שתף קטע נבחר

 

מדינה בהלם: יוונים מתאבדים יותר בגלל המשבר?

לפי נתונים רשמיים, בשנה שאחרי פרוץ המשבר הכלכלי חלה עלייה של 40% במספר ההתאבדויות ביוון, ומאז המצב רק החמיר. יש הטוענים שהתקשורת מנפחת, אבל גם גורמי בריאות נפש מאשרים: "יש קטגוריה חדשה - התאבדויות פוליטיות"

ביום שני האחרון, מרצה לגיאולוגיה בן 38 תלה את עצמו מעמוד תאורה באתונה, ובאותו היום כומר בן 35 קפץ אל מותו ממרפסת ביתו בצפון יוון. ביום רביעי, סטודנט בן 23 ירה לעצמו בראש. פעם יוון הייתה בעלת שיעור התאבדויות מהנמוכים ביותר בעולם, אבל כעת, לנוכח המשבר הכלכלי הקשה שפוקד אותה, העלייה במספר האנשים השולחים יד בנפשם הכתה בהלם את המדינה ואת כלי התקשורת בה, ערב הבחירות שיתקיימו בשישה במאי.

 

עוד חדשות מהעולם הגדול :

 

המוות המזעזע במיוחד של הרוקח דימיטריס כריסטולס, שירה לעצמו בראש בכיכר במרכז אתונה בשל העוני שבו שקע בגלל המשבר שהביא למיליוני מובטלים, היה עד כה הדרמטי מכולם. לפני שירה בעצמו בבוקר ארבעה באפריל בכיכר סינטגמה, מול בניין הפרלמנט היווני בבירה אתונה, הגמלאי בן ה-77 הקדיש רגע כדי לכתוב פתק.

 

"אני לא רואה שום פתרון אחר מאשר הסיום המכובד הזה של חיי, כדי שלא אמצא את עצמי מחטט בפחי זבל בשביל מזון", כתב כריסטולס, שהפך מאז לסמל הלאומי לכאב שהסבו לציבור צעדי הצנע של הממשלה. מאז ההתאבדות ההיא דיווחו כלי תקשורת ביוון על התאבדויות דומות על בסיס כמעט יומי, דבר שהחמיר את התחושה העגמומית לקראת הבחירות בשבוע הבא.

 

מהומות ביוון על רקע המשבר הכלכלי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מהומות ביוון על רקע המשבר הכלכלי(צילום: רויטרס)

 

יש מומחים רפואיים שאומרים כי הצורה הזו של התאבדות פוליטית משקפת את הייאוש הגובר ואת חוסר האונים שחשים רבים ביוון. אולם אחרים מזהירים כי ייתכן שהתקשורת מלבה את אווירת המשבר על-ידי הסיקור שלה את ההתאבדויות, וכי ייתכן שמספר ההתאבדויות גדל רק במעט.

 

"המשבר יצר תחושה הולכת וגוברת של אשמה, אובדן הערכה עצמית והשפלה עבור יוונים רבים", מסביר ניקוס סידריס, פסיכואנליסט בכיר באתונה. "היוונים אינם רוצים להיות נטל על איש, ויש התחושה הגוברת הזו של חוסר אונים. יש אנשים שמפתחים גישה של שנאה עצמית שמובילה להרס עצמי. זה מה שעומד מאחורי העלייה במספר ההתאבדויות ובניסיונות ההתאבדות. אנחנו רואים קטגוריה שלמה חדשה: התאבדויות פוליטיות".

 

המשבר הגביר את החרדות

לדברי המשטרה, המרצה לגיאולוגיה שהתאבד בתלייה, ניקוס פוליבוס, היה מדוכדך כיוון שמשרת הוראה שבה חשק נחסמה עבורו בשל הקפאה כוללת של קבלת עובדים לעבודה במגזר הציבורי. מומחים עדיין אומרים כי המספרים נמוכים יחסית - פחות מ-600 מתאבדים לשנה, אבל העלייה במספר ההתאבדויות ובניסיונות התאבדות לכאורה, בשימוש בתרופות נוגדות דיכאון ובצורך בטיפול פסיכיאטרי מעוררת דאגה גדולה במדינה שאינה רגילה לבעיות האלה.

 

לפני שהמשבר הכלכלי החל להתפתח בשנת 2009, שיעור ההתאבדויות ביוון היה מהנמוכים בעולם - 2.8 לכל 100 אלף תושבים. לפי משרד הבריאות היווני, חלה עלייה של 40% בהתאבדויות במחצית הראשונה של 2010. אין נתונים מהימנים על שאירע ב-2011, אולם מומחים אומרים כי שיעור ההתאבדויות ביוון כנראה הכפיל את עצמו לכחמישה מתאבדים על כל 100 אלף נפשות.

 

מטופל שקרס לא ישן ולא אכל. משטרת יוון מול מתפרעים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מטופל שקרס לא ישן ולא אכל. משטרת יוון מול מתפרעים(צילום: רויטרס)

 

עדיין מדובר בממוצע נמוך בהרבה מבמדינות אחרות: בפינלנד שיעור ההתאבדויות עומד על 34 לכל 100 אלף איש ובגרמניה על תשעה לכל 100 אלף איש. אך ביוון גם חלה עלייה בניסיונות ההתאבדות ובדרישה לסיוע פסיכיאטרי בשעה שהמדינה מתמודדת עם המשבר הכלכלי הקשה ביותר מאז מלחמת העולם השנייה.

