ב-DNA, בתיק הרפואי, בארכיון: כך מחפשים נעדר
עסקת האסירים עשויה להביא לסיום עצוב את פרשת מג'די חלבי. מלבדו יש 5 נעדרים, אבל גם יותר מ-200 חללים שנותרו אלמונים או שמקום קבורתם לא נודע. רע"ן נעדרים בצה"ל מספר על הצלחות השנים האחרונות, הכשלונות - והתקווה שאסור שתיגמר
הסיכוי החדש לאתר את החייל מג'די חלבי הסיט שוב את הזרקור לענף איתור הנעדרים בצבא, ערב יום הזיכרון לחללי צה"ל. ברשימת הנעדרים של צה"ל נמצאים כעת שישה חיילים - חלבי, רון ארד, גיא חבר ושלושת נעדרי סולטן יעקוב זכריה באומל, יהודה כץ וצבי פלדמן. בנוסף להם יש 184 חללים שמקום קבורתם לא נודע ו-44 אלמונים שזהותם עדיין אינה ידועה.
עוד על העסקה - ynet:
- הדרישה: מאות אלפי שקלים תמורת מג'די חלבי
- אביו של החייל: עדכנו אותנו בפרטי החנינה
- שופט על האסיר מהעסקה: "לא ראוי לאמון"
- ההסכם: האסיר לא יתבקש להוביל לרוצח חלבי
אנשי הענף לאיתור נעדרים, בפיקודו של סגן-אלוף גבי אלמשעלי, עסוקים בחקירות ובניסיונות בלתי פוסקים להגיע לקצה חוט שיוביל למציאתו של כל חייל שלא זוהה בוודאות והושב לישראל - חי או מת. רוב החיילים הנכללים ברשימה הזו הם ממלחמת השחרור וממבצע קדש.
"לצערנו אין לנו קצה חוט לגבי הנעדרים, וזה תמיד מטריד ומעסיק אותנו", אומר סא"ל אלמשעלי, "אם צריך לשלוח ממצאים מסוימים לבדיקות DNA מיוחדות בארה"ב אז העניין הכלכלי כלל לא מהווה שיקול. לעתים אנחנו בודקים מחדש שוב ושוב חומרי חקירה, ועורכים ישיבות ודיונים מעת לעת עם נציגי זרועות ביטחון נוספות".
לענף יש נציגים ביחידות שונות, והוא מלווה את משפחות הנעדרים ותומך בהן. "בחמש השנים האחרונות מצאנו 22 מקומות שבהם נקברו חללים שמקום קבורתם לא היה ידוע. חלקם הגיעו ארצה ללא קרובי משפחה מדרגה ראשונה, מה שהפך את המלאכה למורכבת יותר", מספר אלמשעלי.
"אנחנו משתמשים במסמכים שונים, חלקם רפואיים, ומעיינים בארכיונים", הוא ממשיך, "בשנים האחרונות הצלחנו למצוא את המקום שבו נטמן יוסף כוחן שנפל בקרב על משמר העמק, ושלושה אלמונים שנהרגו בקרב על הקסטל". הוא מספר שהעבודה הרגישה כוללת ראיונות עם מי שהשתתפו באותם הקרבות ונשארו בחיים וגביית עדויות מהם.
"אנחנו בונים פאזל איטי", אומר אלמשעלי, "עוצרים מדי פעם ומנתחים את המידע מלמעלה. הניתוח הוא מהקרב ועד הקבר, ולפעמים גם בכיוון ההפוך".
אלמשעלי מעריך ומקווה שבשנה הקרובה יגיע הענף שבראשותו לקבריהם של חללים נוספים. הוא מספר כי בכל פעם
שמתבררת זהותו של חלל אלמוני, עורכים לו טקס גילוי מצבה, שמקביל להלוויה. בשל הרגישות הגבוהה, הקצינים החוקרים נעזרים במכשור מיוחד שיכול לסרוק את הקרקע ולגלות כמה בני אדם טמונים בה.
"כך למשל מצאנו את מקום קבורתו של מרדכי פרנקו, שנטמן בקבר אחים יחד עם שבעה חללים נוספים", הוא נזכר. "האירוע המרגש ביותר היה בשנת 2007, כשאותר מקום קבורתם של חמשת הלוחמים שנפלו בתל גיבורים בחולון באמצעות זיהוי DNA בטכניקה מיוחדת במעבדה בארה"ב".