גבי אשכנזי במאהל הפראיירים: "על כולם לשרת"
"כולם צריכים לשרת את מדינת ישראל", אמר הרמטכ"ל לשעבר, שהשתתף בהשקת קמפיין "שירות לכולם" ב"מאהל הפראיירים" בבירה. "הצבא הוא של כולנו", ציטט השחקן שלמה וישינסקי את בנו שנפל, ותקף: "רק בארץ החרדים לא עובדים"
המחאה נגד הפטור לחרדים מגיוס לצה"ל צוברת תאוצה: הרמטכ"ל לשעבר, גבי אשכנזי, הגיע הערב (שבת) ל"מאהל הפראיירים" בירושלים ונאם בהשקת קמפיין "שירות לכולם" לקידום אלטרנטיבה לחוק טל. אשכנזי הבהיר כי מי שלא יכול לשרת בצבא, עליו לתרום למדינה באמצעות שירות אזרחי. ynet העביר את השקת הקמפיין בשידור חי.
עוד כתבות על חוק טל :
ליברמן: "חוק טל לא יוארך ביום, וגם לא בשעה"
ליצמן: לאחד כוחות עם ש"ס נגד ביטול חוק טל
הפעילים במקום נשאו שלטים שעליהם כתוב בין היתר "נתניהו הבטיח! כולם משרתים" ו"ביבי הבטחת שירות לכולם עד יולי". הרמטכ"ל לשעבר, שחתם על עצומה הקוראת לחוקק חוק חדש שיסדיר את הנושא, אמר כי הוא מתנגד לשם "מאהל הפראיירים" ואמר כי הזכות לשרת היא גדולה, אבל "העיקרון צריך להיות מיושם - כל אחד צריך לשרת את המדינה".
אשכנזי ציין כי עוד כרמטכ"ל הרגיש שהעובדה שחלק מהציבור לא משרת מעידה על "מציאות לא נכונה, לא רק מבחינה ביטחונית, אלא גם חברתית. אני חושב שכולם צריכים לשרת את מדינת ישראל". הוא גם קרא לקבוע מכסה של תלמידי ישיבות, שימשיכו ללמוד תורה במקום לשרת.
גאולה כהן: עיוות שמשליך על החיים שלנו
השחקן שלמה וישינסקי, ששכל את בנו, אמר: "נזכרתי שבני ליאור, שנפל לפני שמונה שנים בציר פילדדלפי, ידע וגם אמר לי 'יכול מאוד להיות שאני לא אחזור מאחת הפעולות'. וכשאני אמרתי לו 'אתה השתגעת, תשאיר את זה לאחרים, אתה לא צריך להתנדב ליחידה של שבעה חיילים. תשאיר את זה לאלה עם הכיפות הסרוגות', אמרתי, ואני מצטער שאמרתי. הוא אמר 'הצבא הוא גם שלי. גם שאני שייך לשמאל, הצבא הוא של כולנו'". וישינסקי הוסיף כי חזר לאחרונה מביקור בניו יורק, "שם כל החרדים עובדים, רק בארץ הם לא עובדים".
בשיחה עם ynet הוא התייחס לנושא ההשתמטות: "זה יגיע למרד מסים. אני גם יכול להגיע לפקיד השומה ולגרום לו לאשר לי לא לשלם מסים. אם הצבא לא יכול לטפל בנושא הזה, שהמשטרה תטפל. אני רואה בעולם שכל החרדים עובדים. החנות הכי גדולה לאלקטרוניקה בארה"ב מאוישת ב-30 חרדים. רק בארץ, המצאה ישראלית, הם לא עובדים. ואני לא מדבר על הנזק הכלכלי שנגרם למדינה". הוא הוסיף כי החרדים יכולים להתנדב במד"א, בזק"א ובמשטרת ישראל. "אם הם יעבדו, הם לא יהיו עניים. הם עניים בגלל שהם לא עובדים". באשר לערביי ישראל אמר כי הוא יודע שישנם כאלה שמתנדבים לצבא וכי זו צריכה להיות המגמה.
חברת הכנסת לשעבר גאולה כהן נאמה גם היא ומחתה על כך שצעירות רבות אינן מתגייסות לצה"ל מטעמי דת. "אין שורש בלתי מוסרי היום כמו זה שקשור לחיים של בנינו, שאלה נותנים ואלה לא, שיש אי-שוויון בנטל", אמרה, "זה דבר שאנחנו לא חושבים עליו, אבל העיוות הזה משליך על כל החיים שלנו בלי שניתן לעצמנו דין וחשבון".
"מבחן המנהיגות של נתניהו"
בועז נול, ממובילי המאבק, אמר כי "מבחן המנהיגות של ראש הממשלה הוא לעמוד בהתחייבות שלו ולהוביל חקיקת חוק שירות לכולם. יש רוב ברור בעם, בכנסת ובממשלה שדורש שוויון בנטל. מי שלא יתמוך בחוק שירות לכולם הוא משתמט ואין לו מקום". באירוע השתתף גם חבר הכנסת אבי דיכטר (קדימה), שחתם על הצעת החוק.
לפני כחודשיים אסר בג"ץ להאריך את חוק טל, המסדיר את הפטור לחרדים מצה"ל, ובקיץ צפוי תוקפו של החוק להסתיים. אתמול הוקם בגן הוורדים ליד הכנסת "מאהל הפראיירים" על-ידי אנשי הפורום לשוויון בנטל, המחנה המשותף, התאחדות הסטודנטים, השמיניסטים וארגונים נוספים.
הקמפיין קורא לראש הממשלה בנימין נתניהו ולראשי כל הסיעות הציוניות
בכנסת לנצל את פסיקת בג"ץ על מנת לחוקק במושב הקרוב את חוק שירות לכולם. בפורום לשוויון בנטל, שפעיליו היו בין העותרים לבג"ץ, גיבשו מספר עקרונות לחוק הגיוס החדש, שבסיסו גיוס לכולם בגיל 18.
"הבחירה היכן לשרת תהיה של המדינה ולא של הפרט", נכתב בהצעה. "יוקמו מסגרות שירות אזרחי ולאומי (במשטרה, בשירותי ההצלה, בשירותי הבריאות והחינוך) שיקלטו את כל מחזור הגיוס בתהליך הדרגתי של חמש שנים ותוגדר מכסה שנתית של תלמידי ישיבה שילמדו תורה למען חוסנו המוסרי והערכי של עם ישראל כולו".
Read this article in English