שתף קטע נבחר

 

בחריין: האביב הערבי מגיע למסלול הפורמולה 1

הטבח של אסד ונפילת קדאפי השכיחו מהעולם שגם באי הקטן במפרץ נמשך המרד. אבל בכל החודשים האחרונים הפגנות נערכו, אנשים נקברו - ורבים נפצעו. עכשיו כשהוחלט לקיים שם בכל זאת את המרוץ היוקרתי הרחוב שוב תוסס ולעולם שוב אכפת

שנה אחרי שהאביב הערבי הגיע לבחריין, מתכוונת האופוזיציה בממלכה הקטנה לנצל את השבוע הקרוב שבו ייערך במדינה הגראנד פרי של הפורמולה 1 כדי להפגין נגד משפחת המלוכה השולטת. בשבוע שעבר הוחלט שלא לדחות את הגראנד פרי למרות האלימות במדינה, שבה נהרגו בחודשים האחרונים כמה מפגינים ועוד עשרות נפצעו, והצעד העלה שוב את ההתקוממות בה לכותרות העיתונים בעולם.

 

עוד חדשות מהעולם הגדול :

 

ההתקוממות העממית בבחריין החלה בשנה שעברה מעט אחרי תחילת המהפכות בתוניסיה, במצרים ובלוב, אולם בחודשים האחרונים - על רקע מעשי הטבח של בשאר אסד בסוריה - הוסט המבט ממנה. אלא שברקע נמשכת כל העת מחאתו של הציבור השיעי במדינה נגד משפחת המלוכה הסונית, משפחת אל-חליפה, והפגנות מתקיימות נגדה מדי שבוע. לא פעם הן מידרדרות לאלימות קשה. בעבר האשים השלטון בבחריין את איראן השיעית בעידוד המפגינים ובניסיון לבצע הפיכה במדינה המפרצית הקטנה.

 

מפגינים נגד משפחת המלוכה בבחריין בסוף השבוע (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מפגינים נגד משפחת המלוכה בבחריין בסוף השבוע(צילום: EPA)

 

פורמולה 1. הקבוצות התבקשו להחרים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
פורמולה 1. הקבוצות התבקשו להחרים(צילום: רויטרס)

 

טנקים בכיכר הפנינה בבירה מנאמה, בשנה שעברה (צילום: AP) (צילום: AP)
טנקים בכיכר הפנינה בבירה מנאמה, בשנה שעברה(צילום: AP)

 

גם אתמול הפגינו מאות בחריינים, מניפים את דגלי האדום-לבן של המדינה ואוחזים בתמונותיו של הפעיל השיעי הכלוא עבד אל-האדי אל-חוואג'ה השובת רעב. הם קראו להדחת ראש הממשלה והנסיך חליפה בין-סלמן אל-חליפה, השולט מאז 1971. "לך חליפה, לך", צעקו בעודם צועדים בכפר בילאד אל-קדים. הייתה זו ההפגנה הראשונה בשורה של הפגנות שמתכננת האופוזיציה בבחריין השבוע.

 

ארגון "מהפכת 14 בפברואר", שחבריו התעמתו בשנה האחרונה שוב ושוב עם כוחות הביטחון, קראו לקיים שלושה "ימי זעם" ב-20-22 באפריל במחאה על ההחלטה לקיים את מרוץ הפורמולה 1 במדינה למרות "דיכוי זכויות האדם בה". המרוץ יתקיים ביום ראשון, והאופוזיציה הבהירה כי לא תנסה למנוע את האירוע, אך תקיים מחאה כדי "לנצל את התחרות להסב את תשומת הלב לדרישות הפוליטיות והדמוקרטיות שלנו".

 

ירי בנער הגביר את הלחץ

על עיתונאים זרים נאסר באופן שגרתי להיכנס למדינת האי מאז שהממשלה פתחה במבצע הדיכוי של ההתקוממות בחודשים פברואר-מרס אשתקד. לפי בדיקות עצמאית, 35 בני אדם נהרגו במבצע הזה. ההחלטה השנויה במחלוקת לקיים את הגרנד פרי משכה את תשומת הלב של התקשורת העולמית לממלכה.

 

מפגין בודד עומד בין רימוני עשן ביום שישי (צילום: AP) (צילום: AP)
מפגין בודד עומד בין רימוני עשן ביום שישי(צילום: AP)

 

מפגינה אוחזת בתמונת מפגין שנהרג לפני שבועיים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מפגינה אוחזת בתמונת מפגין שנהרג לפני שבועיים(צילום: AFP)

 

הפגנת שיעים בבילאד קדים (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הפגנת שיעים בבילאד קדים(צילום: EPA)

 

בהודעה שפרסם אתמול הקבינט בבחריין הוא התעקש כי החלטת הפורמולה 1 לקיים את האירוע כפי שנקבע "משקפת את האמון בביטחון וביציבות של המדינה". הירי של שוטרים בנער בן 15 בשבוע שעבר ופציעתו הקשה הגבירו את הלחץ על מארגני המרוץ והקבוצות המשתתפות בו להחרים את האירוע.

 

ביום שישי האחרון הודיעו הן הגוף העולמי השולט בספורט המוטורי FIA והן בעל הזכויות המסחריות ברני אקסלרון כי המרוץ יתקיים כמתוכנן. ארגון זכויות האדם Human Rights Watch גינה את ההחלטה, וטען כי היא תנוצל על ידי משפחת

המלוכה כדי "לטשטש את חומרת המצב של זכויות האדם במדינה".

 

בשבת האחרונה הפכה הפגנה נגד הממשלה בבחריין לאלימה, ושוטרים השתמשו בגז מדמיע ורימוני הלם כדי לפזר מפגינים שהתאספו כדי להביע תמיכה באסיר חוואג'ה על רקע החשש שמצבו הבריאותי מידרדר. "עשרות צעירים התאספו מחוץ לשגרירות בריטניה בבירה מנאמה, והניפו שלטים הקוראים לשחרור חוואג'ה", סיפר עד ראייה, שראה נערות יושבות ברחוב ומסרבות להוראות השוטרים לעוזב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מפגינה בבחריין. הפורמולה 1 ככיסוי על הפרת זכויות?
צילום: AFP
הפגנות במדינת האי אשתקד
צילום: AFP
מומלצים