שתף קטע נבחר

 

רופא: תוספי תזונה - בזבוז כסף ופגיעה בבריאות

צרכנים רבים נופלים קורבן לפרסומות וקונים במיטב כספם תוספי תזונה "טבעיים". פרופ' מוטי רביד מבקש ב"זמנים בריאים" ב"ידיעות אחרונות" שנתפכח מאשליית הבריאות בצנצנת, ובמקום שנוציא הון בחנויות טבע - שנלך לירקן

האינטרנט וריבוי ערוצי התקשורת מאפשרים כיום לכל יצרן ומשווק גישה ישירה ללקוחות פוטנציאליים רבים. אם בעיתונות הכתובה ובאמצעי התקשורת הציבוריים עוד הייתה קיימת מידה של בקרה על פרסומים שונים, זו נעלמה כלא הייתה במדיה האינטרנטית. גם אמצעי התקשורת המסחריים, כתובים ואלקטרוניים כאחד, מפרסמים כיום כמעט ללא כל בקרה כל חומר - אם יש מי שמשלם עבור פרסומו.

 

קראו עוד על תוספי תזונה :

 

לקורא התמים אין כל דרך להבדיל בין חומר עיתונאי אינפורמטיבי לבין פרסום מסחרי שמוסווה כידיעה. יתרה מזו, יש מקרים שבהם יחצנים משכנעים עיתונאים מקצועיים לכתוב, או את חברות ההפקה לשדר, כתבות על מוצרים שונים בתחפושת של חידושים או התקדמות במדע.

 

ובפרסומות אין גבול לכושר ההמצאה של הקופירייטרים כדי לשכנע אנשים להשתמש במוצרים שהם מקדמים. האמת על פי רוב איננה מרכיב חיוני ובדרך כלל אינה נכללת במערכת השיקולים של המפרסם.

 

לצורך קידום מכירות של חומרים ותכשירים הנוגעים לבריאות ולרפואה, ממציאים הפרסמים לעיתים מערכות גוף שאינן קיימות או מנגנונים שאינם קיימים וטוענים שהתכשיר הנמכר מטפל בהם, מתקן אותם ומרפא את הבעיה.

 

משרד הבריאות, שאמור לפקח על השוק הפרוע של תוספי מזון ותכשירי הבריאות למיניהם, מסתפק בכך שהוא בודק את רשימות המרכיבים כפי שהן נמסרות לו על ידי היצרן ומאשר שאינם רעילים. הכיתוב באותיות גדולות 'באישור משרד הבריאות' מטעה לחשוב שמשרד הבריאות מאשר את פעילות החומר. למעשה הוא מאשר רק שהחומר אינו רעיל.

 

אשליה של תרופה

אחת הדוגמאות המעניינות היא שיווק של תוספי ויטמינים מקבוצה ‭.B‬ זהו ויטמין המצוי בלחם ובמגוון עצום של מוצרי מזון. אצל אנשים האוכלים מאכלים רגילים לא מוכר מחסור בוויטמינים הללו. יש חולים בתת-תזונה קיצונית או אנשים שסובלים מאלכוהוליזם כרוני שאצלם כן נוצר מחסור, אך אלה מקרים נדירים ביותר.

 

תועמלנים יצירתיים איגדו שני ויטמינים מקבוצה זו ‭B6)‬ ו‭(B12-‬ עם חומצה פולית וקראו להם ‭.Tricardia‬ כך נוצרה האשליה שהתכשיר מסייע לחולי לב, וגם רופאים רבים נופלים בפח ורושמים את התכשיר, שאין בו שום תועלת לחולי לב.

 

באותו אופן נמכרת חומצה אלפא-ליפואית, שהיא חומצת שומן, תחת השם ‭.Neurobetic‬ שם זה רומז לפעילות על מערכת העצבים ועל מחלת הסוכרת. חולי סוכרת ואחרים הסובלים מכאבים משלמים עבור התכשיר, שאין לו כל פעילות מקלה על מערכת העצבים. מעניין לברר כמה רופאים מודעים לכך ש‭Neurobetic-‬ היא חומצת שומן ולא תרופה.

 

הכיתוב באותיות גדולות "באישור משרד הבריאות" מטעה (צילום: shutterstock ) (צילום: shutterstock )
הכיתוב באותיות גדולות "באישור משרד הבריאות" מטעה(צילום: shutterstock )

 

עדיף לאכול פלפל

עוד דוגמה היא השימוש המסיבי שנעשה באנטי-אוקסידנטים. תהליכי החמצון מתרחשים בכל תא בגוף. הם יוצרים חומרים מחמצנים, שאותם יודע הגוף לנטרל במנגנונים שונים.

 

גילוי מנגנונים אלה הביא לגל של מחקרים במטרה לגלות אם חומרים סותרי חמצון (אותם אנטי-אוקסידנטים) יוכלו להאט את התהליכים הדלקתיים המתרחשים בדופנות כלי הדם ולמנוע טרשת עורקים. מן המחקרים התברר כי מתן חומרים סותרי חמצון אינו מביא כל תועלת ואפילו כרוך בעלייה מסוימת בתמותה.

 

שני התכשירים הנפוצים בקבוצת האנטיאוקסידנטים, ויטמין E וויטמין ‭,C‬ נמכרים לא הפרעה. התועמלנים מצטטים את התיאוריה ומתעלמים מתוצאות הניסויים. כך הציבור הצורך ויטמינים בכל הצורות מבזבז כסף ומזיק לבריאותו. בעגבנייה, בפלפל ובפרוסת לחם מצויים כל הוויטמינים הדרושים. טעים יותר וזול יותר.

 

תוספים שמפריעים לתרופות

לפני כמה ימים עמדתי ליד חלון ראווה של חנות "טבע" כלשהי. החנות הציגה שורות-שורות של תערובות צמחים, ועל כל אחת נכתבו הסברים בדבר פעולותיה. היו שם צמחים שנכתב עליהם שהם מורידים לחץ דם ומונעים (כך במפורש) טרשת עורקים, התקפי לב ואירועים מוחיים.

 

היו שם צמחים המרפאים מחלת כליות, כאלה שמורידים את רמת הסוכר בדם, מורידים כולסטרול, משפרים את הראייה, מרפאים כאבי מפרקים ומה לא. כל זה באריזות יפות בצבעים עזים, הרבה ירוק וסגול וכחול, ובמחיר מפולפל כדי למנוע כנראה מחשבה שמחיר זול פירושו חוסר יעילות.

 

נראה לי שאילו יצרני תרופות היו כותבים דברים דומים, היו רשויות הבריאות מגישות נגדם כתבי אישום בדבר הונאה, אבל כנראה שלמשווקי חומרים "טבעיים" הכל מותר.

 

אנשים תמימים מוציאים על התוספים הללו כסף רב, במקרה הטוב ללא כל תועלת ובחלק מהמקרים תוך גרימת נזק לבריאות. חשוב לזכור כי תוספי מזון וויטמינים מפריעים לעיתים לפעילות של תרופות וגורמים להפרעות בקרישת הדם, להפרעות בעיכול ולתגובות אלרגיות. שלא יעבדו עליכם.

 

יש מטרות ראויות הרבה יותר לכסף מאשר לרפד את חשבונות הבנק של היצרנים והמשווקים של תוספי המזון.

 




פורסם לראשונה 15/04/2012 12:53

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"הציבור הצורך ויטמינים מבזבז כסף ומזיק לבריאותו"
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים