עלו בגלל כסף, תרבות ארה"ב רעה. הספר שנפסל
משרד החינוך אסר את השימוש בספר הלימוד "יוצאים לדרך אזרחית" בגלל טעויות, אי-דיוקים והטיות פוליטיות לכאורה. הנה הצצה לספר שלפיו אימוץ התרבות האמריקנית בישראל הוא השלכה רעה של הגלובליזציה, ובריה"מ הייתה מדינה רב-אתנית
סאגת ספר לימודי האזרחות "יוצאים לדרך אזרחית" הגיע אתמול (יום ג') - לפחות באופן זמני - לסיומה. מנכ"לית משרד החינוך, דלית שטאובר, הודיעה כי ייאסר השימוש בספר, שלטענת גורמי חינוך חוטא באי-דיוקים רבים ובהטיות פוליטיות, וקבעה כי עצם אישורו היה תקלה חמורה.
עוד חדשות ב-ynet:
לפי נוהלי משרד החינוך, כל ספר לימוד חייב לעבור בדיקה של שני מומחים מתחום הדעת וכן בדיקה של יועץ משפטי. אלא שלדברי שטאובר, במקרה הזה אירעה תקלה, והספר אושר מבלי שיתוקנו בו כל ההערות של המעריכים החיצוניים. אילו טעויות למדו תלמידי ישראל בשנת הלימודים האחרונה? הנה כמה דוגמאות:
- ברית המועצות צוינה בספר כמדינה רב-אתנית, אף שהייתה קונפדרציה
- יש בספר התייחסות לכך שהעלייה מחבר העמים נבעה בחלקה ממניעים כלכליים ולא ציוניים
- בספר מצוין בטעות כי ליהודי ארצות הברית יש אוטונומיה פרסונלית
- הדיון המוצג בספר בנושא בחירות הוא דל ביותר, אף שמדובר בנושא מהותי בלימודי האזרחות
- אימוצה של התרבות האמריקנית בישראל מוצג בספר במסגרת חסרונות הגלובליזציה
- איחוד המשפחות הפלסטיניות אינו מוצג בספר במסגרת ההתנגשות בין זכויות אדם ויעדי המדינה
- ההסבר לצמיחת ש"ס כתגובה לאי-ייצוג במפלגות החרדיות הוא הסבר חלקי מאוד ואינו מדויק
- בספר מצוין כי המערכת הדו-גושית נוצרה בבחירות 1977 ולא בבחירות 1973
- החלק על יחסי ישראל-סוריה מוטה באופן חד משמעי לכיוון אחד בלבד - ויתור, ואינו מדגיש את הנימוקים בעד השארת הגולן בידי ישראל
בדיון שנערך בנושא בכנסת אתמול הופנו חצי הביקורת בעיקר לרכז מקצוע האזרחות, אדר כהן, שאישר את הספר. בשנה האחרונה הוא ניצב במוקד הדיון בנושא הוראת האזרחות והשאלה אם הוראת האזרחות חייבת לכלול תכנים דמוקרטיים בלבד או לעסוק גם בחיזוק הלאומיות והצביון היהודי בישראל. לאחרונה טענו גורמים בימין כי כהן פעל מתוך מניעים זרים, ואישר את ספר הלימוד כדי להשפיע על התכנים הפוליטיים.
אתמול השיב כהן על ההתקפות נגדו: "אני עומד מאחורי דבריה של מנכ"לית המשרד לפיהם נפלו פגמים באישור הספר, ואני
כמובן לקחתי חלק משמעותי באישורו אך לא הייתי הגורם היחיד. עם זאת, מעולם לא הייתה כוונה לפגוע בשום אדם או אוכלוסייה, ובטח שלא להשפיע על התכנים הפוליטיים בספר. אם יש טענות הן צריכות להיות מבוססות. יש לי יושרה אישית כעובד ציבור ובאחרונה אני סובל מפגיעה מתמשכת בי כאדם".
ד"ר בינה גלדי, אחת ממחברות הספר, אמרה: "אני המומה ומופתעת מהטענות שנשמעות כלפי הספר, הן גובלות בהוצאת דיבה. הספר נבדק שלוש פעמים על ידי מעריכים חיצוניים, כל הטעויות תוקנו והוא אושר כראוי ולפי כל הנהלים של משרד החינוך".