שתף קטע נבחר

 

מועמדים לנשיאות מצרים: ניתוק הגז - רצון העם

גורמים בי-ם אמרו כי ניתוק הגז נובע מסכסוך מסחרי, וגם בקהיר טענו כי אין מניע פוליטי. בספקית הגז טענו מאידך: "להפוך את המקרה לכלכלי זה היתממות, הממשלה בורחת מאחריות". מועמד לנשיאות מצרים: המהלך ישמור על העושר הלאומי

מועמדים לנשיאות מצרים בירכו אמש (יום א') על ההחלטה לנתק את ישראל מהגז המצרי. "העם המצרי, אשר עמד בפני ישראל וסירב לנורמליזציה עמה למרות הסכם השלום, בוודאי אינו חפץ בהסכם המייצא גז לישראל", אמר עבד אל-מונעם אל-פתוח, אחד המועמדים הבולטים בבחירות. חמדין סבאחי, מועמד נוסף, הצטרף אליו ואמר שהוא מקווה שההחלטה לא תבוטל, למען "עושרה הלאומי של מצרים".

 

בוטל ההסכם עם מצרים: "נפתח מקור גז ישראלי"

 

בישראל, בינתיים, הדעות חלוקות לגבי הסיבה להחלטה המצרית, אבל דבר אחד ברור לכולם - מעתה אי אפשר עוד להסתמך על מקורות אנרגיה מהשכנה מדרום. גורמים מדיניים טענו אמש כי מדובר בסכסוך מסחרי בין חברה פרטית לחברות ממשלתיות מצריות, אבל גורמים ישראלים באותה חברה פרטית - מרחב-אמפל, בעלת המניות ב-EMG - אמרו כי "ממשלת ישראל בורחת מאחריות. וניסיון לגמד את הפרשה ולהפוך אותה למסחרית-כלכלית זו היתממות".

 

פיצוץ בצינור הגז בסיני (צילום ארכיון: EPA) (צילום: EPA) (צילום: EPA)
פיצוץ בצינור הגז בסיני (צילום ארכיון: EPA)

 

כך או כך, גורם מדיני בכיר הבהיר כי לא מדובר בהחלטה מפתיעה. "יש לחצים פנימיים של הציבור והאחים המוסלמים לבטל את ההסכם, שמבחינתם הוא חלק ממעגל השחיתות של המשטר הקודם, בשל הטענות על שוחד ותעריפים לא ראויים שנגבו. בנוסף, במצרים לא ממש רוצים להתעסק עם הבדואים בסיני שמפוצצים קטעים בצינור אחת לכמה שבועות, זה לא נמצא בראש סדר העדיפויות שלהם. אבל המטרה המרכזית של ההחלטה המצרית היא לרצות את דעת הקהל, בטח על רקע הבחירות הצפויות. ביטול ההסכם אינו הפרה של הסכם השלום, מאחר שמדובר בהסכם בין חברות בגיבוי ממשלות".

 

בעקבות ההודעה שהעבירה חברת הגז המצרית לספקית EMG, שלפיה

היא מבטלת חד-צדדית את הסכם מכירת הגז לישראל, אמרו גורמים מדיניים כי בהמשך לשיחות שהתקיימו בין גורמים מדיניים בישראל לגורמים מדיניים במצרים הובהר כי מדובר בחלק מסכסוך מסחרי בין חברה פרטית לחברות ממשלתיות מצריות, סכסוך שמצוי בהליכים משפטיים בחו"ל שטרם הוכרע. לדבריהם, "אין המדובר כלל בסכסוך הקשור בדרך כלשהי ליחסים המדיניים בין ישראל למצרים". בישראל אמרו כי הודעה דומה תצא גם ממצרים, וכי ההודעות הן על דעת שני הממשלים.

 

"הפרת הסכם מדינית לחלוטין". החתימה על הסכם השלום (צילום: איי פי) (צילום: איי פי)
"הפרת הסכם מדינית לחלוטין". החתימה על הסכם השלום(צילום: איי פי)

 

איברהים יסרי, שהיה האחראי על מחלקת ההסכמים הבינלאומיים במשרד החוץ המצרי, חיזק את דברי הגורמים המדיניים ואמר כי ההחלטה על הפסקת ייצוא הגז נובעת מסיבות מסחריות. בראיון לעיתון המצרי "אל-מסרי אל-יום", אמר יסרי כי ההחלטה נבעה מכך שהחברה הישראלית אינה עומדת בהסדרת התשלומים. "הייתי מייחל לכך שההחלטה תהיה לבטל את ייצוא הגז לישראל", אמר יסרי, אבל הוסיף כי רק הרשות השופטת במצרים יכולה לבטלו.

