שתף קטע נבחר

 

משקיעים בבורסה? תכנון מס יחסוך לכם כסף

תכנון נכון, יכול להוזיל באופן משמעותי את תשלומי המס על השקעות בשוק ההון. מסתבר כי גם משקיעים קטנים יוכלו לחסוך לעצמם לא מעט כסף

רבים חושבים בטעות כי תכנון מס משרת רק את העשירים, אולם המציאות אינה כזו. כך לדוגמא, אנשים המשקיעים בשוק ההון יכולים לעשות שימוש בתכנון מס כדי לחסוך כסף רב, גם אם לא מדובר בהשקעות עתק. להלן נסקור את האסטרטגיות המרכזיות של תכנון מס ביחס להשקעות שונות בשוק ההון בישראל או בחו"ל.

 

השקעה ביחידות השתתפות

בבורסה נסחרות "יחידות השתתפות", אשר בדומה למניות הן מקנות למשקיעים זכויות בגופים העוסקים בחיפושי נפט וגז טבעי. בשונה מניירות ערך אחרים הנסחרים בבורסה, ייחודן של יחידות ההשתתפות הוא במשטר המס האטרקטיבי החל על מחזיקי יחידות ההשתתפות.

 

מי שמחזיק יחידות השתתפות בתום שנת המס, זכאי בעיקרון לנכות כהוצאה שוטפת כנגד הכנסותיו האחרות, את ההפסדים וההוצאות של השותפות בדו"ח האישי שלו בהתאם לחלקו היחסי בשותפות. מדובר בהטבת מס מדהימה אשר גם שכירים יכולים ליהנות ממנה. 

 

קיזוז הפסדים בבורסה

הפסדים בבורסה ניתן יהיה לקזז כנגד הכנסות שונות, לרבות דיבידנד וריבית בתנאים מסוימים. ניצול יעיל של הפסדים, תלוי ביישום נכון של הוראות החקיקה בנושא קיזוז ההפסדים, הידועות במורכבותם הרבה.  

 

לעיתים נעשה שימוש בתכנון מס לצורך קיזוז הפסדים. משקיעים צריכים לנקוט במשנה זהירות במקרה זה, כדי שפקיד השומה לא יתקוף את תכנון המס בטענה כי מדובר בעסקה מלאכותית בהתאם לסעיף 86 לפקודה. ההמלצה שלי במקרים מעין אלה היא להחזיק בחוות דעת משפטית,, המאשרת כי העסקה נעשתה מטעמים כלכליים ובמסגרת פעילות מסחרית.

 

השקעות בחו"ל

אם אתם משקיעים בניירות ערך בחו"ל, חשוב להכיר שני נושאים העשויים להשפיע בצורה דרמאטית על הרווח שלכם.

 

ניכוי מס במקור – במקרים רבים, הברוקר או הבנק בחו"ל מנכים מס במקור, אשר עשוי להגיע ל-30% מהתשלומים המועברים אליכם. בעניין זה, יש לוודא שניתן לקבל זיכוי בישראל כנגד המס המנוכה במקור במדינה הזרה.

 

שינויים בשער החליפין - בהתאם לעמדת רשות המסים, הפסדים הנובעים מירידת שער חליפין בהשקעות שלכם המבוצעות במטבע זר לא יותרו בניכוי בעת חישוב רווח או הפסד ממכירת ניירות ערך זרים. אולם, ניתן לבסס טיעון משפטי לפיו יש להכיר בהפסדים אלה.

 

שיעור המס החל עליכם

פעילות רבה בשוק ההון המבוצעת על ידי היחיד עשויה להיחשב כהכנסה עסקית אשר תהיה כפופה למיסוי בשיעור מס שולי גבוה (48% ב-2012), במקום שיעור המס המופחת החל על רווחים משוק ההון (מס של 25%).

 

רשות המסים עשויה לקבוע כי מדובר בהכנסה עסקית, אם הפעילות בשוק ההון של היחיד מאופיינת, בין היתר, במומחיות, תדירות גבוהה של ביצוע פעולות, תקופת החזקה קצרה בנכסים, מימון הרכישות בהון זר. ישנם מבחנים נוספים, וכל מקרה נידון לגופו.

 

ד"ר אבי נוב הוא עורך דין מומחה לדיני מיסים ומיסוי בינלאומי

פורסם לראשונה 15/04/2012 22:49

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים