פסח רטוב: לוויתן באילת וכריש בר מזל באשדוד
לוויתן גדול סנפיר באורך של כ-10 מטר הגיע לביקור נדיר במפרץ אילת במהלך החג, כריש שנתפס בשוגג בקרס דיג ע"י דייגים בחוף אשדוד שוחרר בשלום לים ו-22 דולפינים נצפו מול הרצליה
ביקור נדיר ביותר של לוויתן גדול סנפיר במפרץ אילת. במהלך חול המועד פסח, נצפה הלוויתן במרחק של כ-200 מטר מחופי אילת ותועד על ידי בעל ספינה, תושב העיר.
עוד בערוץ בעלי חיים ב-ynet:
- רגע בטבע: עטלף במעוף לילי וארנבת מופתעת
"הלוויתן נצפה בשעות הבוקר והיה לנו ממש מזל שהצלחנו להבחין בו בסמוך לאתר הצלילה סטי"ל במפרץ אילת", מספר גיא (השם האמיתי שמור במערכת). "בתחילה זה נראה מרחוק כמו דולפין גדול ולרגע הערכנו כי מדובר בכריש לוויתן, אבל סנפיר הגב שלו וסילון המים שהשפריץ, הסגירו כי מדובר בלוויתן". לדברי גיא, הלוויתן נע מצפון לדרום ויצא לאחר דקות ארוכות ממפרץ אילת עד שעקבותיו נעלמו.
"האבחנה היתה חד משמעית - מדובר בלוויתן גדול סנפיר צעיר באורך של כ-10 מטרים. זו תצפית חריגה ונדירה בים האדום ובמפרץ אילת. ככל הידוע לנו, מעולם לא נצפה לוויתן גדול סנפיר באזור", מסביר שיינין ל-ynet.
לדבריו, "זו התצפית הצפונית ביותר שתועדה בים האדום של לוויתן ממין זה והצפונית עד כה היתה בשנת 1999 באזור דאהב, במצרים. הידע על בעלי חיים ימיים בים האדום הוא מועט בהשוואה לים התיכון", הוא מציין.
אשדוד: כריש נתפס בשוגג ושוחרר בחזרה לים
צמד דייגים חובבים, תושבי יפו ואשקלון, שהגיעו במהלך חול המועד פסח לחוף הים באשדוד כדי לדוג דגים בעזרת חכות, דגו בשוגג כריש באורך של כשני מטר ובמשקל של כ-60 קילוגרם.
"הגענו כדי לדוג דגי אנטיאס עם פתיונות ובאותו הזמן היו במים די הרבה כרישים. אחד מהם נתפס בפיתיון ונאבקנו איתו במשך כעשרים דקות, עד שהצלחנו לגרור אותו לחוף", מספר כפיר, עובד בחברת היי-טק.
חברו גיל, בעל ניסיון עשיר בדיג, מספר כי הם התכוונו לדוג דגים שלא למטרות מאכל, אלא כדי לשחררם בחזרה לים. "הכיף בדיג הספורטיבי הוא להרגיש את ההתנגדות של החיה ולהתמודד עם הים. החיה משוחררת בתום הדיג בחזרה לים בלי פגע", הוא מבהיר. "ברגע שהוצאנו את הכריש מהמים, יש לי ציוד מיוחד כדי לשחרר את הקרס מהדג מבלי לפגוע בו. כל האירוע נמשך פחות מדקה ואז התחלתי לדחוף אותו בחזרה למים".
"האנשים לא הבינו למה אני רוצה להחזיר אותו לים"
למקום הגיעו סקרנים רבים כדי לצפות בכריש הגדול. "האנשים רצו להוציא אותו מהים ולא הבינו למה אני משחרר את הכריש במקום למכור אותו ולהרוויח עליו", סיפר גיל.
"חלק מהשינוי שעברתי כדייג בשנים האחרונות הוא ללמד את הדור הבא שהים שלנו במצב גרוע ביותר ומידלדל משנה לשנה. אם נמשיך לרוקן אותו, לא יישאר דבר ולכן אני קורא לכל מי שדג דגים, להחזיר אותם בחזרה לים".
