משפחה אנרגטית: חיסכון בחשמל - חיסכון בכיס
מי מתעקש על נורות הלוגן, מי נאלץ להעיר לילדים כל הזמן לכבות את האור ביציאה מהחדר ומי צריך להכין שיעורי בית? משתתפי פרוייקט "משפחה בצמיחה" ממשיכים להתייעל. והפעם: לומדים לשפר את צריכת החשמל
רוב המשפחות בפרויקט ה"משפחה בצמיחה" שלנו מקבלות שוק מול חשבון החשמל, והן לא היחידות. אצל כולנו הוצאות על חשמל נתפסות כהכרחיות: מקרר, למשל, חייב לפעול כל הזמן. אך בעזרת מספר פעולות פשוטות, לפי מומחים, ניתן לשלוט בהוצאות, ולכווץ את חשבון החשמל עד לחמישית.
- גם אתם רוצים לחסוך? היכנסו לערוץ "משפחה בצמיחה"
ניתן להשיג זאת באמצעות שילוב גורמים, שיכלול לעיתים החלפת מכשירים וגם טיפול בגורמי סביבה. נכון, לא תחליפו דירה כי היא פונה לצד דרום או נמצאת מתחת לגג, ולכן מגדילה את ההוצאה על מיזוג, אבל גם באותה דירה אפשר להפחית את ההוצאות, ולא רק במכשירים גדולים.
ידעתם, למשל, ששימוש תכוף בקומקום חשמלי ושימוש רציף במחשב עלולים להשפיע על צריכה מוגברת של מערכת המיזוג?
חשוב גם לא להינעל על תזות ישנות. לדוגמה, כביסה בקיבולת מלאה עדיפה על הפעלת שתי תוכניות חסכוניות. תוכנית חסכונית אמנם צורכת פחות חשמל, אך הפעלתה פעמיים עם חצי קיבולת כל אחת צורכת כ־45 אחוז יותר חשמל מהפעלה אחת בקיבולת מלאה. כך מי שמכבס מעט, למשל, יחסוך 200 שקל בשנה אם יבחר להפעיל חמש מכונות מלאות בחודש, במקום עשר חצי ריקות בתוכנית חיסכון.
פנינו לכל אחת מחמש המשפחות כדי לנתח את הוצאות החשמל. הצבנו שורה ארוכה של שאלות, מגובה החשבון, דרך ניתוח המכשירים ועד אופן השימוש בהם, למשל: גיל המקרר ותכולתו, גיל ודגם מכונת הכביסה, אך גם מהירות הסחיטה המקסימלית ובאיזו טמפרטורה מתבצעות רוב הכביסות. בדקנו גם אילו מכשירי חשמל קטנים יש בבית, אם החליפו את נורות החשמל, אם מקפידים על כיבוי תאורה בעת יציאה מהחדר, לאילו כיוונים פונים הבתים ואם החלונות מוצלים ואטומים.
בסיוע שלושה מומחים: אברהם בר־אילן, מנהל אחריות חברתית תאגידית בבנק הפועלים; תום זיו, מנכ"ל הפיל הירוק, חברה לאיכות סביבה ולחיסכון באנרגיה; ויובל אביטן, סמנכ"ל פיתוח עסקי בקבוצת אלקטרו קובי, בעלת רשת ביג אלקטריק, בנינו טיפים לייעול אנרגטי לכל משפחה. לקרוא ולאמץ בבית.
דיאנה וישראל, מכמורת. חשבון חשמל: 600 שקל
- המשפחה החליפה רק נורת חשמל אחת לחסכונית, ומומלץ לטפל בנושא בדחיפות. ההחלפה תחסוך 20% ־ 30% בסעיף התאורה, ובמיוחד בקטגוריית נרות ההלוגן, שגם מחממות את החדר ב־ 3־ 4 מעלות ולכן גורמות למזגן לעבוד חזק יותר.
