צפו: שוטרים קרעו שלטים לפעילי שמאל בנתב"ג
מאות שוטרים שפרוסים בנתב"ג עדיין ממתינים לגל העיקרי של "מטס ההתרסה". עד כה סורבה כניסתם של 27 פעילים שיגורשו. מפקד מחוז מרכז במשטרה: "אנחנו לפני השלב השני והמשמעותי במבצע". מפגינים שהניפו לידו כרזות נעצרו
"התגובה של ישראל היסטרית" - כך טענה היום (א') ליהי רוטשילד, פעילה ישראלית בארגון המטס הפרו-פלסטיני. עד שעות הצהריים סורבה כניסתם של 40 פעילים. שישה צרפתים, שני איטלקים, שני ספרדים, קנדי, פורטוגלי ושווייצרי הוטסו או שיוטסו בשעות הקרובות. 27 צרפתים נוספים יכנסו למשמורת עד להטסתם חזרה. כולם עברו תשאולים על-ידי רשות האוכלוסין וההגירה.
למרות השקט היחסי בנתב"ג - באחד הימים העמוסים, עם תום חופשת פסח - בעת תדרוך לכתבים של מפקד מחוז המרכז, נרשמה תקרית חריגה. כמה פעילים ישראלים הניפו כרזות אחרי דבריו של ניצב בנצי סאו, וניסו להפר את הסדר. שוטרים השתלטו על הפעילים וקרעו את הכרזות. חמישה מהמתפרעים עוכבו לחקירה, בהם יונתן שפירא.
המטס הפרו-פלסטיני - דיווחים אחרונים ב-ynet:
נוסעים עוכבו בנתב"ג; צפו בהפגנה בפריז
פעילי המטס הונחו למחות בנמלי התעופה בחו"ל
ניצב סאו אמר כי "אנחנו לפני השלב השני והמשמעותי במבצע. עיקר הטיסות החשובות אמורות לנחות בין 17:00 ל-19:00. לשמחתי מרבית הפעילים אותרו מבעוד מועד והושארו במדינות המוצא. יחד עם זאת, היום איתרנו פעילים שהצליחו להגיע לארץ בשלבי ההרחקה".
מפקד המחוז הוסיף: "אני מזכיר לכולם שההערכות דיברו על הגעה של 500-1,000 פעילים ומרביתם נעצרו במקום מוצאם, אך אנחנו מתמודדים עם אלו שהצליחו להסתנן".
בתום הערכת מצב שקיים בנתב"ג עם מפכ"ל המשטרה רב-ניצב יוחנן דנינו, אמר מוקדם יותר השר לביטחון הפנים יצחק אהרונוביץ' כי "ההיערכות תימשך במטרה למנוע פרובוקציות ולאפשר התנהלות תקינה של שדה התעופה". בהמשך היום יקיימו רשויות הביטחון הערכת מצב נוספת, בהתאם להתפתחויות בנמל התעופה בלוד.
ליהי רוטשילד, פעילה ישראלית בארגון מטס המחאה שכותרתו "ברוכים הבאים לישראל", אמרה בהתייחס להתפתחויות כי "נכונותה של ישראל לעצור אנשים שלא ביצעו כל פשע אך אומרים שהם באו לבקר בפלסטין, היא תגובה היסטרית". רוטשילד אמרה ל-ynet כי היא "חושבת שזה מאוד עצוב שחברות התעופה האירופיות משתפות פעולה עם הפרת זכויות האדם של מדינת ישראל ואנחנו רואים בהן שותפות לפשע".
רוטשילד סבורה כי לפחות שני שלישים מהפעילים יצליחו לעלות על הטיסות ומכיוון שלדבריה מספר המשתתפים הפעם גדול פי שלושה ממספר המשתתפים במטס הקודם, מספר המגיעים לישראל יהיה גדול. הפעילים הישראלים מתכוונים להגיע בצהריים לנתב"ג. "אנחנו מתכוונים לבוא ולעשות את מה שכל אדם שמגיע לקבל את פני הנוחתים עושה", אמרה רוטשילד. "יהיו לנו ציורים שהכינו עבורם ילדים מבית לחם. אנחנו לא הולכים לעשות הפגנה".
רוטשילד הביעה תקווה שהפעילים לא ייעצרו על ידי השוטרים באולם מקבלי הפנים והביעה תרעומת על כך שפעילי ימין שוהים במקום. "הם נמצאים שם כבר מהבוקר ואף אחד לא איים לעצור אותם או קרא למה שהם עושים 'פרובוקציה' או לחלופין לא ערערו על זכותם להיות שם".
על המכתב שאותו מבקש משרד החוץ הישראלי למסור לפעילים שינחתו בנתב"ג אמרה רוטשילד כי "ישראל חוזרת במכתב הזה על אותם השקרים והתירוצים. מדינת ישראל איננה הדמוקרטיה היחידה במזרח התיכון, ישראל אינה דמוקרטיה בכלל. והדרך שלה להתמודד עם הפרות זכויות אדם היא לומר שיש מקומות גרועים יותר, במקום שהיא תתמודד ותיקח אחריות על הפשעים שהיא עושה".
מארגני המטס הפלסטינים מסרו מצדם כי עד שעות הצהריים הגיעו לבית לחם כמה פעילים. הם האשימו את ישראל בכך שהיא משתמשת בנוהל חדש בנמל התעופה, אשר "דורש מהתיירים המגיעים לחתום על הצהרה שלפיה הם אינם מתכוונים ליצור קשר או לעבוד עם אנשים החברים בארגונים פרו-פלסטיניים".
מארגני המטס פרסמו בטוויטר כי גם השלטונות בטורקיה מנעו מפעילים פרו-פלסטינים לעלות על טיסה לישראל. בתוך כך, דובר המטס סיפר בצהריים כי יותר מ-20 פעילים פרו-פלסטינים הצליחו לעלות על טיסות לישראל בנמל התעופה בז'נבה שבשוויץ, אך המשטרה המקומית מנעה את עלייתם של עשרות פעילים אחרים. משטרת ז'נבה מסרה כי מנעה את עלייתם למטוס של שני פעילים בלבד וכי כ-30 פעילים אחרים הגיעו לנמל התעופה כדי להפגין במקום.
חלק מהפעילים קיבלו בימים האחרונים הודעה על ביטול טיסתם לישראל, וחלקם הצליחו להוציא כרטיס עלייה למטוס, אך נכון לשעות הלילה עדיין לא היו בטוחים שיצליחו להגיע לשטחי הרשות הפלסטינית. בהפגנה בפריז הם קראו "היום המחסום כאן" ו"ישראל תעופי מכאן, צרפת אינה שלך". הפעילים עברו מאוחר יותר לטרמינל 2 בשדה התעופה הצרפתי והחלו להפגין מול דלפקי חברת "אייר פראנס", שביטלה כרטיסי טיסה של משתתפים פוטנציאליים. "אייר פראנס משתפת פעולה", קראו.
המפגינים קראו: "תנו לנו להגיע לפלסטין". אחד מהם ביקש במגפון שלא לאסור על תנועת אזרחים, אלא על תנועתם של "פוליטיקאים טרוריסטים", כהגדרתו. בשיחות עמם ביקשו הפעילים להבהיר כי הם אינם פועלים נגד ישראל, אלא פשוט מבקשים לבצע "פעולה פציפיסטית" ולנסוע לבית לחם כדי לראות את המצב במו עיניהם. בשדה התעופה ניכרה נוכחות משטרתית מוגברת סביב הפעילים.
פעילי המטס קיבלו הנחיות מדויקות שבהן מוסבר להם כיצד לנהוג במקרה שהשלטונות בישראל יסרבו לתת להם להיכנס. בהוראות מונחים הפעילים להשאיר העתק של הדרכון שלהם אצל בני משפחה ולקחת איתם מספרי טלפון של אנשי ממשל בארצותיהם כמו חברי פרלמנט. כמו כן תודרכו בדבר ההנחיות והחוקים בשדה התעופה בישראל, כדי שיהיה להם קל יותר להתמודד עם הטיעונים של אי מתן הכניסה לישראל.
השר לביטחון הפנים אהרונוביץ' הביע אתמול שביעות רצון משיתוף הפעולה עם חברות התעופה הזרות. "אנחנו בקשר גם עם חברות תעופה וגם עם מדינות וביקשנו מהם שכל מי שמזוהה על-ידנו שלא לאפשר לו לטוס, אני חושב שהם די פעלו בהתאם". הפעילים הפרו-פלסטינים שיגיעו לנתב"ג יתקבלו במכתב מטעם מדינת ישראל, שבו נכתב בין היתר: "פעיל יקר, אנו מעריכים את בחירתך בישראל כמושא דאגותיך בתחום זכויות האדם. אנו יודעים שעמדו בפניך אפשרויות ראויות רבות. היית יכול לבחור למחות נגד הטבח היומי שמבצע המשטר הסורי בבני עמו, שגבה אלפי קורבנות".