בגלל שלא ראיתם עדיין את רקדני להקת ורטיגו שמייצרים באמצעות פיזוזיהם שלהם את החשמל שזקוק להופעתם. ביום ראשון הם יהיו בשעת כדור הארץ בכיכר רבין. בעולם זה כבר הפך לטרנד לוהט. צפו
משתתפי אירועי שעת כדור הארץ 2012, שייערך ב-22 באפריל בכיכר רבין תל אביב, יצפו במראה מפתיע: את מקומם של עשרות רוכבי האופניים שייצרו חשמל למופע בשנים הקודמות, יתפסו הפעם 14 רקדני להקת ורטיגו, שייצרו את החשמל למופע שלהם בצעדי הריקוד שלהם עצמם.
בנוסף לורטיגו, ישתתפו במופע הזמרת ריף כהן ועברי לידר עם ההרכב האלקטרוני TYP. כמדי שנה, החשמל למופע המרכזי של היום ולכל הפעילויות באירוע, יופקו מאנרגיות נקיות.
חברי יוזמת האנרגיה הטובה, שיפעילו את מתחם אספקת האנרגיה, הסתפקו השנה בארבע עמדות דיווש שיהיו פתוחות להשתתפות הקהל כבשנים עברו. אייל ביגר, שעומד בראש היוזמה, מסביר כי עמדות אלה יספקו אור לתאורת הבמה ההיקפית, בעוד שאת עיקר החשמל יספק גנרטור ביודיזל, הפועל על שמן טיגון משומש ובעל הספק של 200 קו"ט.
הרקדנים, שיספקו רק חשמל לאורות המופע שלהם עצמו, ירקדו על במה שתפיק חשמל מתנועות הרגליים שלהם. "בתוך הבמה משוקעים 240 סלילי נחושת, שמחוברים לאלפי נורות", מסביר ביגר את הצד הטכני. "הרקדנים נועלים סנדלים עם מגנטים שפורקו מכוננים קשיחים של מחשבים. כשהמגנט שמחובר לסנדל עובר על הסליל עם התנועה של הרגל, נוצר זרם חשמלי קצר שמאפשר להפעיל את הנורות סביבו".
הכנות למופע:
בעולם - מועדוני ענק
הפקת חשמל מצעדי ריקוד כבר מיושמת במקומות שונים בעולם וידועה בשם sstaniable dance flor. לרוב היא מיושמת באירועים גדולים, בהם כל המשתתפים יכולים לקחת חלק בייצור החשמל עבור תאורת הבמות.
ביגר מספר כי מדובר בטכנולוגיה שונה, בה המרצפות מכילות גבישים קרמיים מיוחדים, ותנועות הרגליים והדריכה על המרצפות משנות את הגבישים הללו באופן שמאפשר לייצר חשמל לתאורה של הבמות. למרות שאנרגיה אנושית לא מאפשרת לייצר הרבה חשמל, ביגר מציין כי התהליך הזה "משפר את חויית הריקוד ומשלב אותה עם חוויה של ייצור חשמל אנושי".
בישראל ישתתפו בתהליך זה רק רקדני הלהקה, שעומלים בימים אלה על תנועות ריקוד ספיציפיות שיייצרו חשמל. ביגר מדגיש, כי מדובר בטכנולוגיה שונה מזו שנעשה בה שימוש בעולם ושנועדה למעשה להדגים עד כמה יעילות הנורות החסכוניות מסוג LED, שישמשו לתאורת מופע הריקוד.
רוקדים ומייצרים חשמל- כך עושים את זה בעולם:
הרקדנים, המדוושים והגנרטור צפויים יחדיו, לספק את כל החשמל של המופע בכיכר. למרות שעוד לא יודעים כמה חשמל ייצרו בדיוק צעדי הריקוד, המארגנים מאמינים שתהיה כמות מרשימה. "אלה נורות שאפשר להפעיל עם רגל אנושית", מסביר ביגר. "בניגוד לאופניים, שכל מדווש מייצר בין 100 ל-150 וואט חשמל, שזה יחסית הרבה, בריקוד מדובר בתזוזה של כף הרגל בלבד, שהיא תנועה קטנה יחסית, אך מספיקה כדי לייצר אפקט מכובד".
יוזמת האנרגיה הטובה מלווה את האירוע המרכזי של שעת כדור הארץ זו השנה החמישית. מדובר במיזם חברתי המפתח ומיישם פרויקטים לצמצום פליטת גזי חממה, שהמימון שלהם מגיע בחלקו ממכירת החיסכון בפליטות גזי החממה (Carbon Credits) לחברות, ארגונים וגופים פרטיים.
"רשויות מקומיות וחברות מסחריות רבות מבינות שנדרשת התייחסות מיוחדת למשבר האקלים ופליטת גזי חממה - למרות שהרגולטור נמנע מכך עד כה", אומרים בארגון. "אנחנו קוראים לכל הארגונים: אל תחכו לכך שהממשלה תדרוש מכם לנהל את פליטות הפחמן שלכם. תקדימו תרופה למכה והתחילו לנהל את פליטות הפחמן שלכם כבר עכשיו".