שתף קטע נבחר

 
צילום רפרודוקציה: אחיה ראב"ד

קרובי הנרצח: האסיר שקרן, נעצור את עסקת חלבי

אסיר העולם מרדכי משה טוען שבידיו מידע על מקום קבורתו של החייל הנעדר, אך כעת הוא דורש אופציה לחנינה כדי שימסור את הפרטים. משפחתו של רמי מוקטרן, אחד משני האנשים שרצח, מתנגדת נחרצות: "הוא שקרן, המדינה מזלזלת בנו". אסירים אחרים עוקבים בעניין אחרי המו"מ: "זו אחלה שיטה להשתחרר"

העסקה בין המדינה לאסירים עשויה להביא את הסוף לפרשת החייל הנעדר מג'די חלבי. אבל עבור משפחות הקורבנות של הרוצח מרדכי משה, מי שאמור לספק את המידע על מקום קבורתו לכאורה של חלבי בתמורה להטבות מפליגות, היא עשויה לפתוח פצעים ישנים. "הוא שקרן ואין לו מידע על מג'די חלבי", אמרה אמש (יום ב') ל-ynet קאמלה מוקטרן, אמו של רמי מוקטרן שנרצח בידי משה. "לא נסכים שישחררו אותו, ולא נעבור על העסקה הזאת בשתיקה".

 

עוד דיווחים ב-ynet על עסקת חלבי:

 

מרדכי משה הוא האסיר שהעלה לכותרות את פרשת חלבי ביומיים האחרונים. לדבריו הוא נכח בהליך הקבורה של חלבי ב-2005, השנה שבה נעלם החייל מדליית אל-כרמל, והוא החליט למסור את המידע הזה למדינה כעת דרך האסירים עמוס נחום ואליאס דאלי. במסגרת העסקה תסכים המדינה לשחרר את נחום ודאלי, ונחום מצדו יממן בתמורה למשה הגנה משפטית וידאג לצורכיה הכלכליים של אמו. אחרי שהמדינה הסכימה לעסקה זו וחתמה על חוזה עם נחום ודאלי, החליט משה להחמיר את דרישותיו ולבקש חנינה ושחרור גם לעצמו. כעת מתנהל מולו משא ומתן - שכנראה תקוע.

 

הוריו של מג'די חלבי מדברים

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

משה נידון לשני מאסרי עולם בגין שני מעשי רצח. את מוקטרן רצח בספטמבר 2004, אחרי שזה סיפר לו כי התארס עם אזרחית ירדנית והמדינה מסרבת לתת לה אשרת כניסה. משה התרברב בפניו כי הוא מכיר אדם שיוכל לסייע לו תמורת 5,000 דולר, ומוקטרן גייס סכום קרוב לזה ונפגש עמו באזור יער אודם, שם ירה בו משה למוות. חודש לפני כן רצח משה את שכנו להב יעקב, שרק גדר הפרידה בין בתיהם, כיוון שחשד כי הוא גונב ממנו חפצים.

 

בבית משפחת מוקטרן בכפר-כנא הביעו אמש התנגדות נחרצת לעסקת חלבי. "מרדכי משה לא יודע כלום על מג'די חלבי, והוא משחק משחקים במטרה לא ברורה", אמרה האם קאמלה, "לא נסכים שישחררו את הרוצח וננקוט את כל הצעדים האפשריים כדי לעצור את העסקה ההזויה, גם בהליכים משפטיים". מוקטרן האם הזהירה כי משה הוא סכנה לציבור: "לא אנוח עד שנקבל תשובה סופית שהוא לא משתחרר. המדינה מזלזלת ברגשות שלנו. משפחת חלבי חייבת להיות זהירה לגבי כל מידע שהיא מקבלת, כי זה בא על חשבון אנשים שהיו קורבנות למעשי פשע".

 

המו"מ תקוע: משה רוצה אופציה לחנינה

אמש נחשף ההסכם שגיבש אסיר העולם מרדכי משה עם האסיר עמוס נחום, שאליו התחייב משה להעביר את המידע על גורלו של החייל הנעדר מג'די חלבי. בהסכם שגיבשו משה ונחום התחייב האחרון, רוצח מורשע שעונש מאסר העולם שלו נקצב ל-33 שנה: לממן למשה ייצוג משפטי של עורכי דין שמשה יבחר בעצמו במסגרת ערעורים פליליים או עתירות אסיר שיגיש בעתיד; לספק למשה כסף לקנטינה במשך כל תקופת מאסרו; ולדאוג לאמו של משה לדמי כיס "שיבטיחו את מחייתה בכבוד".

 

עסקת חלבי - כך זה אמור להתבצע ()
עסקת חלבי - כך זה אמור להתבצע

 

בהסכם נכתב כי משה אמור לספק לנחום "מוצר מסוג ג"א" - כשהכוונה היא גופת אדם. בסוף החוזה מצוין כי ההסכם בין הצדדים יהיה תקף אם משה יעמוד בהתחייבותו לספק את אותו "מוצר" לנחום, וכי אם לא כך יהיה - ההסכם יהיה בטל ומבוטל. הסכם זה הועלה בין הצדדים על הכתב כבר לפני שלושה חודשים.

