שר המשפטים: חוק יסוד החקיקה ימנע אנרכיה
חתימותיהם של 25 חברי כנסת הובילו לכינוס דיון מיוחד באמצע הפגרה. השר בגין ביקש בשם הממשלה לדחות את הצעת חוק המאחזים של אורלב, וגם התנגד לזו של נאמן בדבר יסוד החקיקה: בתנאים המוצעים - עדיף שלא יונח על שולחן כנסת. החוק של נאמן יידון היום
שר המשפטים יעקב נאמן עלה היום (ד') לדוכן הכנסת במהלך הדיון המיוחד וניסה להגן על הצעת חוק יסוד החקיקה שהעל, לפיו יידרש רוב של 65 חברי כנסת על מנת לבטל החלטה של בג"ץ בנודע לפסילת חוק. מי שציפה לסיון סוער התאכזב, שעה שרק ארבעה חברי כנסת נוכחו במליאה. ynet העביר את הדיון בשידור חי.
"טיוטת חוק יסוד החקיקה הוכרעה על ידי משרד המשפטים ואני מקווה כי עם סיום הפגרה תובא לדיון בממשלה ואחר כך לאישור הכנסת. ההצעה חיונית ביותר לדמוקרטיה בישראל", אמר נאמן. "החוק הזה מונע אנרכיה, ואת זה אמר גם המומחה מספר אחת במשפט חוקתי - ח"כ לשעבר אמנון רובינשטיין בדיון בכנסת 2001. הצעת חוק יסוד החקיקה מיועדת להסדיר את תחום החקיקה במדינת ישראל דבר שהכנסת נמנעת מלעשות ולמלא את חובתה מאז קיומה".
קודם לכן עלה בני בגין להתקפה נגד הצעת החוק של נאמן ואמר כי "בתנאים הנוכחיים - עדיף שהחוק לא יונח על שולחן הכנסת", אמר בגין בדיון.
בחודש שעבר החליט בג"ץ לדחות את הפשרה שאליה הגיעה הממשלה עם מתיישבי מגרון ולהורות על פינוי המאחז ב-1 באוגוסט ולא בעוד שלוש שנים וחצי כפי שסוכם. המהלך עורר כעס רב בקרב המתנחלים, שכבר הגיעו להסכמות עם השר בני בגין, אך לא עברו את מחסום נשיא בית המשפט העליון אשר גרוניס. "הגענו להסכמה עם תושבי מגרון מתוך קשיים מרובים שחלקם נבעו מעמדת ח"כים ואנשי ציבור ששללו הסכמה כזו, ועודדו את תושבי מגרון להימנע ממנה", אמר בגין בדיון ."היו אישי ציבור שהשלו את תושבי מגרון כאילו רווח והצלה יעמדו להם ממקום אחר. אשליה זו חיבלה ביכולתנו להגיע להסכמה בשלב מוקדם יותר. רק לאחר שהגיעה ההסכמה הזו בירכו עליה גם אלה שהתנגדו לה מלכתחילה".
בגין טען כי בג"ץ לא ביטל את ההסכם אלא קיצר את לוחות הזמנים "אבל לא עסק כלל בליבת ההסדר, שהיא הקמת בתי הקבע של תושבי מגרון על גבעה סמוכה על אותו הרכס. כעת יש לקבל את הדין ללא היתממות וללא התחכמות". השר ציין עוד כי לעיתים יש לנהוג בחוכמה ולהעדיף איכות על כמות: "בעוד שלוש או ארבע שנים יהיו 400 אלף מתיישבים, רובם ככולם יושבים לבטח על אדמות מדינה, גם בחסות בג"ץ וגם בעזרת פרקליטת המדינה לדורותיה. אבל תפסת מרובה לא תפסת, תפסת עוד מאחז לא תפסת, תפסת עוד גבעה שמוגדרת אדמות מדינה לא תפסת - ואם תפסת לא הוספת עוצמה, לא החכמת התחכמת, לא הועלת רק הזקת".
עוד הוסיף בגין: "אין זו הצעת חוק להסדרת מאחזים, זו הצעת חוק להפקעת מקרקעין פרטיים של ערביים לצורך הקמת יישוביים יהודיים ביו"ש. יכולתי להפליג בדברי גינוי, אך אסתפק בכך. אין בשיטה זו חוכמה מבחינת מעמד ישראל בעמים".
