ממשלת הולנד התפטרה בגלל תוכנית הקיצוצים
מלכת הולנד קיבלה את ההתפטרות שהגיש ראש הממשלה לאחר שהשיחות על התקציב כשלו. חירט וילדרס התנגד לאימוץ הכללים של האיחוד האירופי והסביר: "אנחנו לא רוצים שהגמלאים שלנו יסבלו למען הדיקטטורים בבריסל"
כשנה וחצי לאחר שנבחרה, התפטרה היום (יום ב') ממשלת הולנד, אחת מהמבקרות הבולטות של מדינות אירופה שלא הצליחו לשלוט בתקציביהן, לאחר שלא הצליחה להגיע להסכמה על תוכנית שתגבש תקציב על פי כללי האיחוד האירופי. הממשלה הודיעה כי המלכה ביאטריקס קיבלה את התפטרותו של ראש הממשלה מרק רוטה והקבינט שלו לאחר שזה הודיע לה כי השיחות על תוכנית קיצוצים חדשה נכשלו.
ה-G20 יעניקו 430 מיליארד דולר לחילוץ אירופה
טרם הוכרז על מועד לבחירות ורוטה צפוי לנאום מחר בפני הפרלמנט ולדון עמו בנושא. האופוזיציה קראה לערוך בחירות בהקדם האפשרי. אמסטרדם הייתה מהתומכות בתכנון הכלכלי של האיחוד האירופי ובעבר אף הטיפה ליוון על התנהלותה התקציבית הכושלת, שהביאה בסופו של דבר להפלת הממשלה שם.
"קודם אתה פותח פה גדול על מי שלא עומד בתקציב ואז אתה בעצמך לא מצליח, ובמקום זה אתה חייב לערוך בחירות חדשות רק שנה וחצי לאחר הקודמות", אמר דיפלומט בבריסל על נפילת הממשלה.
תקוותיו של רוטה להגיע להסכם שיתאים לדרישות האיחוד האירופי נגוזו בסוף השבוע, כשבעל בריתו הפוליטי החשוב ביותר, חירט וילדרס, פרש מהמו"מ. וילדרס אמר כי "לדבוק כעבדים" בכללים האירופיים היא צעד טיפשי שיפגע בכלכלת הולנד.
"אנחנו לא רוצים שהגמלאים שלנו יסבלו למען הדיקטטורים בבריסל", אמר וילדרס. על פי התוכנית שבה דנו רוטה ווילדרס, סיוע החוץ היה אמור להצטמצם באופן משמעותי וגיל הפרישה היה אמור לעלות מ-65 ל-66.
ואילו חברת מפלגתו של רוטה, נלי קרוס, כינתה את וילדרס צבוע והסבירה כי הולנד עצמה, לצד גרמניה, דרשה במפגין כי בריסל תאמץ תקנות המגבילות את שיעור החוב המותר.
שר האוצר ההולנדי, יאן דה-יאגר, אמר כי הוא עדיין מתכוון להגיש את תוכנית התקציב לבריסל עד סוף החודש, על פי הכללים של האיחוד האירופי. הוא הוסיף כי הוא אופטימי לגבי הסיכוי להסכים על חלק מהקיצוצים עם מפלגות האופוזיציה.
"בעצה אחת עם הפרלמנט, נראה לשווקים הפיננסיים, שהמשמעת התקציבית ההולנדית בת עשרות השנים תישמר", אמר דה-יאגר לפני ההכרזה על ההתפטרות. אנשי האופוזיציה אמרו כי הם מוכנים לעבוד עם רוטה על תקציב 2013. אך מנהיג מפלגת הלייבור אותת כי הדבר לא ייעשה בהכרח בהתאם לשיעור החוב שהוכתב על ידי האיחוד, העומד על 3%.
אף שלהולנד יש יחסית חוב קטן, הכלכלה שלה סובלת ממיתון והיא צפויה להגיע לגירעון תקציבי של 4.6% ב-2012.