 

יש להבין את מקומו של ההסכם בפרשה הסבוכה, שבה התנהל משא ומתן בשלושה מישורים: האחד - ההסכם הראשון בין מרדכי משה לעמוס נחום, שלפיו יעביר משה לנחום את המידע על חלבי; השני - ההסכם שכבר נחתם בין המדינה לבין נחום וחברו לתא דאלי, שלפיו ימסרו השניים למדינה את המידע שיקבלו ממשה בתמורה לשחרורם; והשלישי - משא ומתן שמנהלת כעת המדינה עם משה, לאחר שזה החליט בשבוע שעבר לנסות את מזלו והציג ישירות למדינה דרישות מעבר לאלה שהציב לנחום, בניסיונו לחלץ ממנה הטבות.

 

כרגע המשא ומתן בין משה למדינה תקוע. גורמים בכירים המעורים בפרשה הסבירו ל-ynet כי המדינה מסרבת לתת למשה חנינה בשום מקרה, ולכן מסרב משה לשרטט את המפה שאמורה להוביל למציאת הגופה.

 

האסירים המעורבים בפרשה (מימין לשמאל): נחום, משה ודאלי (צילום: עמית מגל, טל כהן, "ידיעות אחרונות", צילום: מאיר אזולאי) (צילום: עמית מגל, טל כהן,
האסירים המעורבים בפרשה (מימין לשמאל): נחום, משה ודאלי(צילום: עמית מגל, טל כהן, "ידיעות אחרונות", צילום: מאיר אזולאי)

 

במשא ומתן בין משה למדינה דרש האסיר לקבל תשלום של מאות אלפי שקלים, ושתבוצע בדיקה בליסטית לאקדחים שנקבע כי בהם ביצע את אחד ממעשי הרצח שבהם הורשע. המדינה הסכימה לבדיקה הבליסטית, אולם לאחר מכן העלה אסיר העולם דרישה נוספת - אם הבדיקה תוכיח כי לא שימשו אותו ירי, יבוטלו האישומים נגדו. לכך המדינה כבר לא הסכימה ולמשה נאמר כי גם אם יש בעיות של ראיות, המדינה עדיין מאמינה כי הוא הרוצח. בעקבות זאת נפסקו השיחות עם אסיר העולם. גורמים משפטיים בכירים אמרו כי קשה להם להאמין שמשה ישוחרר, כיוון שהוא נידון לשני מאסרי עולם.

 

אסירים אחרים עוקבים בעניין: "אחלה רעיון להשתחרר"

אתמול בערב גם נודע ל-ynet כי ב-27 במרס האחרון קיבל נחום חופשה מיוחדת בת 48 שעות כדי שיגיע לעורך דין ויסגור את פרטיה של עסקת חלבי. נחום לא יצא מהכלא במשך שמונה שנים, ומאז שנודע על ההסכם בינו לבין משה סביב הפרטים על מקום קבורת החייל הנעדר, התגלע ויכוח בין הצבא ליאחב"ל סביב השאלה אם לאפשר לנחום לצאת מהכלא.

 

תעלומת חלבי החלה לפני כמעט שבע שנים. חלבי יצא ב-24 במאי 2005 מביתו בדליית אל-כרמל לבסיס חיל החימוש בדרום חיפה שבו שירת. הוא הוציא כסף מכספומט במרכז היישוב, רכש פחית שתייה והתייצב בטרמפיאדה לכיוון חיפה. האחרונה שראתה אותו היא קרובת משפחה שעברה במקום. מאז נעלמו עקבותיו. הצבא דיווח למשפחה על היעדרו כעבור יומיים, ונפתחו בעקבותיו חיפושים נרחבים. ב-30 במאי, שישה ימים לאחר שנעלם, הוכרז חלבי כנעדר.

 

בבית משפחת הוריו של החייל הנעדר (צילום: ג'ורג' גינסברג) (צילום: ג'ורג' גינסברג)
בבית משפחת הוריו של החייל הנעדר(צילום: ג'ורג' גינסברג)

 

עמוס נחום, אחד משני האסירים שאמורים להשתחרר במסגרת העסקה שגיבשו עם המדינה אם אכן יעבירו את המידע ממשה, נידון למאסר עולם על רצח שביצע ב-1990 בבני ברק. הוא בן 60, ועונשו נקצב ל-33 שנות מאסר. האסיר השני שאמור להשתחרר, אליאס דאלי, נידון ל-16 שנות מאסר על עבירות סמים קשות. דאלי, בן 62, הוסגר לישראל מיוון ב-1999

, לאחר שבארץ ביקשו להעמידו לדין על עבירות סמים. שמו נקשר בהברחת כמויות גדולות של סמים מדרום אמריקה. הוא אמור להשתחרר גם בלי העסקה בעוד קצת יותר משנה.

 

בינתיים בבתי הכלא מצפים אסירים בכיליון עיניים לראות אם העסקה שרקמו שלושת הפושעים בכלא שטה תצא לפועל. "זה אחלה רעיון להשתחרר מהכלא תמורת מידע על גופה, השאלה היא אם בסוף תימצא גופה או לא", אומרים אסירים. מאז פרסום העסקה הפך הנושא לשיחת היום בבתי כלא בארץ. "כל היום מדברים על זה. האסירים ממש מצפים לראות אם בסוף תהיה עסקה, מי שיש לו מידע כזה יודע שהוא יכול רק להרוויח ממנו", סיפרו מקורות בבתי הסוהר.


פורסם לראשונה 24/04/2012 00:11

 

בהכנת הידיעה השתתפו אביעד גליקמן ומאור בוכניק
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כרזה עם תמונתו של החייל הנעדר
צילום: ג'ורג' גינסברג
משפחת חלבי. "שייזהרו, משה משחק משחקים"
צילום: ג'ורג' גינסברג
מג'די חלבי. נעלם בדרך לבסיס
צילום רפרודוקציה: אחיה ראב"ד
מומלצים