שתף קטע נבחר
 

"תחושה של הצגת חנוכה ולא 'גטו' ביום השואה"

קבוצת תלמידים שהתפרעה במהלך ההצגה "גטו" ביום השואה הותירה את שחקני תיאטרון הקאמרי מזועזעים. עודד לאופולד: "זה לא היה קומץ אלא מסה גדולה, המורים ישבו בשיוויון נפש". שר החינוך: "חרפה שצורבת את הלב"

"משהו השתבש אצל מי שאמון על חינוכם של התלמידים שהתפרעו במהלך ההצגה 'גטו'" - כך אמר הבוקר (ב') ל-ynet השחקן עודד לאופולד, בעקבות הפרסומים על קבוצה שהשתוללה באולם בזמן שהוצג המחזה בפני תלמידים, בערב יום השואה. "זה לא היה קומץ אלא מסה גדולה מאוד של תלמידים", הוסיף ליאופולד. "זו לא היתה הערה אחת או שתיים, אלא ממש דיאלוג שלם שהקהל ניהל עם עצמו לאורך כל ההצגה. המורים ישבו שם בשיוויון נפש ולא זזו. הרגשנו קצת כמו שזה 'עוץ לי גוץ לי' בחנוכה ולא 'גטו' ביום השואה".

 

לדברי לאופולד, בסוף ההצגה הוא בחר לעצור את ההשתחוויה ופנה לתלמידים: "אמרתי שנעלבנו מהם מאוד ושאנחנו מתביישים לעמוד מולם. שהם קודם כל ביישו את עצמם, ויותר מזה, ביישו את העם היהודי כולו ואת זיכרון השואה, ושאני מקווה שיקדישו לזה קצת מחשבה. זה מביש בעינינו. חבל לי שלא לוקחים את זה כהזדמנות ללמוד מההצגה משהו. אני מוכן ללכת לכל בית ספר, להופיע בפני כל כיתה ולנהל איתם דיון בנושא. יש פה הזדמנות, אולי כדאי לנצל אותה ולאו דווקא להתגונן".

 

"גטו" של הקאמרי. "היו תלמידים שהתנצלו" (צילום: ז'רר אלון) (צילום: ז'רר אלון)
"גטו" של הקאמרי. "היו תלמידים שהתנצלו"(צילום: ז'רר אלון)

 

הבוקר פורסם ב"מעריב" כי במהלך ההצגה תלמידים רבים צעקו, השתוללו ואף קראו קריאות עידוד לדמויות הנאצים בהצגה של תיאטרון הקאמרי, אך לאופולד מדגיש כי למרות ההתפרעות, השחקנים בחרו שלא לקטוע את ההצגה. "זה עבר לנו בראש, להפסיק באמצע", הוא מסביר, "אבל זה ב-DNA של כולנו, שלא מפסיקים הצגה. כולנו היינו בסוג של הלם, וגם ככה זו הצגה שאתה עוצר את הנשימה בתחילתה וממשיך לנשום בסופה".

 

השחקן רמי ברוך שהופיע גם הוא באותו ערב, בוחר לספק תמונה קצת יותר אופטימית: "בשבוע האחרון, עשר הצגות מתוך 11 הושלמו בשלום, מול קהל נפלא", הוא מבהיר. "אז נכון שזה נקודת קיצון, בערב יום שואה עם הצגת שואה, ועם קבוצה של מפריעים. אנחנו בסך הכל מטולטלים. לפעמים אתה

מאתר תלמיד בודד ומנטרל אותו. פה זה היה יותר קשה, כי זו היתה קבוצה גדולה ולא יכולנו לבודד מישהו. מצד שני, זו היתה קבוצה קטנה מדי בשביל לעצור את ההצגה".

 

"לאחר ההצגה באו תלמידים והתנצלו, אמרו שהם לא השתתפו בחינגה", מוסיף ברוך. "קיבלתי מכתב התנצלות מאיזו ילדה שלקחה את זה מאוד קשה. אני מעדיף להיאחז בצד הזה. אנחנו נמשיך להעלות הצגות ולהזמין נוער שיבוא ויצפה. תיאטרון הוא חלק ממערכת החינוך, ואנחנו רוצים להמשיך לראות אותם באים אלינו ואולי להיפך - צריך להתעקש שהם יגיעו לתיאטרון, כדי שיהפכו לצופים בוגרים".

