תביעת משפחות השכול: הביטוח הלאומי לא שילם
תביעה של 2,500 משפחות טוענת כי הביטוח הלאומי לא העביר להן תשלומים שנקבעו בחוק, בסכום שהצטבר לכ-40 מיליון שקל. "השיטה מאלצת את היתומים לחזר על הפתחים כאחרוני האביונים". הביטוח הלאומי: "נערוך בחינת זכאות נוספת"
2,500 משפחות נפגעי פעולות האיבה תובעות 40 מיליון שקל מהביטוח הלאומי, בטענה כי לא יישם החלטה שלפיה הוא מחויב להשתתף בדמי ביטוח בריאות ממלכתי. "אנו מחזרים אחר הפתחים כאחרוני האביונים בגלל 'שיטת מצליח' זו", תקפו.
הביטוח הלאומי מחויב על פי דין להעביר למשפחות התובעות סכום שנע בין 90 ל-141 שקל בחודש. על פי התביעה, ההוראה לא יושמה מאז שנת 2003. מדובר בסכום שנתי של ארבעה מיליון שקל, שהצטבר לאורך השנים לכ-40 מיליון שקל, על חשבון המשפחות השכולות.
על פי כתב התביעה, "מזה למעלה מעשור מתעלמת המשיבה מהוראות דין מפורשות הקובעות את חובתה להשתתף במימון חלקי של תשלומי דמי ביטוח בריאות, המשתלמים מדי חודש בחודשו על ידי המשפחות השכולות אל קופתה היא. בפועלה כאמור, הובילה המשיבה להעשרת קופתה שלא כדין בעשרות מיליוני שקלים, הכול על גבן וחשבונן של המשפחות השכולות".
"אטימות לב של המערכת"
לפני כחצי שנה, זיהתה עו"ד נעמה צורף - שהוריה, רפאל והלנה, נרצחו על ידי מחבל ב-2006 - את המחדל ופנתה לגורמים הרלבנטיים. אלו, לטענתה, ניסו להתישה מאז, עד להגשת התביעה היום בבית המשפט המחוזי בפתח תקווה, על ידי עורכי הדין אדם פיש וצחי פיסטל, ממשרד רחל בן ארי-אדם פיש ושות'.
לטענת צורף, היא ואחיה מצאו עצממם מרגע האסון במאבק בלתי פוסק מול הביטוח הלאומי, לצורך קבלת הטבות שיקומיות בסיסיות שהם היו זכאים להן על פי דין. לדבריה, הבקשות נתקלו שוב ושוב בסירוב ובהשהיות מכוונות, "באופן שברור שמדובר בשיטת עבודה של ממש, הבוחנת למעשה את נכונותם להתמיד במאבק עד קבלת זכויותיהם. שיטת עבודתה של המשיבה מאלצת את היתומים למעשה לחזר שוב ושוב על פתחי המשיבה כאחרוני האביונים. שיטת מצליח מתישה זו אכן צלחה ובחלק מן המקרים התייאשו היתומים, תוך שלא זכו לקבלת חלק מההטבות השיקומיות", נכתב.
צורף הדגישה כי "כמי שמייצגת את נפגעי פעולות האיבה וכנפגעת בעצמי, אני נדהמת ומשתאה בכל פעם מחדש אל מול
אטימות הלב שמגלה המערכת. ניסינו להימנע מהגשת התביעה, אבל במקום לזכות בשיתוף פעולה, נהגו כלפינו בדרך של הערמת קשיים". לדבריה, "נפעל עד שאחרון הזכאים יקבל את האחרונה שבזכויות. נקווה שבמקום שזה ייעשה ראש בראש, זה ייעשה יד ביד".
על פי עו"ד פיסטל, "לא יעלה על הדעת שבמדינת ישראל של שנת 2012, משפחות שכולות תיאלצנה לתור בעצמן את ספר החוקים לצורך זיהוי זכויותיהן על פי דין, ואם לא תעשינה כן, לא תוענק להן תמיכה שיקומית נדרשת, במשך עשור".
מהביטוח הלאומי נמסר בתגובה כי "ביטוח בריאות משולם על ידי המוסד למשפחות השכולות אשר העבירו לנו דיווח מתאים, שכן אופן התשלום תלוי בהכנסות הנוספות של המשפחות. על פי רישומי המוסד משולמת הטבה זו לכ-1,781 משפחות שכולות מתוך 2,453. מכל מקום, לצורך מיצוי זכויות, הביטוח הלאומי יערוך בזמן הקרוב בחינת זכאות נוספת של המשפחות הנותרות על מנת לוודא כי היא משולמת לכלל הזכאים לה".