שתף קטע נבחר

מורה נבוכים לזכויות ניצולי השואה

לפני כשנתיים וחצי פסק בית המשפט העליון שלישראלים תושבי ישראל שעלו מרומניה בולגריה, תוניס, ולוב יש זכות חוקית לקבל גמלה חודשית לכל חייהם כניצולי רדיפות הנאצים. עמי בר, בן לניצולי שואה, מתנדב לעשות סדר בנתונים היבשים ולסייע לניצולי השואה יוצאי אירופה וארצות המזרח בקבלת זכויותיהם. וגם - החברה לאיתור ולהשבת רכוש נספי השואה משיקה מודל לזכויות ניצולי שואה

לפני כשנתיים וחצי פסק בית המשפט העליון של מדינת ישראל שלישראלים תושבי ישראל שעלו מרומניה בולגריה, תוניס, ולוב יש זכות חוקית לקבל גמלה חודשית לכל חייהם כניצולי רדיפות הנאצים. את הגמלה משלם משרד האוצר הישראלי.

 

רבים מיוצאי מדינות אלה אינם מודעים לזכות חוקית זאת. תושבי ישראל שזכאים לקבל את הגמלה החודשית מהאוצר צריכים לעמוד בכל ארבעת התנאים הללו:

1. יוצאי רומניה ובולגריה - נולדו וחיו שם עד יוני 1945. יוצאי לוב - נולדו וחיו שם עד נובמבר 1943. יוצאי תוניסיה - נולדו    וחיו שם עד פברואר 1944.

2. עלו לישראל עד אוקטובר 1953.

3. לא מקבלים גמלה אחרת כנרדפי הנאצים. (למעט קרן סעיף 2 לפי התנאים שיפורטו בהמשך, ולמעט פנסיה סוציאלית מגרמניה ששולם עבורה בעבר).

4. הזכאים הם תושבי ישראל בלבד.

 

יוצאי פולין, הונגריה, יוגוסלביה, קרואטיה, סלובקיה, צ'כיה, ליטא, אוקראינה וכן מדינות נוספות שהיו תחת כיבוש או השפעה גרמנית (למעט צרפת ואיטליה):

תושבי ישראל בלבד - יוצאי מדינות אירופאיות אלו ונוספות שעדיין לא מקבלים גמלה כלשהי שקשורה לנאצים יכולים לקבל גמלה זו של האוצר בתנאי שנולדו לפני מאי 1945 ועלו לישראל לפני אוקטובר 1953 (למעט קרן סעיף 2 לפי התנאים שיפורטו בהמשך, ולמעט פנסיה סוציאלית מגרמניה ששולם עבורה בעבר).

 

מקבלי גמלאות כל 3 חודשים מועידת התביעות מקרן סעיף 2:

תושבי ישראל שמקבלים גימלה ביורו כל 3 חודשים מקרן סעיף 2, (כ- 870 עד 900 יורו) ועלו לפני אוקטובר 1953 זכאים לעבור לגמלה העדיפה של האוצר שהיא  גימלה חודשית וגבוהה יותר וכן בעלת יתרונות משמעותיים נוספים כמו זכות לשארים לקבל 3 שנים את הגמלה לאחר פטירת בן הזוג שקיבל אותה עד כה. לפי סעיף קרן 2 בפטירת מקבל הגמלה, היא מסתיימת לחלוטין ללא זכות לשארים. (מידע זה לא מיועד ליוצאי איטליה, צרפת וגרמניה שאמורים לקבל את הפיצויים ישירות מגרמניה).

 

גימלת משרד האוצר:

הגמלה המינימלית היא 1,840 שקלים לחודש ובנוסף הטבות כגון: דמי הבראה אחת לשנה על סך כ- 2,000 שקלים, הנחה בארנונה והנחה בקניית מוצרי חשמל לבית. הנחה בתרופות בקופת חולים, פטור מאגרת טלוויזיה ועוד.

 

הגמלה ניתנת ממועד הגשת הבקשה למשרד האוצר והיא לא ניתנת רטרואקטיבי.

 

בקשת נזקק - בנוסף, מי שלא משתכר יותר מ- 4,150 שקלים - סה"כ הכנסות אישיות לחודש באופן אישי כולל הגמלה מהאוצר (שמשולמת כבר או תשולם בהמשך למגישי בקשות חדשים), יכול להגיש בקשה להכרה כנזקק ולקבל תוספת של מאות שקלים כהשלמה ל- 4,150 שקלים והטבות משמעותיות נוספות.

 

בקשת נצרך - מי שיוכר, בגלל מחלות שונות שהאוצר מכיר בהן, ב- 50% נכות ומעלה, ולא מגיע ל- 7,700 שקלים בחודש סה"כ הכנסות אישיות כולל הגמלה מהאוצר, יוכל לקבל השלמה מעבר לגמלה ושאר ההכנסות האישיות ל- 7,700שקלים. הבהרה - נלקחות בחשבון סה"כ ההכנסות האישיות של מקבל הגמלה, שכוללות הגמלה מהאוצר, פנסיה, ביטוח לאומי וכל הכנסה אחרת אישית. המבחן הוא אישי ולא זוגי.

