שתף קטע נבחר

 

נשיא סודן: "נשחרר" את הדרום משליטיו

עומר אל-באשיר העלה את רמת האיבה בין שתי המדינות ולפחות בדבריו הרחיב את היקף הסכסוך עם הדרום. בנאום בחרטום אמר: "מטרתנו - שחרור הדרום ממפלגת השלטון"

החרפה בקולות המלחמה הנשמעים מגבול סודן ודרום-סודן הצעירה. נשיא סודן, עומר אל-באשיר, הבטיח היום (יום ד') "לשחרר" את שכנתו מדרום מהמפלגה השולטת בה. מדובר בעליית מדרגה מילולית לאחר עימותים אלימים בגבול המדינות שעלולה להביא אותן לסף מלחמה של ממש.

 

בשבוע שעבר השתלטה דרום-סודן על אזור הנפט הגליג, שהבעלות עליו שנויה במחלוקת. הצעד הביא את הפרלמנט הסודני לכנות אותה "אויבת" ולקרוא לכיבוש מחדש של האזור. בנאום חוצב להבות שנשא אל-באשיר בפני חברי מפלגתו (NCP), כינה הנשיא הסודני את חברי מפלגת השלטון של שכנתו "חרקים", במשחק מילים על שם המפלגה בערבית.

 

חיילים מדרום סודן. כבשו את אזור הגליג העשיר בנפט (צילום: רויטרס ) (צילום: רויטרס )
חיילים מדרום סודן. כבשו את אזור הגליג העשיר בנפט(צילום: רויטרס )

 

"מטרתנו העיקרית היא שחרור האזרחים הדרומיים מה- SPLM (מפלגת השלטון)", אמר אל-באשיר. "זו האחריות שלנו כלפי אנשי הדרום". הוא המשיך וחזה "חדשות טובות" מהגליג בשעות הקרובות, אך גם רמז שהמתיחות לא תפוג עד שמפלגת השלטון הדרומית תקרוס. הוא לא פירט כיצד עשוי הדבר לקרות.

 

"הסיפור התחיל בהגליג, אבל הוא ייגמר בחרטום או בג'ובה", אמר אל-באשיר, בהתייחסו לבירות שתי השכנות. מוקדם יותר האשימו שתי המדינות זו את זו בתקיפות בחזית החדשה. צבא דרום-סודן הודיע כי 22 מחייליו נהרגו בעימותים.

 

עדיין במוקד הסכסוך: הגליג ואביי

לאחר כיבוש "אזור הנפט" בגבול שתי המדינות, טענה דרום סודן כי מטרת הפעולות הצבאיות הייתה לדאוג שתקיפות הצפון ייגמרו. עוד נאמר כי לא תיסוג ממנו עד שייפסקו האיומים על שטחה. נשיא הדרום, סלבה קיר, אמר אז כי צבא ארצו לא יסתפק רק בכיבוש הגליג שבמחוז יוניטי, אלא ייכנס גם לחבל אביי, הנשלט כרגע על ידי חרטום.

 

שדה הנפט בהגליג עומד זה יותר משבועיים במוקד התנגשויות אלימות בין שתי המדינות. שני הצדדים טוענים לבעלות על האזור, אך עד אמש הייתה זו סודן שהפעילה את מתקני הנפט, שאחראים לייצור חצי מתפוקת הנפט היומית של המדינה (60 אלף חביות). העיר הגליג נמצאת במרחק של 100 קילומטרים ממזרח לאזור אביי, שגם גורלו עדיין לא נקבע מאז התפצלה דרום סודן מסודן, והכריזה בחודש יולי האחרון על עצמאות.

 

דרום סודן זכתה בעצמאות בברכתה הרשמית של חרטום, אך מאז גאתה המתיחות ביניהן. במוקד הסכסוך עומדות בעיקר שתי סוגיות: האחת - סימון הגבול ונושא הפליטים והאזרחים, והשנייה - חלוקת רווחי הנפט. בינואר הפסיקה דרום סודן לשאוב נפט בטענה ששכנתה, המחזיקה בצינורות המובילים את הנפט, גונבת אותו ממנה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נשיאי שתי המדינות, אל-באשיר וקיר
צילום: AFP
חייל דרומי שומר על מתקן נפט
צילום: AFP
דרום סודן. "תשוחרר" בידי חרטום?
צילום: רויטרס
מומלצים