הצרפתים הולכים לקלפי. הולנד: "זה רגע חשוב"
יותר מ-40 מיליון צרפתים בוחרים נשיא: מועמד הסוציאליסטים פרנסואה הולנד צפוי לגרוף את רוב הקולות בסיבוב הראשון, ולנצח את הנשיא המכהן סרקוזי בסיבוב השני. עם בואו להצביע בקלפי אמר: "אלה בחירות שישפיעו על עתיד אירופה כולה"
בצרפת נפתחו הבוקר (יום א') הקלפיות בסיבוב הראשון בבחירות לנשיאות. עשרה מועמדים מתמודדים על כס הנשיאות, אולם רק לשניים מהם סיכוי ריאלי לכבוש את ארמון האליזה: המועמד הסוציאליסטי פרנסואה הולנד והנשיא המכהן ניקולא סרקוזי. לפי הסקרים הולנד צפוי לגבור בסיבוב הראשון על סרקוזי ביתרון דחוק, ולנצח אותו בפער גדול של עד 14% בסיבוב השני שייערך ב-6 במאי. ynet העביר שידור חי מצרפת.
מעט לפני הצהריים הגיע הולנד לקלפי יחד עם בת זוגו והצביע. "זה יהיה יום ארוך, זהו רגע חשוב", אמר הולנד. "אלה בחירות שישפיעו על עתיד אירופה, לכן אנשים רבים עוקבים אחרינו. לא כל-כך אכפת להם מה יהיה שמו של המנצח, אכפת להם בעיקר איזו מדיניות הוא ינהיג. לכן אני נמצא בתחרות שאינה רק בין אישים. אני נמצא בתחרות שבה אני חייב להפיח רוח חדשה של חיים בארצי ומחויבות מחודשת לאירופה".
עוד חדשות מהעולם הגדול :
- צרפת בוחרת: מעשרה יוצאים שניים
- קדאפי ו-007: לוב ובריטניה צדו יחד מחבלים
- ארה"ב: שוטר נדקר בראשו "והוציא הסכין מהמוח"
- פרשת הזונות והסוכנים: איך שרה פיילין קשורה?
בצרפת 44.5 מיליון בעלי זכות בחירה, וכל אזרח מגיל 18 ומעלה רשאי להצביע. הקמפיינים של כל המועמדים הושעו שלשום בלילה, ומאז גם אסור לפרסם סקרי דעת קהל. מדגמים עם תוצאות הסיבוב הראשון בבחירות צפויים להתפרסם הערב בסביבות השעה 21:00. איש מהמועמדים לא צפוי לגרוף 50% מהקולות היום, ולכן יידרש סיבוב שני בין שני המועמדים המובילים בתום הסיבוב הראשון. הנשיא שייבחר יכהן בתפקיד בחמש השנים הבאות.
בחודש שעבר נראה כאילו סרקוזי מתאושש בסקרים, על רקע הטיפול בפרשת מוחמד מראח, הרוצח הסדרתי המוסלמי
שרצח שלושה חיילים ואחר-כך ארבעה יהודים, בהם שלושה ילדים, בבית הספר "אוצר התורה" בטולוז. אלא שמאז שב מועמד הסוציאליסטים הולנד וצבר אהדה, וכעת שוב קשה לראות כיצד סרקוזי יכניע אותו. הפסד של סרקוזי יהפוך אותו לנשיא הצרפתי הראשון שאינו מצליח להיבחר לכהונה שנייה זה יותר מ-30 שנה.
הנושא העיקרי שמעסיק את הצרפתים במערכת הבחירות הזו הוא הכלכלה. שיעור האבטלה בצרפת, הכלכלה השנייה בגודלה באירופה, הגיע לשיא של 12 שנים. הולנד, בן 57, מבטיח לצרפתים תוכנית קיצוצים דרסטית פחות מזו של סרקוזי, ורוצה להשית מסים כבדים יותר על העשירים. אם ינצח, הוא יהיה הנשיא הסוציאליסט הראשון של צרפת מאז פרנסואה מיטראן, שניצח בבחירות ב-1981.
שאלה מסקרנת נוספת בבחירות בצרפת היא מי מהכוכבים העולים יכבוש את המקום השלישי ויהפוך לשחקן פוליטי חשוב במיוחד. בין המועמדים הבולטים לזכייה במקום הזה: מרין לה-פן, מנהיגת מפלגת הימין הקיצוני "החזית הלאומית", וז'אן לוק-מלנשון, מנהיג מפלגת השמאל הקיצוני "חזית השמאל" שנסק במערכת הבחירות הנוכחית.
