מחאה באיראן? טיפסה על מכונית הנשיא. צפו
האם זו מחאה של אזרחים שכורעים תחת הסנקציות או סתם הזדמנות מוזרה לשוחח עם הנשיא? בסרטון שצולם בזמן ביקור של נשיא איראן בעיר בדרום נראית אשה תובענית מטפסת בכוח על מכוניתו, לא נותנת לאיש לעצור אותה, ומדברת אליו נרגשות
סרטון שפורסם ביוטיוב מספק הצצה אל פגישה פנים אל פנים בין אזרחים איראנים קשי יום לנשיאם, מחמוד אחמדינג'אד, שדבק בתוכנית הגרעין של ארצו בשעה שהעם כורע תחת הסנקציות. בסרטון נראים אזרחים מתאספים סביב מכוניתו בזמן סיור בעיר הנמל בנדר עבאס שבדרום איראן, וצועקים לו.
תחילה נראה בסרטון איש מבוגר קורא לעבר הנשיא האיראני: "אחמדינג'אד, הקשב, הקשב, אני מבקש, אחמדינג'אד, הקשב". כשהוא מנסה לדבר, תומכיו של הנשיא מנסים להסותו, ומתחילים לקרוא יחד בשבח הנשיא. זמן מה אחר-כך עוצרת מכוניתו של אחמדינג'אד, והוא מקדיש תשומת לב לאיש המבוגר, שמציג לו דף כלשהו ומוסר לו בקשה.
חדשות נוספות מהעולם הגדול :
- טייס ישנוני חשב שכוכב נוגה הוא מטוס - וצלל
כנהוג, אחמדינג'אד מנסה להראות כי הוא משרתו של העם, מחובר לשטח, ומנסה לפתור את בעיותיהם של האזרחים, שרבים מהם נתקלים בבעיות כלכליות בשל הניהול הכושל של המשק האיראני בידי הנשיא ואנשיו. אין ספק שגם לסנקציות הבינלאומיות הייתה השפעה כלשהי על החרפת המצב הכלכלי של האיראנים, אולם יש לזכור כי לכלכלה האיראנית היו בעיות יסודיות עוד קודם לכן, בהן אבטלה גבוהה, אינפלציה והסתמכות רבה על משק הנפט.
בהמשך מטפסת אשה על מכוניתו, וחרף ניסיונות אחד המאבטחים להורידה - היא מתיישבת מול פניו של אחמדינג'אד, שראשו ופלג גופו העליון מבצבצים מכלי הרכב. אחרי שהיא מדברת אליו במשך כמה שניות, היא רצה ויורדת מהמכונית.
אחמדינג'אד אכן סייר בשבוע שעבר בבנדר עבאס, אולם לא ברור אם הסרטון צולם באותו ביקור. יצוין כי בסיורים של אחמדינג'אד לערים רחוקות נהוג שהוא יוצא מהג'יפ ואנשים פשוטים באים אליו, מדברים ומעלים בקשות.
בחודשים האחרונים החמיר מאוד מצבה הכלכלי של איראן בעקבות הסנקציות הבינלאומיות הקשות שמוטלות עליה. מעבר
לארבעה סבבים של סנקציות שהטילה עליה מועצת הביטחון של האו"ם בשל תוכנית הגרעין, הטילו עליה מדינות רבות סנקציות באופן עצמאי, והאיחוד האירופי הטיל אמברגו על ייבוא נפט ממנה בתחילת השנה.
בעקבות הסנקציות צנח משמעותית ערכו של המטבע האיראני, ומוצרי יסוד הפכו יקרים במיוחד. בשיחות עם כתב סוכנות הידיעות רויטרס בפברואר סיפרו האיראנים על שכרם שנותר בעינו אל מול המחירים המאמירים, על רכישת מצרכים לקראת מלחמה אפשרית עם ישראל וארה"ב ועל תורים בכניסה לשגרירויות בהמתנה לוויזות כדי לברוח מהמדינה.