מצרים: מוכנים לחדש הזרמת הגז - במחיר חדש
השגריר המצרי טען שהמניע לביטול ההסכם עם ישראל אינו פוליטי, אך שרה מצרית אומרת כי ארצה תהיה מוכנה לחדש הזרמת הגז רק "בתנאים חדשים". עיתון מצרי: בכיר ישראלי בא לקהיר לדון במשבר. טנטאווי בתמרון צבאי: נשבור רגליים למי שינסה להתקרב לגבול הישראלי
השרה המצרית לתכנון ולשיתוף פעולה בינלאומי, פאיזה אבו אל-נאג'ה, אמרה הערב (יום ב') כי ארצה אינה מתנגדת לחידוש מכירת הגז לישראל, אולם תעשה זאת "במחיר חדש ובתנאים חדשים". זאת על רקע הודעת חברת הגז הלאומית המצרית (EGAS) אתמול לספקית הגז EMG כי היא מבטלת חד-צדדית את הסכם מכירת הגז לישראל.
עוד חדשות ב-ynet:
ההודעה על ביטול ההסכם עוררה חשש כי מדובר במהלך מדיני נרחב יותר, כיוון שאספקת האנרגיה ממצרים מעוגנת בהסכם השלום בין ירושלים לקהיר. גורמים ישראליים ומצריים ניסו ביממה האחרונה להבהיר כי הרקע לביטול הוא כלכלי-מסחרי ולא מדיני. ראש המועצה הצבאית השולטת במצרים, הגנרל מוחמד חוסיין טנטאווי, אמר במסגרת תמרון צבאי בשטח סיני כי צבא מצרים מגן על אדמותיה ולא מעוניין לתקוף אף אחד, אך "אנו נשבור את רגליו של כל מי שינסה לתקוף אותנו או להתקרב לגבול שלנו". לדבריו, צבא מצרים ימשיך להגן על גבולה של מצרים ובייחוד על הגבול עם ישראל והדגיש כי הכוחות נמצאים בכוננות עליונה.
בשנה האחרונה, מאז הדחת נשיא מצרים חוסני מובארק, עלו בארץ הנילוס תביעות מצד מתנגדי מובארק לבטל את הסכם מכירת הגז לישראל, בטענה כי מובארק שקיים יחסים טובים עם גורמים ישראליים מכר את הגז לישראל במחיר מוזל ולא-הולם. ייתכן שלכך התכוונה השרה המצרית בדבריה הערב. "אין לנו התנגדות לגבש הסכם חדש עם מחיר חדש ועם תנאים חדשים", אמר השרה לפי סוכנות הידיעות המצרית הרשמית. היא לא סיפקה פרטים נוספים.
ובתוך כך, העיתון המצרי "אל-מסרי אל-יום" דיווח היום מפי מקור ביטחוני במצרים, כי בכיר ישראלי ביקר היום בקהיר יחד עם אדם נוסף כדי לדון עם בכירים מצרים בסיבות לביטול עסקת הגז בין המדינות. לפי הדיווח הביקור נמשך כמה שעות. לא נמסרו עליו פרטים נוספים.
היום בצהריים הגיע שגריר מצרים בישראל יחד עם סגנו לשיחת בירור אצל סגן שר החוץ דני אילון על רקע ביטול הסכם מכירת הגז. במהלך הפגישה הבהיר השגריר יאסר רידא כי ממשלת מצרים לא ביטלה את ההסכם, וכי "מדובר בעניין כלכלי ולא פוליטי". אילון השיב לו כי ישראל מצפה ממצרים לפתור את המחלוקת המסחרית כפי שמקובל בין מדינות שכנות ידידות, וכי למען היציבות האזורית חשוב לשמור על המשך יחסים תקינים בין שתי המדינות.
גם ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס היום לנושא אספקת הגז ממצרים בפגישתו עם ראשי הבונדס. "אנו לא רואים את ניתוק הגז כדבר שנובע מהתפתחויות פוליטיות", הוא אמר. "זהו למעשה סכסוך עסקי בין החברה הישראלית לחברה המצרית. אך לצד זה, אני חייב לומר שיש לנו מצבורי גז שיעניקו לישראל עצמאות אנרגטית, לא רק ממצרים אלא מכל מקור אחר, ושיהפכו את ישראל לאחת מיצואניות הגז הטבעי הגדולות בעולם. לכן אנו די בטוחים מבחינה זאת".
מאז הדחתו של הנשיא חוסני מובארק אירעו 14 פיצוצים בחלקים שונים של הצינור המוביל גז טבעי ממצרים לישראל ולירדן. הפיצוצים בוצעו כנראה על-ידי מחבלים המתנגדים להסכם השלום בין מצרים לישראל. הפיצוץ האחרון אירע לפני כמה שבועות בסמוך לכניסה לעיר אל-עריש, ולמעשה לא עובר בצינור גז מאז אחד הפיצוצים הקודמים, שאירע בחמישה בפברואר.
אתמול, בעקבות ההודעה שהעבירה חברת הגז המצרית לספקית EMG, שלפיה היא מבטלת חד-צדדית את הסכם מכירת הגז לישראל, אמרו גורמים מדיניים כי מדובר בחלק מסכסוך מסחרי בין חברה פרטית לחברות ממשלתיות מצריות, סכסוך
שמצוי בהליכים משפטיים בחו"ל ושטרם הוכרע. אותם גורמים אמרו: "אין המדובר כלל בסכסוך הקשור בדרך כלשהי ליחסים המדיניים בין ישראל למצרים". בישראל אמרו כי הודעה דומה תצא גם ממצרים, וכי ההודעות הן על דעת שני הממשלים.
מוחמד שואב, ראש חברת הגז המצרית, אמר אמש גם הוא כי ההחלטה אינה פוליטית. "אין לכך סיבות אחרות פרט לכלכליות", אמר לסוכנות הידיעות AP. הוא גם אמר כי ישראל לא שילמה בתמורה לאספקת הגז בארבעת החודשים האחרונים - טענה שבמשרד החוץ הישראלי הכחישו.
Read this article in English