שתף קטע נבחר

 

נערכים לבצורת חשמל: החל תרגיל החרום

בחברת החשמל מזהירים כי הקיץ, הסיכון לקריסת משק החשמל בזמן גלי החום גדול מתמיד. הבוקר החל התרגיל הגדול שמדמה שבוע שרבי ומחסור בחשמל. איך יתמודדו עם המחסור? מי יתבקש לצמצמם שימוש ואיך הציבור יכול לתרום למאמץ?

במטה הפיקוד של חברת החשמל בחיפה, החל הבוקר (ב') תרגיל בן שבוע ימים שנועד לבדוק את מוכנותו של משק החשמל הישראלי לקיץ. השנה, מדובר בתרגיל רגיש במיוחד, נוכח המחסור החמור בחשמל הצפוי בקיץ הקרוב.

 

לטענת בכירי חברת החשמל, בקיץ 2012 יתקרב המשק הישראלי יותר מאי פעם לנקודה חסרת התקדים שבה אזרחים ייאלצו להתמודד מספר פעמים עם הפסקות חשמל, בעקבות קיטון דרמטי ברזרבות החשמל של ישראל לרמה של 2%-3% מהמלאי בלבד.

 

במצב כזה, כל שיבוש בעבודתם של הגנרטורים בתחנות הכוח של חברת החשמל עלול להותיר את המשק הישראלי ללא גיבוי ולגרום להפסקת חשמל ממושכת. לדברי דב סטרולוביץ, מנהל יחידת ניהול המערכת של חברת החשמל, כמעט בכל יום בקיץ הקרוב יחסר לחברת החשמל. בסך הכל חסרים לחברה 280 מגה-וואט כדי להבטיח שנעבור את הקיץ בלי שיבושים. 

 

חדר הפיקוד של חברת החשמל, בחיפה (צילום: אבישג שאר-ישוב) (צילום: אבישג שאר-ישוב)
חדר הפיקוד של חברת החשמל, בחיפה(צילום: אבישג שאר-ישוב)

 

מדוע חסר לנו חשמל?

בצורת החשמל שאליה נקלע המשק הישראלי נובעת ממספר גורמים: ראשית, הפסקתה של הזרמת הגז ממצרים לישראל והמעבר לשימוש בסולר, בנזין ופחם במקומם, תפסו את חברת החשמל במצב רגיש. תחנות הכוח אינן ערוכות עדיין להפקה מלאה בדלקים ופחם וגם כאשר יוסבו לשימוש מלא בחומרים אלה הן יעבדו ביעילות נמוכה יותר מאשר כשהן עובדות על גז.

 

שנית, הביקוש בקיץ הישראלי גבוה מאוד ומשק החשמל בישראל סובל ממחסור מתמשך במקורות לייצור אנרגיה. בשנים האחרונות גבר הביקוש לחשמל בעקבות הקמתם של מתקני התפלת מים הצורכים חשמל רב וכרגע בוחנים גם את האפשרות להפסיק את התפלת המים בקיץ הקרוב בימים שבהם הביקוש יגיע לשיא.

 

בחברת החשמל מציינים גם את הקצב הנמוך של ייצור החשמל הסולרי ואת העיכוב בהקמת תחנות הכוח הפרטיות כגורמים למחסור בחשמל. "בעקבות כל אלה הרזרבות יהיו נמוכות יותר ועלולים להגיע למצב של רזרבה אפס ואף פחות מכך", אמר ל-ynet יו"ר חברת החשמל, יפתח רון-טל. לדבריו, "צריך להכיר בזה שעלול להיות מצב חרום. נכון להכריז על מצב חרום במשק החשמל".  

 

הנהלת חברת החשמל, היום (צילום: אבישג שאר-ישוב) (צילום: אבישג שאר-ישוב)
הנהלת חברת החשמל, היום(צילום: אבישג שאר-ישוב)

 

היזהרו מיום ה-18 ביוני 2012

על פי הערכות השירות המטאורולוגי, המבחן הגדול של משק החשמל יתרחש בשבוע שמה-17 עד ה-23 ביוני. ב-18 ביוני צפוי גל חום קשה במיוחד, שילווה באחוזי לחות גבוהים מהרגיל. סביב התאריך הזה, מצפים בחברת החשמל לביקושי שיא ובמצב כזה עולה הסבירות שתתרחש תקלה באחד הגנרטורים. או אז, בשל הביקוש הגבוה - יורגש מחסור בחשמל.

 

בתרגיל שהחל היום, המדמה את השבוע הגורלי הזה, יתרגלו עובדי חברת החשמל את שלושת השלבים שבהם תפעל החברה כאשר מלאי החשמל ייגמר.

 

בשלב הראשון, יופעלו הסכמים מוקדמים עם התעשייה בישראל, שלפיהם במצבי מחסור עוברים חלק מהמפעלים (שהם צרכני החשמל הגדולים במדינה) לייצר חשמל לעצמם באמצעות גנרטורים.

 

בשלב השני, פונה חברת החשמל למפעלים ומבקשת מהם לתאם ביניהם את המשמרות כך שלא כל התעשייה תייצר ותפעיל מכונות באותו זמן.

 

בשלב השלישי עוברים להפסקות חשמל. המטרה כרגע היא להגיע למצב שבו ניתן לחפות על המחסור בחשמל באמצעות סדרה של הפסקות חשמל יזומות בנות מספר דקות ש"מדלגות" ממקום למקום בארץ. כך, ניתן יהיה להימנע מהפסקת חשמל ארוכה אחת.

 

לדברי מנכ"ל חברת החשמל, אלי גליקמן, הפסקות החשמל הקצרות יפוזרו באופן שווה בין חלקי הארץ והאזרחים בכל מחוז יקבלו הודעה מראש על "הפחתת עומס", זמן קצר לפני שתתרחש.

 

בנוסף, תכננו בחברת החשמל סדר עדיפויות והגדירו מגזרים "רגישים" שיש להימנע מלהפסיק להם את החשמל. בין הצרכנים ה"רגישים" ניתן למנות את בתי החולים, שבהם החשמל משמש להפעלת מכשירים מצילי חיים, את המערכות הביטחוניות החיוניות וקשישים וחולים החיים בביתם כאשר הם מחוברים למכשירים מצילי חיים שעובדים על חשמל.

 

במשרד האנרגיה ובחברת החשמל גם מעוניינים לפנות לציבור ולהבהיר להם עד כמה השעה דחופה ועד כמה הם יכולים לתרום לכך שישראל תעבור את הקיץ הקרוב בלי הפסקות ממושכות, פשוט על ידי כך שיחסכו בחשמל. "חשוב שהציבור יראה באיזו היערכות מצויים ויגיב בהתאם", אמר היום מנכ"ל משרד האנרגיה, שאול צמח.

 

לדבריו, "ככל שהציבור ייענה ויוריד את הביקוש, זה יהיה נכון הן לאיכות הסביבה, הן לכלכלה והן לאספקת האנרגיה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קיץ קודר צפוי למשק החשמל
צילום: שאדי מטר
צילום: רויטרס
המזגנים יפסיקו לעבוד?
צילום: רויטרס
מומלצים