השר בגין התייחס גם לחוק יסוד החקיקה ואמר כי יש לדחותו, ועדיף כי כלל לא יונח על שולחן הכנסת. "מתעורר אצלי הרושם שיש בין מציעי החוק או תומכיו המשתעשעים במחשבה שאם יפסול בג"ץ את חוקיותו של חוק כזה, אם יתקבל, כי הוא סותר את זכות הקניין המעוגנת בחוק יסוד, יש הנחה שיוכלו ח"כים להתגבר על הפסילה ולהותיר את החוק הזה על פגמיו 5 שנים עוד 5 ועוד 5 ועוד 5", אמר בגין. "יש לשוב לנוסחה שהציעה הוועדה הציבורית בראשות נאמן, על פיה התגברות על פסילת חוק תוכל להתבצע ברוב של 70 ח"כים ולתקופה אחת. בתנאים המוצעים כיום מוטב לא להניח את הצעת החוק על שולחן הכנסת".
אורלב תקף בדיון את החלטת בג"ץ לדחות את הסכם הפשרה במגרון ואמר כי "ברור לחלוטין שיש כאן סיכול ממוקד של מדיניות ממשלה ושל כוונת המחוקק, של הרוב, שנמצא כאן בכנסת. לצערי, מנצלים דרכים משפטיות וגם אג'נדה פוליטית של שר הביטחון, שמוליכה באף את הממשלה, ולכן נדרשת כאן החלטה של ראש הממשלה. הוא צריך להקים ועדת שרים להתיישבות, על מנת שהסמכות לא תהיה נתונה לשר אחד".
אורלב טען עוד כי הסדרת החוקיות של הרכישה והאחיזה של ההתיישבות היהודית תוביל גם "לביטול חוק אנטישמי ברשות הפלסטינית, שלפיה מי שמוכר אדמה ליהודים ביו"ש דינו מוות. אין אף מדינה בעולם שאוסרת רכישה כדין של נכסים בשל גזענות".
ח"כ זאב אלקין חידד את הנקודה וזכה לביקורת מצד יו"ר הכנסת, רובי ריבלין, שאמר: "אני חושש שפה בכנסת יחוקקו חוק שמי שימכור בית ללא ליהודי יהיה גזר לו דין מוות. לא יקום ולא יהיה״. אלקין השיב: "אני חושב שהחשש שלך לא במקומו אדוני היושב ראש״.
ח"כ אורי אריאל טען במליאה ש"מה שקורה עכשיו זו תרמית והונאה. אומרים דבר אחד ובו בזמן רצים הזריזים ותוקעים סכינים מאחור. עד מתי אפשר לשים את הממשלה ללעג? נגיד פעם אחת נבליג, פעם שנייה? מה,
אתם סמרטוט הרצפה של אהוד ברק? הוא יבדוק שנים אם הרכישה של בית המכפלה בסדר וישתמש בשרירות כדי לא לקבוע היתר עסקה? זה חרפה לחברון לארץ ישראל וגם לממשלה ולעומד בראשה. כל פעם תגיד אני תומך בהתיישבות ותעשה הפוך וכולם יתמכו בך?"
ח"כ דני דנון קרא במליאת הכנסת לרה״מ נתניהו לפטר את שר הביטחון ברק ולמנות שר מהליכוד. "לברק אין הבדל בין פינוי אקירוב בתל אביב לבין פינוי יהודים ביהודה ושומרון״ אמר והוסיף: ״אני פונה לשר בגין להמשיך את מורשת אביו, שהחיל ריבונות ברמת הגולן על ידי תמיכה בהצעת החוק שאגיש בפתח המושב להחיל ריבונות ישראלית ביהודה ושומרון״.
דיון נוסף שאמור להסעיר את המליאה הוא בהצעת חוק יסוד החקיקה של שר המשפטים נאמן, לפיה רוב של 65 חברי כנסת יביא לעקיפת החלטות של בג"ץ. בעוד התומכים אומרים כי החוק מחויב המציאות, יש כאלה שחוששים שהמהלך עלול להביא להפרת האיזון בין הרשויות. באופוזיציה צפויים לתקוף היום את היוזמה, ומכיוון בית המשפט העליון כבר נשמעו קולות שטוענים כי מערכת המשפט לא הייתה שותפה להצעת החוק או לגיבושו.