 

 

"זה היה אירוע חרפתי וכולנו היינו הרוסים ממה שקרה שם", מספר נתן דטנר. "קשה להאמין שבנאדם נותן מכות ליהודי על במה ובארץ תלמידים צועקים: 'תכניס לו'. העובדה שהמורים לא עשו דבר היא עוד יותר גרועה. עד עכשיו תלמידים היו מפריעים יותר או פחות ותמיד מישהו היה עוצר אותם. עכשיו, המורים באים אלינו בטענות כשאנחנו גוערים בתלמידים. משהו התקלקל ברמות מטורפות".

 

שר החינוך גדעון סער אמר בתגובה כי התנהגות התלמידים היא חרפה שצורבת את הלב, ובשיחה עם מנכ״ל תיאטרון הקאמרי נעם סמל אמר כי הוא מבין את כאבם של השחקנים, לנוכח ההתנהגות המחפירה מצד התלמידים. "חינוך לתרבות כולל גם חינוך להתנהגות ראויה בעת צפייה במופעי תרבות, ומאבק בהתנהגות ברברית כמו שהייתה במקרה הזה", הוסיף סער.

 

עמרי ניצן, מנהלו האמנותי של תיאטרון הקאמרי, אמנם לא היה נוכח בהצגה אך קיבל עליה דיווח מלא. "האירוע המביש הזה היה אחד בתוך סדרה של הצגות שהרצנו בפני בני נוער בשבועיים האחרון מול קהל צעיר קשוב ונפלא. בכל ערב בתיאטרון יש נוכחות של בני נוער וזה נכון שהם מגיעים עם האנרגיות הצעירות שלהם אל האולם שבו הכל תוסס ברוב המקרים עד לרגע כיבוי האור. זו הסיבה שהמסורת אצלנו, בקאמרי, היא שקהל צעיר לא נכנס לאולם טבולה רסה. המחלקה החינוכית אצלנו מפגישה בין התלמידים לבין שחקנים והמורים מקבלים חומר רקע שכולל DVD מתוך ההצגה כדי לקיים מערך שיעור לקראתה.

 

"זה לא תמיד עוזר, אבל אנחנו מאמינים שיש דרך לכוון תלמידים לקראת הצפייה כמעשה משולב של התיאטרון ומערכת החינוך. תגובתה של המורה שנזפה בשחקני התיאטרון שהעירו לתלמידים היא מביכה במקרה הטוב - ומעלה את השאלה האם היא ראויה בכלל להיות מורה ובאופן נרחב יותר באילו ידיים

התלמידים מופקדים. זה גם מסביר את התנהגותם של הילדים שהתפרעו. כשקהל בא לתיאטרון, הוא בא על מנת להיפגש עם עצמו. אם אתה בא להיפגש עם עצמך ועושה בלאגן, זה מעיד על מצבך".

 

"ראיתי מה התרחש והכנסתי לאולם מאבטחים ואת כל הסדרנים שהיו בבניין, כדי להרגיע את הרוחות", מספר נעם סמל, מנכ"ל הקאמרי. "התחושה היתה נוראית. מה שקרה שם שונה לחלוטין ממה שאנחנו חווים בהצגה הזו. 50 אלף תלמידים ראו את ההצגה עד כה וברוב המקרים זה עבר נפלא. לפני ההצגה הספציפית הזו הקרנו לתלמידים סרט בהשתתפות ניצולי שואה, רמי ברוך ניהל איתם שיחה, הם קיבלו חוברת עם מונחים מתוך ההצגה כמו יודנראט וקאפו כדי להבין טוב יותר את המתרחש. עם זאת אני מדגיש: זו לא התנהגות של כלל תלמידי ישראל".

 

"על פי הוראת השר וזה נכון לא רק לסל תרבות אלא לכלל האירועים התרבותיים בהם משתתפים תלמידים, נשתמש באירוע הזה כמנוף לשיפור הטיפול והתודעה של משמעות צפייה במופעי תרבות", מסרה ל-ynet אסתי דינור, מנכ"לית סל תרבות.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"גטו". תלמידים התפרעו
צילום: ז'רר אלון
לאתר ההטבות
מומלצים