איראנים בפורום ישראלי: "רוצים להגיע לישראל"
בפורום באתר TeHTel הישראלי בפרסית התפרסמה הודעה מפתיעה: "אנחנו שלושה בני 17, לא טוב לנו באיראן, באלוהים עזרו לנו". מנהל האתר ל-ynet: מדי שבוע אני מקבל פניות מאיראנים ששואלים איך אפשר לבוא לישראל
בזמן שמנהיגי איראן וישראל ממשיכים להחליף מהלומות מילוליות ואיומים, נראה שתושבים מן השורה מנסים לרקום קשרים ביניהם. ייתכן שקמפיין הפייסבוק היה רק הסנונית הראשונה, וכעת מנהלים תושבים מהרפובליקה האיסלאמית קשר בלתי אמצעי עם ישראלים גם באמצעות אתר ישראלי חדש בפרסית.
בכיר איראני נגד אתר ישראלי: "כלי ריגול חדש"
האתר, TeHTel, שהושק לאחרונה במסגרת פרויקט של מרכז עזרי לחקר המפרץ הפרסי באוניברסיטת חיפה, מתרגם תוכן מכ-70 בלוגים ואתרי תוכן ישראליים לפרסית. במסגרתו פועל פורום, שבו פורסמה לאחרונה הודעה נוגעת ללב מאיראן. “אנחנו שלושה תלמידים צעירים, לא טוב לנו באיראן. אנחנו בני 17”, כתב צעיר בשם מוחמד,
שהוסיף כי אחד מהשלושה הוא יהודי.
“אחרי שעשינו מחקר הבנו שישראל מאוד טובה לנו”, המשיך מוחמד, “אנחנו בסך הכול רוצים לצאת מכאן ולמצוא מקום להגשים את החלומות שלנו. באלוהים, עזרו לנו, שנגיע לחלומות שלנו. אנחנו יודעים אנגלית ברמה גבוהה וגם מבינים ערבית, אבל לא יודעים בכלל עברית”.
“באלוהים, אנחנו צריכים אתכם. תגידו לנו מהי הדרך הכי זולה להגיע לישראל כי אין לנו כסף”, ביקש מוחמד מחברי הפורום. “באלוהים, עזרו לנו”. גולשת מישראל השיבה לו כי “ישראל היא לא גן עדן, ואיראן אינה גיהינום”.
לעומתם, איראני אחר בשם באבק העיד כי יש לו כסף אך הוא זקוק לסיוע ברעיונות כיצד לבוא לישראל. “אני אוהב אתכם, אני מהציבילזציה האיראנית המקורית ואני אוהב את ישראל ואנשיה. האם אתם יכולים לעזור לי להגיע לישראל? יש לי כסף, רק צריך סיוע. אוהב אתכם, ידידכם מאיראן".
מנהל האתר הישראלי, יוני שדמי, אמר ל-ynet כי מאז שהושק האתר בחודש שעבר הוא מקבל מדי שבוע ארבע או חמש פניות מאיראנים שמעוניינים לבוא לישראל ושואלים כיצד הם יכולים לעשות זאת. “יש המון איראנים שרוצים להגיע לישראל, רובם צעירים וסטודנטים אבל יש גם מבוגרים”, סיפר שדמי.
"איראנים ביקשו מאיתנו שנדבר עם המוסד"
לדבריו, האיראנים רואים באנשי האתר נציגים של ישראל. "זה מטורף, אני לא עובד מדינה. כמה מהם ביקשו שנדבר עם המוסד. מעניין שהמניע של איראנים רבים הוא דווקא פטריוטי - להציג את איראן לישראלים כפי שהיא באמת, ולא כפי שהיא משתקפת בתקשורת העולמית”.
בינתיים, מסביר שדמי, הוא מסביר לפונים מאיראן על הבעיות הכרוכות בהגעה לישראל ומנסה לפתח איתם שיחה.
בתשובה לפניית שלושת הנערים מאיראן, כתב להם שדמי בפורום: “מה שכתבתם נגע ללבנו. החיים יכולים להיות לפעמים קשים מאוד, אפילו בלתי אפשריים. כשאתה בן 17 דברים יכולים להיראות לפעמים עצובים מאוד, כאילו שאין תקווה. אנחנו מבקשים מכם למצוא את הכוח לחיות את חייכם ולשפר אותם”.
בשבוע שעבר פורסם במספר אתרי אינטרנט באיראן כי האתר הישראלי הוא “כלי ריגול חדש” של ישראל. אך שדמי הבהיר כי “אנחנו באמת מנסים לפתח דיאלוג אותנטי”. לראיה, בקרוב ישיקו באתר את הפרויקט המקביל הנקרא “מסע אל תוך איראן”, שבמסגרתו יתורגמו בלוגים איראניים לעברית, כדי שישראלים יוכלו להכיר טוב יותר את האיראנים.