בעקבות דברי נתניהו: מה קרה למחירי המזון?
רה"מ הצהיר, בהסתמך על הלמ"ס, כי מחירי המזון ירדו השנה. מעיון בנתונים עולה, כי אכן, המזון הוזל ב-0.1% בין מרס 2012 לזה שלפניו, אך ב-2011 כולה הוא התייקר ב-0.1%. בהמשך הישיבה אישרה הממשלה את המלצות ועדת הריכוזיות
ראש הממשלה, בנימין נתניהו, הצהיר בישיבת הממשלה הבוקר (א'), כי מחירי המזון בישראל לא עלו בשנה האחרונה ואפילו ירדו במקצת. נתניהו הסתמך בדבריו על נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס), שלפיהם מחירי המזון ירדו בין מרס 2011 למרס 2012.
נתניהו אמר את הדברים בפתח ישיבת הממשלה, שאישרה לאחר מכן פה אחד את המלצות הוועדה להגברת התחרותיות במשק (ועדת הריכוזיות). השרים הסמיכו את ראש הממשלה, שר האוצר ושר המשפטים להפיץ תזכיר חקיקה ליישום דו"ח הוועדה בהקדם האפשרי.
מעיון בנתוני הלמ"ס, עולה כי, אכן, מחירי המזון כולל הירקות והפירות ירדו ב-0.1% בין מרס 2011 למרס 2012. לירקות ולפירות, עם זאת, הייתה השפעה ממתנת על מחירי המזון, ובניכוי ההשפעה הזו מחירי המזון ללא ירקות ופירות עלו ב-0.1%.
עוד יש לציין, כי הטענה בדבר ירידת מחירי המזון מתבססת על השוואה בין חודש מרס 2011 לחודש מרס 2012. מהשוואה בין החודשים דצמבר 2010 לדצמבר 2011 עולה כי בשנה שעברה התייקר המזון ללא פירות וירקות ב-2.3% ועם הכללת הפירות וירקות נרשמה עלייה של 0.1% במחירי המזון.
הצהרתו של ראש הממשלה אודות ירידת מחירי המזון הושמעה בפתחה של ישיבת הממשלה שעסקה, בין היתר, בהמלצות ועדת הריכוזיות. "אנחנו רוצים להגביר את התחרותיות במשק על ידי צמצום הריכוזיות", אמר נתניהו עם הצגת הנתונים. "כשיש יותר תחרות, המחירים יורדים".
בנק ישראל: המזון בישראל יקר ב-20% מהרצוי
יוקר המזון בישראל, ותפקידו של היעדר התחרות בהיווצרותו, עמדו במרכז דו"ח בנק ישראל האחרון, שקבע, ללא קשר לטענותיו של ראש הממשלה בדבר התפתחות המחירים בשנה האחרונה, כי המזון בישראל יקר מדי וכי יוקרו נובע מהיעדר תחרות בענף שיווק המזון.
כלכלני הבנק חישבו ומצאו כי מחירי המזון בישראל גבוהים ב-15% בממוצע מהרמה המצופה במדינה שבה רמת ההכנסה לנפש זהה לזו שבישראל. על פי הדו"ח, בולטים ביוקרם מוצרי החלב, הדגים והמשקאות הלא אלכוהוליים, שמחירם הממוצע גבוה ב-30% מהצפוי במשק עם הכנסה לנפש דומה לישראל.
הניתוח של בנק ישראל מתייחס לנתונים של מחלקות הסטטיסטיקה של גוש האירו ושל ארגון ה-OECD המעודכנים לשנת 2008.
לדברי כלכלני הבנק, נתוני ה-OECD לשנת 2010 מצביעים על פער של 20% בין יוקר המזון בישראל לרמה המתבקשת בהתאם לרמת ההכנסה לנפש בארץ. על פי הערכת בנק ישראל, גם נכון לסוף 2011, מחירי המזון בישראל גבוהים מהמתבקש בכ-20% וגבוהים מהממוצע בגוש האירו אף בכ-25%.
דו"ח בנק ישראל תלה את האשמה בהיעדר תחרות ובהקשר זה צוין בדו"ח כי בשוק החלב ובשוק המשקאות הקלים, יש בסך הכל שלוש חברות שמתחרות זו בזו על כיסם של הצרכנים.
כדי להמחיש את ההשפעה הממתנת של התחרות על המחירים, הביאו כלכלני הבנק המרכזי כדוגמא את ענף הביגוד וההנעלה, שבו החשיפה ליבוא מונעת התייקרויות לא מוצדקות ושומרת על רמת מחירים נאותה. "סביר להניח כי החשיפה המשמעותית ליבוא של מוצרים אלו לישראל והתחרות בענף הם שמביאים למחיר הלא גבוה של ביגוד והנעלה", נכתב בדו"ח.