 

גמלה חודשית ממשרד האוצר ליוצאי גטאות ומחנות שעלו גם אחרי 1953:

 

יוצאי גטאות ומחנות שהם תושבי ישראל ועלו גם אחרי 1953 ולא מקבלים עדיין שום קצבה הקשורה לרדיפות הנאצים, יכולים לקבל קצבה חודשית ממשרד האוצר בסך של 1,111 שקלים וכן כרטיס מגנטי נטען ב- 600 שקלים כל חודש – סה"כ 1,711 שקלים לחודש.

 

פנסיה סוציאלית מגרמניה ליוצאי גטאות תחת כיבוש גרמני שעבדו בגטו:

יוצאי גטאות שנולדו לפני 1936 ועבדו בגטו תחת כיבוש גרמני והגישו בקשה לקבלת קצבת זקנה מהביטוח הלאומי בישראל, זכאים לקבל קצבה מהמוסד לביטוח סוציאלי בגרמניה. על פי פסק דין שהתקבל לאחרונה בבית משפט בגרמניה, בתנאים מסוימים ייתכן גם תשלום רטרואקטיבי משנת 1997.

 

זכויות היורשים של יוצאי גטאות שעבדו בגטו ונפטרו:

היורשים יכולים לקבל תשלום רטרואקטיבי עבור התקופה בין 1.7.97 ועד ליום פטירתו של הניצול, בהתאם ל-3 התנאים הבאים: (צריך לעמוד בשלושת התנאים יחד)

  1.  הניצול שנפטר עבד בגטו ולא הגיש מעולם בקשה לביטוח הסוציאלי הגרמני.
  2.  הניצול ו/ או אלמנתו נפטרו לאחר שנת 2002.
  3. הניצול הגיש בקשה לביטוח הלאומי בישראל לקבלת קצבת זקנה לאחר 1.4.75. (גם אם הבקשה נדחתה, כולל בקשות עבור עקרות בית, שנולדו לאחר 1.1.31 ולא הייתה להן בישראל תקופת ביטוח מספקת, כמו כן כולל עולים חדשים שעלו לארץ מאוחר, שגם להם לא הייתה תקופת ביטוח מספקת).

 

מעט על הכותב

אני בן של נרדפי הנאצים ועוסק בפעילות חברתית, ולכן אני מדריך ישראלים אחרים כיצד לקבל זכות זו. מכיוון שיש מידע רב וחשוב לספר ולהדריך למי שמגיעה זכות זו על פי חוק, אנא הרגישו חופשי ליצור עימי קשר במייל או להשאיר הודעה בטלפון שבו מגיעים ישר למזכירה האלקטרונית/ תא קולי שמיועד לקבל הודעות.

 

מייל: amiami70@walla.co.il , טלפון: 055-6665123.

נא להשאיר פרטים אישיים כגון: שם, ארץ מוצא, שנת לידה, שנת עלייה והאם מקבלים גמלה כלשהיא כיום ואם כן – איזו? חשוב להשאיר גם מספר טלפון ואני אחזור אליכם.

 


 

מודל לזכויות ניצולי שואה

החברה לאיתור ולהשבת רכוש נספי השואה משיקה מודל זכויות ניצולי שואה שבא לעזור לניצולי השואה בישראל לברר את זכויותיהם ולמצותם בהקדם. מודל זכויות ניצולי השואה נכתב על ידי עמותת המשפט בשרות הזקנה במסגרת פרויקט של החברה להשבה ובמימונה.

 

המודל נועד להעניק מידע על זכויות והטבות שונות לניצולי שואה במדינת ישראל. בין היתר כולל המודל: את סוגי הגמלות החודשיות ומי זכאי להן, הטבות, הנחות, מענקים ועוד. במודל ניתן מידע כללי בלבד, ואינו מחליף יעוץ משפטי.

 

המודל בנוי כתרשים זרימה ובו ניתן לקבל מידע וטפסים מתאימים איתם ניתן לפנות לגופים המעניקים את ההטבות. בנוסף, כולל המודל את פרטי הארגונים המטפלים בכל הטבה או קצבה.

 

זו הפעם הראשונה בה מוצג ריכוז של כל זכויות ניצולי השואה בצורה ברורה וידידותית למשתמש, כולל כל הטפסים והכתובות להן ניתן לפנות כדי לקבל זכויות אלה. כל שעל המשתמש לעשות הוא להיכנס למודל, לענות על שאלות והמודל יוביל אותו אל הזכויות המגיעות לו ולטפסים הנדרשים כדי למצותן. לכניסה למודל לחצו כאן.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים