שתף קטע נבחר

גרמניה: תפורסם מהדורה ביקורתית ל"מיין קמפף"

בעוד שלוש שנים יפוגו הזכויות על הספר, וכל אדם יוכל להדפיסו ולפרסמו. במטרה להתמודד עם העניין הרב בספר האסור של היטלר החליטה בוואריה לפרסמו עם הערות היסטוריונים

ספרו של הצורר הנאצי יפורסם במהדורה חדשה בגרמניה, בליווי הערות. כך החליטה הערב (יום ג') הממשלה במדינת המחוז בוואריה, המחזיקה בזכויות היוצרים לספרו של אדולף היטלר "מיין קמפף" ("מאבקי" בגרמנית). ההחלטה אמורה להיות פתרון למחלוקת העזה שניטשה בשנים האחרונות בנוגע לאיסור הגרמני על פרסום הספר או חלקים ממנו.

 

ספרו של הרודן הגרמני:

 

שר האוצר של בוואריה מרקוס סודר הודיע כי ההחלטה התקבלה בתום כמה דיונים, חלקם עם עורכי דין, במטרה "להפיג את המסתורין" סביב הספר, המכיל פרטים אוטוביוגרפיים של היטלר ואת יסודות תפיסת העולם הנאצית. "אנו רוצים להראות איך הספר, עם תוצאותיו ההרסניות, הוא אבסורד", אמר סודר.

 

פרסום הספר בגרמניה אסור, אך פקיעת זכויות היוצרים תשנה זאת (צילום: AP) (צילום: AP)
פרסום הספר בגרמניה אסור, אך פקיעת זכויות היוצרים תשנה זאת(צילום: AP)

 

עד כה אסרה הממשלה הבווארית על פרסום הספר או ציטוטים מתוכו, אך ב-2015 יפוגו זכויות היוצרים על "מיין קמפף" והוא יעבור למרחב הציבורי. במצב הזה יוכל כל אדם בגרמניה להדפיס ולהפיץ את הספר בלי לקבל את רשותה של המדינה, למעט מקרים שבהם המפרסם "ינסה לעודד שנאה גזעית".

 

בהודעה נאמר כי המטרה היא להפוך את הספר לכמה שפחות מושך מבחינה מסחרית למפרסמים בעתיד. החשש הוא שארגונים נאו-נאציים יסתייעו בעניין הציבורי בספר, הנובע מהאיסור לפרסמו, כדי לקדם את רעיונותיהם ולהגדיל את בסיס התמיכה שלהם.

 

בתחילת החודש שעבר, מגזין של הבריטי פיטר מקגי ,"צייטנצויגן", ביקש לכלול באחת מכתבותיו ציטטות שנויות במחלוקת מתוך הספר, אך בית המשפט הגרמני אסר על הפרסום, ואמר כי זה ישרת את מטרותיו של היטלר. היוזמה של מקגי עוררה דיון ער בגרמניה על הנושא.

 

דווקא ראש המועצה המרכזית של יהודי גרמניה, דיטר גראומן, אמר אז כי הוא לא מתנגד באופן נחרץ לפרסום. "המצב העדיף הוא שהספר לא יתפרסם, אבל אם אין דרך למנוע זאת, אז לצד הטקסט חייבות להופיע הערות של היסטוריונים". המועצה לא הגיבה עדיין להחלטת הממשלה הבווארית.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המגזין הגרמני שצונזר
צילום: רויטרס
אדולף היטלר
צילום: gettyimages imagebank
מומלצים