עד הרגע האחרון: איך יידחה הפינוי מבית אל?
שנה לאחר שהתחייבה, המדינה צפויה להעביר לבג"ץ את בקשתה לדחיית פינוי שכונת גבעת האולפנה. אל תוך הלילה נערכו התייעצויות בין הדרג המדיני לבין הדרג המשפטי. "אחרי המכה במגרון, יהיה מעניין לראות את הנימוק". מהן האפשרויות?
פרקליטות המדינה צפויה לפנות היום (ו') לבג"ץ ולבקש דחייה בפינוי שכונת גבעת האולפנה בבית אל. עדיין לא ברור באיזה נימוק תשתמש המדינה, ועל השולחן כמה אופציות. הדיונים בין הדרג המדיני לדרג המשפטי נמשכו אמש אל תוך הלילה. בממשלה דוחפים לביטול מוחלט של הפינוי ואילו הגורמים המשפטיים, שסבורים שהדבר בלתי אפשרי, דוחפים לבקשת דחייה מינימלית בניסיון למצוא פתרון.
גבעת האולפנה - כותרות אחרונות
- בגבעת האולפנה בטוחים: "לא מזיזים בורג"
- ברק: יש שטח חלופי לגבעת האולפנה בבית אל
- כנס נגד הפינוי: "זה לא ברק, זה נתניהו"
בדיון עוד לפני יותר משנה, התחייבה המדינה לפנות חמישה מהבניינים בשכונה המדוברת, שככל הנראה נבנתה על קרקע פלסטינית פרטית. ואולם לאחרונה התעוררה סערה פוליטית - בימין לחצו על ראש הממשלה בנימין נתניהו למנוע את פינוי 30 המשפחות בבתי הקבע, והמשנה לראש הממשלה, השר משה (בוגי) יעלון, אף איים שהממשלה תתפרק אם זה יקרה. "זו גזירה שאי אפשר לעמוד בה", הודה נתניהו.
בתחילת השבוע כינס ראש הממשלה את שרי פורום ה"שמינייה" לדיון לילי, בסיומו הוחלט לבקש דחייה של פינוי המאחז, ואף להקים ועדה מיוחדת שתעסוק בסוגיה - או להעביר את הטיפול לצוות לבחינת נושא המאחזים שבראשו עומד שופט בית המשפט העליון בדימוס אדמונד לוי. עם זאת, אופן הפנייה לבג"ץ נחשב רגיש, ובפני המדינה עומדות כמה אפשרויות לבקשות ונימוקים שונים:
- בקשת דחייה של מספר חודשים על מנת למצוא לתושבי השכונה מקום מגורים חלופי חוקי.
- בקשת דחייה על מנת למצוא הסדר משפטי שיירצה הן את בג"ץ והן את המתיישבים.
- הצגת עמדה חדשה, לפיה גבעת האולפנה לא מהווה מאחז בלתי חוקי - ואף בקשה לפתוח מחדש את התיק.
אם האפשרות השלישית היא שתצא לפועל - למרות סבירות שנראית נמוכה - הרי שזו תוביל לזעזוע משפטי של ממש, שהרי אז למעשה תחזור בה המדינה מהתחייבותה ומההודאה בכך שהבנייה נעשתה על קרקע פרטית.
ייתכן פתרון נוסף: המדינה תבקש דחייה של מספר חודשים על מנת להסדיר לפחות חלק מהבתים, ולבחון לעומק אם כל הבתים בנויים על קרקע פרטית - סוגיה שהמחלוקת המשפטית בעניינה רבה.
גורמים משפטיים בכירים אמרו אמש ל-ynet שיהיה מעניין מאוד לראות את הנוסח המדויק של בקשת המדינה. "יש לזכור שהמדינה כבר חטפה מכה רצינית בסיפור מגרון,
ולכן יהיה חשוב מאוד לראות את נוסח הודעת הפרקליטות ובאיזה נימוק היא מבקשת דחייה ואת אורך זמן הדחייה אותו היא מבקשת". במגרון, המאחז שבבנימין שנבנה על קרקע פרטית, הודיעה המדינה על הסכם פשרה עם המתנחלים - אולם בג"ץ פסל אותו וחייב פינוי עד אוגוסט.
את העתירה לפינוי השכונה בבית אל הגיש עוד ב-2008 ארגון יש דין באמצעות עורכי הדין מיכאל ספרד, שלומי זכריה ולב אבישר.