שתף קטע נבחר
 

בבוקר: הממשלה תדון בהמלצות ועדת הריכוזיות

אחרי דרך ארוכה, יגיעו בבוקר מסקנות ועדת הריכוזיות לאישור הממשלה. השרים יצביעו על הצעת מחליטים המסמיכה את ראש הממשלה, שר האוצר ושר המשפטים לנסח הצעת חוק שתפריד בין נכסים ריאלים לפיננסים, תגביל את היווצרותן של פירמידות שליטה ותחייב התייעצות לפני כל הפרטה

הממשלה תדון בבוקר (א') בהמלצות הוועדה לקידום התחרותיות במשק ("ועדת הריכוזיות") שהגישה את מסקנותיה הסופיות במרס השנה. אם יאושרו ההמלצות, יחל תהליך חקיקה שיעגן את ההמלצות, וביניהן האיסור על אחזקת תאגיד פיננסי ותאגיד ריאלי משמעותי בו זמנית, בחוק שיובא לאישור מליאת הכנסת.

 

השרים יצביעו על הצעת מחליטים המסמיכה את ראש הממשלה, שר האוצר ושר המשפטים לנסח הצעת חוק שתעגן את המלצות הוועדה. בין היתר,מדובר בהמלצה לכלול שיקולים של תחרותיות בהפרטת נכסי מדינה, ההמלצה למנוע בעלות של גורם אחד על תאגיד פיננסי משמעותי (בנק, חברת ביטוח, קרן פנסיה) ותאגיד ריאלי משמעותי (מפעל, חברת תקשורת, רשת מזון) בו זמנית והמלצות המגבילות את הקמתם של מבנים פירמידיאלים בבורסה.

 

על פי ההצעה, השרים שינסחו את תזכיר החוק יורשו לשנות את ההמלצות במידה ששינויים אלה יידרשו על מנת להתאים את ההמלצות לחקיקה. בנוסף, יוקם צוות בראשות ראש המועצה הלאומית לכלכלה והמפקח על שוק ההון, הביטוח והחיסכון במשרד האוצר, שיסייע בהכנת התזכיר.

 

המלצות ועדת הריכוזיות מגיעות לאישור הממשלה לאחר תהליך ארוך שבו שמעו חבריה את התנגדויותיהן של הקבוצות הגדולות במשק שצפויות להיות משופעות מההמלצות. ההמלצות ישפיעו, בין היתר, על 3 קבוצות מרכזיות: קבוצתו של יצחק תשובה, השולט בחברת הביטוח הפניקס, בקבוצת דלק ובמיזמי נדל"ן רבים; קבוצתו של צדיק בינו, השולט בחברת הדלק פז ובבנק הבינלאומי וקבוצת אי. די. בי. שבה שולט נוחי דנקנר, המחזיקה בבעלות חלקית על חברות רבות במשק, ביניהן כלל פיננסים, שופרסל וסלקום.

 

הפרדה בין החזקות ריאליות לפיננסיות

ההמלצה העיקרית של הוועדה, שבראשה עמד מנכ"ל משרד האוצר לשעבר, חיים שני, היא שיש לאסור על חברה או איש עסקים להיות בעלים של תאגיד פיננסי משמעותי ושל תאגיד ריאלי משמעותי גם יחד.

 

תאגיד פיננסי משמעותי מוגדר כבנק, חברת ביטוח, בית השקעות או קרן השקעות שמנהלים נכסים של למעלה מ-40 מיליארד שקל. תאגיד ריאלי משמעותי הוגדר ככל עסק שאינו פיננסי (חברת תקשורת, רשת לשיווק מזון, מפעל וכיוב') שפדיון המכירות או היקף האשראי שלו בישראל גבוה מ-6 מיליארד שקל.

 

בנוסף, המליצה הוועדה כי דירקטור לא יוכל לכהן במועצת המנהלים של תאגיד פיננסי משמעותי ותאגיד ריאלי משמעותי וכי תאגיד פיננסי משמעותי אחד לא יכול לשלוט בתאגיד פיננסי משמעותי אחר.

 

פירוק הפירמידות

המלצות נוספות נוגעות למה שכונה "פירמידות שליטה". מדובר במבנים פיננסיים שבהם חברה אחת שולטת במספר חברות ששולטות גם הן במספר חברות. במבנים אלה, נטען, יכול העומד בראש הפירמידה לנתב את פעילותה של חברה, למרות שהוא אינו מחזיק בחלק משמעותי מההון שהושקע ברכישתה או הקמתה.

 

הוועדה המליצה לאסור על יצירת פירמידות חדשות בנות יותר מ-2 שכבות. כלומר, חברה שנרכשה על ידי חברה אחרת לא תוכל לרכוש בעצמה חברות. כמו כן, מומלץ כי פירמידות שבהן יותר מ-3 שכבות יצטמצמו ל-3 שכבות וכי בשכבה השלישית, יינתן רוב פחות אחד לדירקטורים חיצוניים שאינם קשורים לעומד בראש הפירמידה.

 

לבסוף, המליצה הוועדה להרחיב את סמכויותיו של הממונה על ההגבלים העסקיים ולחייב את הממשלה להתייעץ עימו לפני הפרטה של נכסי מדינה או הקצאה של זכויות לשימוש באוצרות טבע ונכסים משמעותיים בשווי של יותר מ-150 מיליון שקל.

 

הוועדה המליצה לחייב את הממשלה בהתייעצות עם ועדה לפני הפרטות או הקצאת זכויות, במידה שהרוכש מחזיק בנתח של יותר מ-50% מתחום תשתיות חיוניות או במחזור מכירות שנתי של יותר מ-6 מיליארד שקל.  


פורסם לראשונה 21/04/2012 21:04

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חיים שני מגיש את המסקנות לראש הממשלה ולשר האוצר
צילום: משה מילנר, לע"מ
מומלצים