על הגרעין: איראן התחננה, אשטון הייתה קשוחה
פרטים חדשים שדלפו משיחות הגרעין בין איראן למעצמות המערב חושפים את הנעשה מאחורי הקלעים. "הנציג האיראני ביקש 'מאה פעם' לדחות את חרם הנפט, אך שרת החוץ של האיחוד האירופי, ש'הריצה את ההצגה וניצחה על התזמורת', השיבה: 'זה לא ריאלי'". ועל מה דיברו בארוחת הערב?
חדשות נוספות מהעולם הגדול :
- עינויים ורצח בקולוניות במסמכי האימפריה הבריטית
הכתבת האמריקנית לורה רוזן דיווחה באתר לענייני המזרח התיכון "אל-מוניטור" כיצד התעקש הנציג האיראני באופן לא דיפלומטי וביקש "מאה פעם" מנציגת האיחוד האירופי לדחות את חרם הנפט שהוטל על ייבוא מטהרן. בסביבתה של שרת החוץ של האיחוד האירופי קתרין אשטון תיארו את הדרישות של האיראני כ"לא ריאליות", אך הביעו שביעות רצון כי הצליחו לגרום לשיחות שלא להיכשל לגמרי.
הסבב הנוכחי, שבא לאחר קיפאון של למעלה משנה במגעים, החל דווקא ברגל ימין בארוחת ערב בליל שבת בקונסוליה האיראנית באיסטנבול. במהלך הארוחה, שבה נכחו הנציג האיראני סעיד ג'לילי ואשטון, הייתה אווירה לא פורמלית שנועדה לבנות אמון בין הצדדים. לדברי עוזריהם של השניים, האווירה בארוחה הייתה "טובה וידידותית". השיחות היו רחוקות מנושא הגרעין האיראני ועסקו, לדברי דיפלומט אירופאי, בדרכים לממן מפלגה בארצות הברית, ב"אביב הערבי" ובנושאים נוספים.
ממצב של הבנה לכמעט התרסקות
רוזן, שכותבת טורים גם ב"פוריין פוליסי" ובאתר "פוליטיקו", מציינת כי ההבנה של ליל שבת הפכה לכמעט התרסקות בשיחות במוצאי שבת.
לדבריה, בתום הפגישה בין ג'לילי לאשטון נערכה פגישה נוספת, שנמשכה 90 דקות במשרדו של שר החוץ הטורקי, אחמט דבוטאולו, אך בלא נוכחותו.
"ג'לילי לחץ 'בנוקשות' על אשטון לדחות את סנקציות הנפט של האיחוד האירופי על איראן שאמורות להיכנס לתוקף ב-1 ביולי", אמר דיפלומט מערבי נוסף. "בין שני הדיפלומטים, ג'לילי מבוגר יותר", הוסיף הדיפלומט שציין כי "הוא ביקש מאה פעם" לדחות את הסנקציות.
לדברי העוזרים, לאחר הפגישה תיארה אשטון בשיחה פרטית את ג'לילי כבעל אופי "נוקשה", וציינה במחאה כי דחיית הסנקציות אינה ריאלית והדבר אינו נתון להחלטתה. היא הצליחה להסיט את הפגישה בחזרה למסלול מוצלח, בהתבסס על הסיכומים שהושגו בפגישת התכנון בבוקר בהשתתפות כל שבע המשלחות - איראן, ארה"ב, בריטניה, צרפת, רוסיה, סין, וגרמניה.
"הפגישה בבוקר הייתה חיובית והתחושה הייתה וואו"
"הפגישה בבוקר הייתה מאוד חיובית, התחושה בקרב שש המעצמות הייתה וואו", אמר הדיפלומט המערבי, אך הוסיף "בואו לא נתרגש יותר מדי, זה הולך להיות מסלול ארוך וקשה עבורם של משא ומתן, תהליך ארוך וכואב". הוא הוסיף כי נעשתה פנייה לאיראנים והציעו להם לערוך פגישות דו צדדיות עם כל אחת מהמשלחות, והאיראנים הסכימו בשתיקה.
עם זאת, לאחר שהוסכם על העקרונות של השיחות ושהסבב הבא ייערך ב-23 במאי בבגדד, האיראנים לפתע סירבו לפגישות הדו צדדיות, והסכימו להיפגש רק עם הסינים. זו הסיבה ככל הנראה שבצהרי יום שבת דיווחה סוכנות הידיעות רויטרס, בטעות, מפי סוכנות הידיעות האיראנית איסנ"א כי ג'לילי הסכים להיפגש עם הנציגה האמריקנית.
מהכתבה עולה דמותה של אשטון כמי שמצליחה לעמוד בעוז מול המשלחת האיראנית. "אחרי שנה של פטפוטי מלחמה, הקהילה הבינלאומית החלה בתהליך עם איראן שנראה כמו תהליך שיכול להוביל לאמון בינלאומי גדול יותר בעמדה האיראנית שטהרן לא מעוניינת ביכולות גרעין לא חוקיות", אמר דיפלומט אירופאי. "חלק מהסיבות שהגענו לשלב הזה הוא הלחץ שהופעל עליה". סיבה אחרת, המשיך הדיפלומט האירופאי, היא דמותה של אשטון "אשת משא ומתן בעלת ראש פתוח אך קשוחה וחושבת, שהאיראנים בוטחים בה ומוכנים לשבת איתה".
מנצחת התזמורת מאירופה
לדברי הדיפלומט, במהלך השיחות אשטון "הריצה את ההצגה וניצחה על התזמורת כך שהכול יתאים לתסריט. ככל שחלף היום היא גייסה את הרוסים ואפילו את הטורקים כדי שישכנעו את האיראנים להיכנס למשא ומתן קונסקרוקטיבי".
הדיפלומט הוסיף כי בשיחות "אחד על אחד", הדפה שרת החוץ האירופאית את הדרישות הלא ריאליות של האיראנים והביאה את כולם להסכים שתתקיים פגישה נוספת, והכי משמעותי זה שהפגישה תתקיים במהרה כדי לא למשוך את התהליך יותר ממה שצריך".
אף שבישראל הביע ראש הממשלה בנימין נתניהו אכזבה מכך שניתנו לאיראן חמישה שבועות במתנה להמשיך בפעילות הגרעין שלה, לוח הזמנים של אשטון לא היה פנוי לסבב נוסף של משא ומתן קודם לכן. לדברי רוזן, מקורות אמריקניים אמרו לה שגם בוושינגטון קיוו שהפגישה בבגדד תיערך מספר שבועות קודם לכן, בסביבות 10 במאי.