- הידע על מכשירי החשמל הקיימים לוקה בחסר. לא יודעים באיזו טמפרטורה פועל המקרר, בן כמה הוא, מה גודל המזגן, כמעט על כל שאלה שנשאלו ענו "לא יודעים, לא מתעניינים, חשבון החשמל שלנו ממילא קטן". מומלץ לעשות שיעורי בית, במיוחד למכשירים בני מעל 5, כי ברוב מכשירי החשמל חל מהפך ביעילות האנרגטית בשנים האחרונות, ומכשיר בזבזן כדאי לשקול להחליף.
- להערכת דיאנה, רוב עלות החשמל בחורף האחרון "הלכה" על חימום. אף שדירת המשפחה מרובת חלונות לכל הכיוונים, אין בה איטום. כדאי לטפל בנושא, ובהזדמנות זו לבדוק את האיטום של המקרר ומצב הגומייה. גומיה המאבדת גמישות ומתעוותת גורמת לבחירת האוויר הקר שבמקרר. הוא צריך יותר אנרגיה כדי לקרר אתם משלמים 20% יותר.
איאד ומונה ברגותי, עכו. חשבון חשמל: 900 שקל
- חשבון גבוה יחסית לזוג, הדורש בדק בית דחוף. למונא מומלץ להתגבר על חיבתה נורות הלוגן ורתיעתה מנורות חסכוניות. הגורמת לעד 30% יותר צריכה מיותרת. יש גם נורות חסכוניות בגוון חם צהוב, שדומה לנורות הליבון הרגילות.
- את המחשב כדאי לכבות בלילה, או בהגדרות לתת לו הוראה לעבר למצב שינה לאחר שעה ללא פעילות. גם את המסך, שמבזבז הרבה אנרגיה, מומלץ לכבות בלילות, בסופי שבוע, או בכל זמן שבו הוא לא עובד.
- המקרר גדול יחסית (540 ליטר) ובני הזוג לא ידעו לומר על איזו טמפרטורה הוא מכוון. יש להקפיד לכוון את טמפרטורת המקרר על 5 מעלות, ואת המקפיא על טמפרטורה של מינוס 16 . אם המקרר איננו מלא, עדיף להניח בתוכו כמה בקבוקי מים ריקים, כדי לעזור לו לקרר את עצמו.
- בני הזוג עושים 3־ 4 כביסות לשבוע, אחת לפחות בטמפרטורה של 60 מעלות. מומלץ לנסות לכבס גם כביסה לבנה ב־ 30 מעלות, מקסימום 40 . אפשר לשקול אפילו שימוש בכדור אקולוגי, עדיף אחד מהמקוריים ולא מזויף, שחוסך באבקת כביסה, וגם מאפשר כביסה ב־ 30 מעלות.
משפחת אדרעי, אילת: חשבון חשמל: 800 שקל
- שרה אוהבת לתלות כביסה ("השעות שלי עם השמיים והציפורים") ולכן חוסכת הרבה, מכבסת בטמפרטורה הרגילה של המים באילת, אבל עושה הרבה כביסות, 5־ 6 בשבוע ולרוב בתוכניות חסכוניות קצרות. חשוב להקפיד על מכונות מלאות. שתי תוכניות חסכוניות במכונה ריקה חלקית יקרות יותר מתוכנית רגילה במכונה מלאה. מומלץ גם להפעיל את מכונת הכביסה בלילות.
- למשפחה מקרר ישן, עם דירוג אנרגטי ירוד יחסית. מומלץ להם לנצל את המבצע של משרד האנרגיה: מקרר סמסונג יעלה להם 2,233 שקל, ויכול אף לכלול מתקן מהדרין לשבת ולחגים. ותמיד: להקפיד על 15 ס"מ מרחק מהקיר האחורי(החום המצטבר דורש יותר קירור). לא להניח חפצים למעלה שיחסמו את נתיב יציאת המדחס, ולא להעמיס את המקרר עד אפס מקום.
