איזה טייקון לקח משכנתא של 37 מיליון שקל?
הדירות: בפרוייקטים הכי יוקרתיים בארץ. ההחזר: מאות אלפי שקלים בחודש. חשיפה: משכנתאות הענק של האלפיון העליון
אם אתם מתכננים לקחת משכנתא, מרביתכם בוודאי חושבים על סדר גודל של מאות אלפי שקלים. אבל מסתבר שיש גם הלוואות לדיור בסכום בסדר גודל שונה לגמרי. כן, גם באלפיון העליון לוקחים משכנתאות, לפעמים לעשרות מיליוני שקלים, בעיקר לצורך רכישת דירת פאר.
עוד על מגורי יוקרה בערוץ הנדל"ן :
- ברק מחפש לשכור דירה. התקציב: 30 אלף שקל
- מי רוצה דירה מזלמן שובל ב-120 מיליון שקל?
- עופר השקעות מציגה: עוד מגדל יוקרה בת"א
בראש מצעד המשכנתאות נמצא עידן עופר, מבעלי החברה לישראל. עופר רכש דירת פנטהאוז בפרויקט הכי יוקרתי בישראל, "רוטשילד ,"1 ב67- מיליון שקל. על הנכס נרשמה משכנתא של 37 מיליון שקל מבנק דיסקונט. ברוטשילד 1 מתגורר גם יעקב שחר, נשיא "מאיר" חברה למכוניות ולמשאיות, ובעלי מכבי חיפה. הוא ורעייתו נילי נטלו משכנתא של 12.5 מיליון שקל מבנק הפועלים. מטעם שחר נמסר כי "ענייניו הפרטיים אינם מעניינה של התקשורת."
במקום השני ברשימה שלנו נמצא יוסף גרינפלד, מבעלי השליטה בקרדן, עם משכנתא של 25 מיליון שקל מבנק איגוד, על דירה במגדלי אקירוב בת"א. מטעם גרינפלד נמסר, שהדירה שועבדה כנגד הלוואה שנלקחה לצורך השקעות, אחרי שנרכשה עשר שנים קודם לכן.
דירה נוספת בפרויקט עלתה לכותרות, כשנמכרה על-ידי שר הביטחון, אהוד ברק, ב26.5- מיליון שקל. היא נרכשה על ידי ברק ב16- מיליון שקל, ונרשמה עליה משכנתא של 12 מיליון שקל מבנק הפועלים. דוברו של ברק מסביר: "הוא שיעבד חלק מהדירה לצורך הלוואה, כדי לקנות את הדירה החדשה במגדל אסותא."
בינתיים ברק מחפש לשכור דירה במגדל ,G שם שכר הדירה מגיע לכ35- אלף שקל לחודש. באותו פרויקט רכש דירה יזם האינטרנט ובעל הגלריה מולי ליטבק. לשם כך נטל משכנתא של 13.5 מיליון שקל מהפועלים. שכנו עופר גלזר לקח משכנתא של 11.6 מיליון שקל לדירה שנמצאת מתחת לטריפלקס העליון של שרי אריסון (אותו רכשה ב13- מיליון דולר.( את המשכנתא הוא לא נטל כמובן מבנק הפועלים שבשליטת אריסון, אלא ממזרחי-טפחות. ובמגדלי חבס רכשה מירב שטיינמץ, בתו של המיליארדר בני שטיינמץ, פנטהאוז עם משכנתא של 14.5 מיליון שקל.
ההלוואה הכי זולה
התופעה לא ייחודית לתל-אביב. כך, למשל, אוליגרך רוסי מתעניין באחרונה בפנטהאוז במגדל קיי טאוור שנבנה במרינה באשדוד. המחיר מגיע לכ40- מיליון שקל, והאוליגרך מעוניין במשכנתא של מחצית הסכום מבנק ישראלי. לדברי יקי וטורי, מנכ"ל קבוצת קלוד נחמיאס הבונה את הפרויקט, משקיעים מחו"ל מעדיפים לקחת את המשכנתאות בישראל. כך הם לא מוגבלים בנטילת מימון בארץ המקור ויוצרים לעצמם כר פעילות בארץ.
וההחזר? על כל מיליון שקל ל20- שנה משלמים כ7,000- שקל בחודש. מכאן, שעל משכנתא של 10 מיליון שקל משלמים החזר חודשי של כ70- אלף שקל בחודש. ואם לוקחים את המשכנתאות לתקופה קצרה, ההחזר החודשי יכול להגיע גם למאות אלפי שקלים. במקרים רבים המשכנתא נפרעת הרבה לפני המועד: המשכנתאות נלקחות למימון זמני של רכישת נכס נוסף, והנכס הקיים משועבד.
התופעה של עשירים שלוקחים משכנתא נולדה בשנים האחרונות, ולא מכיוון שחסר להם כסף, אלא בשל הכדאיות, עקב הריבית הנמוכה בשוק. לדברי שמאי המקרקעין ארז כהן, "אין סיבה שגם הם לא ייקחו משכנתאות. מדובר בהלוואה הכי זולה."
וגם לבנקים זה משתלם. העמדת משכנתא לטייקון שיש לו השקעות ונכסים נוספים נחשבת לא פחות מסוכנת מאשר ללווה רגיל, ולכן המשכנתאות של הטייקונים מתומחרות בדרך כלל בריביות גבוהות יותר. יצוין כי תהליך אישור משכנתא גבוהה איטי ומסורבל, משום שהלקוח נדרש לעבור ועדת אשראי בבנק ולעתים להמתין להתכנסות הדירקטוריון לצורך אישור. עידן עופר, עופר גלזר, מולי ליטבק, בני שטיינמץ ובתו מירב ביקשו שלא להגיב.
הידיעה פורסמה במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"