 

גם מוחמד שואב, ראש חברת הגז המצרית, אמר כי ההחלטה אינה

פוליטית. "אין לכך סיבות אחרות פרט לכלכליות", אמר לסוכנות הידיעות AP. הוא גם אמר כי ישראל לא שילמה בתמורה לאספקת הגז בארבעת החודשים האחרונים - טענה שבמשרד החוץ הישראלי הכחישו.

 

בנוסף, טען גם גורם ביטחוני בכיר לכלי תקשורת במצרים כי ההחלטה לבטל את ייצוא הגז לישראל אינה פוליטית, אלא מקורה בהחלטה של רשות הנפט והחברה המצרית. לדבריו, מצרים אינה מחויבת לשלם פיצויים כלשהם לצד הישראלי.

     

בניגוד לכל אלו, אמרו גורמים במרחב-אמפל, בעלת מניות ב-EMG - יבואנית הגז ממצרים - כי "זוהי הפרת הסכם מדינית לחלוטין, שעשויה להחזיר את מצרים 30 שנה אחורה". 

ישראל חתומה עם מצרים על שני הסכמים כלכליים, כחלק מהסכם השלום - הסכם העברת הגז והסכם אזור סחר חופשי. במשק האנרגיה נשמעו קולות, לפיהם אם קהיר מבטלת את הסכם העברת הגז יש לבטל את הסכם אזור הסחר החופשי.

 

"הדיווחים בישראל מגבירים את המתיחות" 

המועמד לנשיאות אל-פתוח סיפר בראיון לתחנת הטלוויזיה אל-חיאת כי למרות שאינו רואה את ייצוא הגז לישראל כחלק מתהליך של נורמליזציה, "כל עוד העם המצרי אינו רוצה בכך, אז הנשיא חייב לפעול כך". לדבריו, הוא ביקש בעבר ממשרד החוץ לבחון את ההסכם, אך קיבל תשובה שלילית בטענה שההסכם נמצא בארמון הנשיאות והמשרד לא אחראי עליו.

 

אל-פתוח תקף את הנשיא לשעבר חוסני מובארק וטען כי משטרו התנהג כמיופה כוח של ישראל, כיוון שהגן על זכויותיה יותר מעל זכויות המצרים. יריבו במרוץ לנשיאות, סבאחי, צייץ בטוויטר והביע תקווה כי ההחלטה "תמשיך להיות תקפה בפועל, מתוך כבוד לרצון העם ועל מנת לשמור על עושרה הלאומי של מצרים". מוקדם יותר אמר סבאחי כי אם ייבחר לנשיא, ינתק את ישראל מאספקת הגז.

 

במשרד הנפט המצרי טענו כי הפרסומים על הפסקת הזרמת הגז בתקשורת

הישראלית הם בגדר ניסיונות להגביר את המתיחות, לחמם את האווירה ולהלהיט את היחסים בין הצד המצרי לצד הישראלי. מקור במשרד אמר לרשת BBC בערבית כי מצרים לא יכולה לבטל את ההסכם על דעת עצמה.

 

גורם צבאי שהתראיין לעיתון האלקטרוני אל-ופד, מאידך, אישר את ביטול הסכם הגז ואמר כי ההחלטה התקבלה בשל הסחבת של החברה הישראלית בהעלאת תעריפי הגז. לדברי הגורם, מצרים ניסתה לשכנע את EMG להעלות את תעריפי הגז, אולם בחברה התעקשו "בצורה שאינה מובנת". הוא הסביר כי בחברה הביעו הסכמה להעלות את מחירי הגז, אולם מתחת לתעריף שמצרים ביקשה, הקרוב לתעריפים הנמצאים בשוק העולמי.


פורסם לראשונה 22/04/2012 23:39

 

בהכנת הידיעה השתתף אביאל מגנזי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אחד מהפיצוצים בצינור הגז בסיני
צילום: EPA
מומלצים