- מדובר במשפחה גדולה שלמרות המודעות, "תקועה" עם חשבון גדול יחסית. מומלץ לדרוש מחברת החשמל לשלם תעריף על פי זמן (תעו"ז) כך, הפעלה שלא בשעות העומס תהיה זולה משמעותית.
- למשפחה בעיה עם כיבוי אור ביציאה מהחדר על ידי הילדים ("כל הזמן נלחמים ומעירים"). כדאי לספר לילדים שאור של מנורה שדולק לילה שלם צורך אנרגיה שמספיקה להכנת 100 כוסות קפה. נורות חסכוניות כבר התקנתם? הוסיפו מתגי "דימר" (עמעמים) להפעלת התאורה בעוצמות משתנות. האטרקציה שבדימרים עשויה להניע את הילדים לחסוך חשמל.
קארין וגלעד חשן, תל אביב. חשבון חשמל: 300 שקל
- בני הזוג הם משתמשים הרבה במחשב, שגם משמש כטלוויזיה, צריכת החשמל במחשב קטנה, אך מצטברת. יש להיכנס ללוח בקרה, אפשרויות, צריכת חשמל, ולבחור זמנים לכיבוי מסך, כיבוי דיסק ומצב המתנה. מצב המתנה HYBERNATE חוסך הרבה יותר מצב המתנה רגיל. בחרו בו. כן חשוב להקפיד לנתק את מטעני הסלולר אחרי ההטענה.
- קארין בחודש תשיעי, ואחרי הלידה צפוי גידול בתכיפות השימוש במכונת הכביסה ובמייבש. מכונה לא דחוף להחליף כי היא מבית טוב, אף שמהירות הסחיטה המקסימלית לא מיטבית (750 סל"ד) ולמרות גילה- 10 שנים. את המייבש, גם הוא בן 10 , כדאי: מייבש חדש טוב יתחיל ב־ 1,300שקל, ויציע אנרגטיות עדיפה, ואפילו חיישן המפסיק את הייבוש לפי הצורך ולא לפי הטיימר.
- המזגן כאן (תדיראן 2.5 כ"ס) גורם לדילמה. הוא ישן ומפוצל, רועש להחריד, ובזבזן, אף שהוחלפו לו המנוע והמדחס. מצד שני, הדירה שכורה, ובני הזוג מפעילים אותו מעט. שווה לקנות מזגן קטן יותר אם יוכלו לקחתו איתם. וכמובן לתחזק: כל שלושה חודשים לנקות סוללת עיבוי ופעמיים בשנה את המסנן, ולוודא שהתרמוסטט תקין (אם הוא לא מבצע הפסקות - להזמין טכנאי).
משפחת הורן, קרית מוצקין. חשבון חשמל: 450 שקל
- החלונות בבית אומנם לא פונים דרומה אלא למזרח ולמערב, אך הם לא מוצלים, אין אפילו תריסים, והם גם אטומים חלקית בלבד. איטום והצללה תורמים לחיסכון בחשמל.
- כשבני המשפחה בבית, פועלים בו שלושה מזגנים בכל החדרים. חשוב להקפיד על הטמפרטורה (בקיץ 21.5 ־ 23 מעלות, בחורף 23 ־ 25 ).כל מעלה פחות מגדילה צריכה ב־ 5% . ניקוי פילטרים אחת לחודש יחסוך עוד 5% ־ 10% , מה גם שלא בריא לנשום אוויר ממזגן מלא אבק. ושווה לדעת: מאוורר תקרה צורך כ־ 7% מצריכת המזגן.
- בדוד החשמל כדאי להוסיף מאיץ חימום, וגם "משגיחום" - מכשיר המבטיח שטמפרטורת המים בברז לא תעלה על 50 מעלות. זאת, גם מסיבות של בטיחות מפני כוויות, במיוחד בבית עם ילדים קטנים, בהם תינוק בן חצי שנה.