המועמדים
ניקולא סרקוזי (57), מפלגת הימין-מרכז
מבקש לחולל רפורמות כלכליות לעידוד התחרות והצמיחה ולשינוי מערכת הרווחה במטרה להחזיר לעבודה מובטלים כרוניים. מבקש להגדיל את מקומות העבודה לצעירים. הבטיח להגדיל מס על רווחי הון ועל תאגידים גדולים כדי להיאבק בתדמיתו כידיד העשירים. הבטיח להגביר את הפיקוח על הבנקים. מבקש להפחית בחצי את מספר המהגרים החוקיים בשנה ולהגביר את גירוש המהגרים הלא חוקיים. הבטיח להגדיל את השימוש באנרגיה מתחדשת. לאחר הטבח בטולוז, הציע לאסור בחוק על גלישה באתרים ג'יהאדיסטיים. מתנגד לנישואים חד-מיניים ולהמתת חסד.
פרנסואה הולנד (57), המפלגה הסוציאליסטית
הבטיח לאזן את התקציב עד 2017 על ידי הפסקת הקלות מס והטלת מסים חדשים. עם זאת, הוא מתכנן הוצאות נוספות בדמות החזרת גיל הפרישה ל-60 לחלק מהתושבים, שכירת עשרות אלפי מורים ושוטרים חדשים. הבטיח להטיל מס של 75% על המרוויחים מעל מיליון אירו בשנה, יקצץ במשכורתו של הנשיא ויגביל את שכר הבכירים. מתכנן להקים משרד לקידום זכויות נשים ולהקצות מחצית מהמושבים בקבינט לנשים. הוא יפתח בדיון פרלמנטרי על מכסות ההגירה. תומך בנישואים חד-מיניים.
מרין לה-פן (43), "החזית הלאומית", הימין הקיצוני
דוגלת ביציאה מגוש האירו ובשליטה של צרפת במטבע ובמדיניות הכספית. לשם כך מתכוונת לפתוח את ההסכמים הבין-אירופיים ולהבטיח למדינות ריבונות רבה יותר. ההגירה מילאה תפקיד מרכזי במסע הבחירות שלה והיא מתכוונת להעניק עדיפות לצרפתים במציאת עבודה ובהטבות סוציאליות. מצדדת בפיקוח על מחירי מוצרי מזון בסיסיים ובשילוב בני 45 ומעלה בשוק העבודה.
ז'אן לוק מלנשון (60), "חזית השמאל", השמאל הקיצוני
דוגל ב"מהפכה של האזרחים". מבקש לקבוע שכר מקסימום של 360 אלף אירו ולהגדיל את שכר המינימום ל-1,700 אירו. הבטיח להחזיר את גיל היציאה לגמלאות ל-60, להגן על שבוע עבודה של 36 שעות ולהלאים את חברות האנרגיה.
אווה ז'ולי (68), "הירוקים"
מבקשת לשים קץ לשימוש באנרגיה גרעינית עד 2020. הבטיחה להגדיל את הטבות שכר המינימום ב-50%, להקפיא את שכר הדירה למשך שלוש שנים ולהחיל מס של 60% על המרוויחים מעל 100 אלף אירו בשנה, ומס של 70% על המרוויחים מעל 500 אלף אירו.
פרנסואה ביירו (60) ממפלגת המרכז
הבטיח לאזן את התקציב עד 2016 על ידי קיצוץ של 50 מיליארד אירו והעלאת מסים. מבקש לחזק את תדמית התעשייה המקומית, להקל את הביורוקרטיה על עסקים קטנים ולהגביר את הפיקוח על שוק ההון. בנושאי ביטחון הוא מתכנן להגביר
את השימוש במצלמות אבטחה ולהחמיר בענישה על עבירות ראשונות. הוא העמיד את החינוך במרכז מסע הבחירות ומתנגד לקיצוץ במספר המורים.
מועמדים נוספים: ניקולא דופון-אנייו (51), גוליסט ממפלגת "עורי רפובליקה"; נטלי ארטו (42), מועמדת קומוניסטית ממפלגת "מאבק העובדים הטרוצקיים"; פיליפ פוטו (45), המפלגה האנטי קפיטליסטית; ז'אק שמינאד (61), עצמאי, לא מזוהה עם אף צד - אנטי קפיטליסט שתומך בעולם ללא וול סטריט וקורא לתעש את הירח ולאחר מכן את מאדים.