 

לניקיפורוס אנגלופולוס, פרופסור לפסיכיאטריה, יש הרבה עבודה. הוא אומר כי המשבר החריף את בעיותיהם של חלק מהאנשים שהיו פחות יציבים עוד לפני כן, ומעריך שכחמישה אחוזים ממטופליו פיתחו בעיות בעקבות המשבר הכלכלי. "אנחנו מדינה בהלם", הוא אומר, אף שהוא חושד כי הסיקור התקשורתי של ההתאבדויות הוא שגדל באופן משמעותי ולא מספר המתאבדים עצמו. למרות זאת הוא אומר כי המשבר עומד מאחורי עלייה משמעותית במספר האנשים הסובלים מבעיות נפשיות ביוון.

 

"היה לי מטופל אחד שבא עם דיכאון חמור - יש לו חברה לייצור רהיטים ששקעה בקשיים כלכליים, והוא נאלץ לפטר 20 מבין 100 העובדים שלו", הוא אומר. "הוא לא יכול היה לישון ולא יכול היה לאכול בשל כך. הוא אמר שבית העסק הטוב שלו נהרס ושהוא אינו יכול להתמודד עם זה עוד". אותו יצרן רהיטים העביר ארבעה חודשים בטיפול, ונטל תרופות נוגדות-דיכאון. "מצבו טוב יותר עכשיו", אומר אנגלופולוס, "הוא הבין שמה שקרה פשוט קרה. אבל יש רבים אחרים שאינם יציבים והמשבר מגביר את החרדה וחוסר הביטחון שלהם".

 

ויש גם יוונים שמחים

אנגלופולוס, בן 60, סבל בעצמו מפני שכ-20 אחוזים מהמטופלים שלו אינם יכולים עוד להרשות לעצמם את הטיפול בן שעה שהוא מעניק, ושעולה 100 אירו (כ-130 דולרים) לשעה. חלק מהמטופלים ביקשו הנחה של 50%, בעוד אחרים אמרו לו שהם פשוט אינם מסוגלים לשלם לו כלום. "אני לעולם לא מסרב לאנשים", הוא אומר, "אם מטופל אומר לי 'אין לי כסף', אני לא יכול להגיד לו ללכת הביתה. אני אומר להם, 'בסדר, אתה לא צריך לשלם עכשיו, אבל תזכור אותי מאוחר יותר'".

 

היוונים מוחים. המזל שלהם, לפי מומחה, הוא שהם אנשים שחולקים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
היוונים מוחים. המזל שלהם, לפי מומחה, הוא שהם אנשים שחולקים(צילום: רויטרס)

 

יש כמה הסברים אפשריים לשיעור ההתאבדויות הנמוך של יוון, שקשורים לא רק בעובדה שלמדינה יש מזג אוויר שמשי. כדי להימנע ממצב שבו תודבק סטיגמה למשפחתם, יש יוונים בעלי נטיות אובדניות שמרסקים בכוונה את מכוניותיהם, דבר שהמשטרה מתייגת בדרך כלל כתאונה. משפחות מנסות לעתים קרובות להסתיר את העובדה שמדובר בהתאבדות כך שיקיריהן יוכלו להיקבר, שכן הכנסייה האורותודכסית ביוון מסרבת לערוך טקס קבורה רשמי למי שהתאבדו.

 

גורם חשוב נוסף לשיעור ההתאבדויות הנמוך הוא התרבות היוונית בכל הקשור להבעה ולהתקשרות זה עם זה. "יוון היא מדינה שבה כל אחד ידבר איתך", אומר סידריס, הפסיכואנליסט מאתונה. "תמיד תמצא מישהו לחלוק איתו את הסבל שלך,

ותמיד יש שם מישהו כדי לעזור לך. זה לא רק מזג האוויר הטוב. זו רשת חזקה של תמיכה שהפכה את שיעור ההתאבדויות ביוון לנמוך כל-כך. הוא עדיין שם, אבל המשבר הזה הוא עדיין יותר מדי עבור האנשים".

 

ובכל זאת, יש גם יוונים רבים שלא איבדו את חוש ההומור שלהם. דימיטריס ניקולופולוס, איש מכירות בן 37, צוחק על הרעיון ששיעור ההתאבדויות נמוך כל-כך כיוון שהיוונים הם אנשים שמסתגלים היטב למצבים ובאופן כללי הם אנשים שמחים. "היוונים נהגו להיות אנשים שמחים מאוד כי חיינו על כסף שלא שייך לנו", הוא אומר. "אבל לפעמים עליך להתמודד עם המציאות. זה לא היה הכסף שלנו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שוטרים באחד מגלי המחאה ביוון
צילום: רויטרס
מפגינים נגד הממשלה. "חוסר אונים גובר"
צילום: רויטרס
מומלצים