אחיו של דודו טופז: אל תמעיטו בכך, זה לא רקמות
8,000 רקמות נפטרים ייטמנו ב"מבצע קבורה המונית", המשפחות זועמות על כך שהרקמות נותרו שנים במכון לרפואה משפטית. אחיו של הבדרן: "הקבורה לא תחזיר לי את דודו". הפרשה נחשפה ב"ידיעות אחרונות"
החלטת משרד הבריאות לבצע מבצע קבורה המונית ל-8,000 רקמות נפטרים, שנשארו במשך שנים במכון לרפואה משפטית, לא עברה בשקט אצל חלק מבני המשפחות. רבים מהן התוודעו לעניין רק בעקבות חשיפת מחלקת התחקירים של "ידיעות אחרונות". חלקן לא פוסלות אפשרות לתבוע את המכון הפתולוגי.
בתחקיר נחשף כי במכון לרפואה משפטית נלקחו דגימות מאלפי גופות, בהן גופותיהם של שוש עטרי, של הרמטכ"ל לשעבר רפאל איתן (רפול) ושל הבדרן דודו טופז. "מישהו מנסה להמעיט בעובדות וקורא לזה רקמות ותאים", אמר אמש (יום א') אחיו של טופז, מיקי גולדנברג.
גולדנברג אמר כי משפחות שיבקשו לטמון את האיברים בקבר הנפטר ייאלצו לשלם על כך והביע את זעמו על כך: "זה כמו שמישהו יגנוב לי את האוטו וייקח את המנוע, ובמקום להחזיר אותו תוך התנצלות ומתן פיצויים הוא יבוא ויגיד לי - אני אחזיר לך את המנוע אם תשלם לי על ההרכבה שלו. זה ממש הזוי. לאן אנחנו הולכים כחברה? הדברים האלה לא כל כך חשובים, הם שייכים לעבר ולי חשוב רק העתיד. את מה שהיה כנראה אי אפשר להחזיר. אני לא חושב שאם נקבור את האיברים שהוחזרו, זה יחזיר לי את דודו".
גולדנברג הוסיף כי הוא ראה את שרידי אחיו בתוך צנצנת שעליה מדבקה עם שמו, ונותרה בו טראומה מכך. "שילמתי מחיר נפשי. שבוע לאחר מכן לא עצמתי עיניים. לשמחתי אף אחד אחר מבני המשפחה לא ראה זאת", אמר. "יש אנשים שמנסים לעודד אותי לתבוע, אבל מה זה מעניין וחשוב עכשיו? אני רק רוצה
שמי שאחראי על זה לא יתעסק בבירוקרטיה, אלא במהות האדם. מישהו טעה ואני לא מבין מה הבעיה לכתוב מכתב התנצלות על הנעשה ל-8,000 אנשים?"
רוני פלקס, שאחותו אילנה נהרגה בשנת 2011, עדיין המום מכל הפרשה ומתכוון לתבוע. "רצינו לבצע נתיחה בכדי לקשור את המוות לתאונת דרכים שאחותי עברה שלוש שנים קודם לכן, לא האמנו שייקחו איברים שלמים", הוא אומר. "לא מדובר פה בטעות של אדם שמבקש סליחה ופותחים דף חדש. הכול נעשה במודע. זה פשע לכל דבר. בכוונתנו להגיש תביעה נגד המכון הפתולוגי. צריך להענישם בחומרה. אני לא מאמין שהמשפחה תוכל לעמוד בעוד טקס קבורה".
הפרשה מגיעה לסיומה לאחר שהושגה הסכמה על כך שניתן להסתפק מבחינה ראייתית בדגימה מיקרוסקופית ובכך לאפשר את הטמנת הדגימה המקורית של הנפטר. באחרונה גובשה תוכנית מיוחדת של משרד הבריאות שמטרתה הקמת מאגר מיוחד של שמות הנפטרים, ובמסגרתה יוכלו לקבל בני המשפחות שיקיריהן עברו ניתוח אחרי המוות בשנים 2011-2000 מידע בדבר הליך ההטמנה.
מוקד של משרד הבריאות יפעל במשך ארבעה ימים ויאויש בין היתר על ידי פסיכולוגים, גורמים סוציאליים, גורמים הלכתיים מכל הדתות ורופאים משפטיים מטעם המכון. עו"ד מאיר ברודר מהלשכה המשפטית במשרד הבריאות אמר כי מדובר על יותר מ-8,000 מקרים, רובם מזוהים. בתדרוך הודגש כי במסגרת התוכנית תהיה התייחסות לכלל הדתות, הקבורה לא תתבצע באותו הקבר וכי לכל דת יימצא מקום קבורה משלה.