לדברי השניים, הם מודעים לעובדה כי כרישים בים התיכון מצויים בסכנת הכחדה ונחשבים לחיות בר מוגנות. "הכריש היה עייף ולאחר שהוצאתי ממנו את קרס הדיג, הצלחתי לדחוף אותו אל המים עד שהוא נתן מכה חזקה עם הזנב ושחה במהירות למים העמוקים", מסכם גיל. "החלום שלי הוא לסייע בפרויקט לתיוג כרישים כדי שנוכל ללמוד עליהם טוב יותר, היכן הם מתרבים, איפה הם משוטטים ומתי נוכל לדוג בים מבלי לפגוע בהם בעונת הרבייה".
עשרות דולפינים מול חופי הרצליה ונתניה
חוקרי ומתנדבי המרכז לחקר והצלת יונקים ימיים (מחמל"י) יצאו לסקר ימי בשבת בבוקר במטרה לתעד את הדולפינים החיים ומבקרים באופן תדיר מול חופי הארץ. בסיוע של יאכטה ממועדון "שיא-גל" הם זכו לפגוש כ-20 דולפינים ממין דולפינן מצוי מאזור הרצליה ועד נתניה.
החל משנת 1998 מתקיים מחקר לתיעוד אוכלוסיית הדולפינים החיה באורח קבע לאורך חופי ישראל. במהלך הסקרים מצלמים החוקרים גם את סנפירי הדולפינים, המתווספים לקטלוג היונקים הימיים החיים מול חופי ישראל. לכל דולפין יש סנפיר שונה המשמש לזיהויו. עד כה ישנם 144 דולפינים מוכרים לחוקרים בקטלוג הארגון.
כך יכלו החוקרים לזהות את הדולפין הראשון בדרך ושמו אוהד, זכר שנצפה לראשונה לפני כשנתיים ומאז תועד מספר פעמים. "הדולפין עקב אחרי ספינת הדיג (מכמורתן) במהלך הפעילות שלה וניסה לצוד שלל בסמוך לאזור הרשת", מספר ד"ר אביעד שיינין. "עקבנו אחריו במשך שעתיים ומעת לעת עשינו הפסקות כדי להפליג מערבה ולחפש דולפינים נוספים".
כששבו החוקרים על עקבותיהם, הם הבחינו לא רק בדולפין הנוכחי, אלא בלהקת דולפינים נוספת. "כבר התחלנו לחזור בחזרה לנמל הרצליה, אבל התנאים של הים היו מושלמים, עם מעט רוח וים חלק, כך שאפשר היה לזהות ממרחק להקות של דולפינים", הוא מסביר. במרחק של כשישה קילומטר מחופי הרצליה, הופיעה להקה של שבעה דולפינים, ביניהם שני גורים בני כשנה.
להקה נוספת של כחמישה דולפינים התגלתה לאחר זמן קצר בסמוך ושיינין מציין כי הדולפינים קפצו בתזזיתיות באוויר. בין הדולפינים זוהו שני זכרים- גבע, דולפין שזוהה לראשונה בשנת 2005 ודיוק שנצפה לראשונה ב-2007. כמו כן, זוהתה נקבה בשם פוני שנראתה לראשונה בשנת 2006 בתל-אביב.
"מה שהפתיע אותנו הוא שהדולפין אוהד הצטרף בסופו של דבר ללהקה וחבר אליה, כך שיכולנו לראות אותו מנסה לצוד לבד דגים ואז יחד עם הלהקה כולה".
רגע לפני שחזרו לנמל, הספיקו לראות מרחוק להקה של שמונה דולפינים נוספים, אך על אווירת החג העיבה לדבריו כמות גדולה של פסולת בין הגלים. "מצד אחד הגענו לים שוקק חיים עם דולפינים רבים, עופות ים ודגים, אבל מה שבלטה במיוחד היתה הכמות הגדולה של שקיות ניילון שצפה בים ואשפה רבה. זה מרגיז, במיוחד כשהאשפה הזאת עלולה לסכן את חיי הדולפינים, צבי הים ובעלי חיים ימיים נוספים".