משפט הגז לישראל במצרים: 'רצינו למנוע מלחמה'
התחדש משפט הבכירים הנאשמים שמכרו לישראל גז במחיר נמוך. שר הנפט לשעבר: "רק מילאתי הוראות". סנגוריו ציטטו את סגן הנשיא לשעבר סולימאן, שאמר בחקירתו: "המרנו את הנפט שאנחנו חייבים לישראל בגז כדי לא להפר את הסכם השלום"
בסופו של שבוע שבו הודיעה מצרים לישראל כי היא מפסיקה להזרים אליה גז למרות ההסכם ביניהן, התחדש היום (שבת) בקהיר משפטם של הבכירים המצרים הנאשמים כי מכרו לישראל גז במחיר נמוך מהמקובל בשוק. בין הבכירים המואשמים בסוגיה שר הנפט לשעבר, סאמח פהמי, שכיהן בתפקיד כ-12 שנה, חמישה בכירים במשרדו ואיש העסקים הנמלט חוסיין סאלם, שהיה מקורב למשטר מובארק.
עוד חדשות מהעולם הגדול :
- צפו: מעריצה שפכה יוגורט על ברק אובמה
סוגית מכירת הגז לישראל עלתה לכותרות אחרי הדחת חוסני מובארק בשנה שעברה. גורמי אופוזיציה, בראשות חוגים איסלאמיים קיצוניים, תבעו למצות את הדין עם מי שאפשרו למכור לישראל את הגז במחיר נמוך מהמקובל בשוק לכאורה.
במהלך הדיון היום נעזר סנגורו של שר הנפט לשעבר פהמי בעדותו של סגן נשיא מצרים לשעבר ומי שהיה ראש המודיעין הכללי של מובארק, עומר סולימאן, בעניין הגז. סולימאן צוטט כמי שאמר בחקירתו בנושא: "חוזי הגז קשורים להסכם השלום משנת 1979, שמחייב את מצרים לייצא נפט לישראל. כשהגענו לשנת 1998, ראינו שמצרים מבזבזת את מכסת הנפט שלה, ושקלנו להחליף אותו בגז כדי למנוע מלחמה עם ישראל וכדי לשמור על השלום עם ישראל", צוטט סולימאן.
לפי צוות ההגנה של שר הנפט לשעבר, ההחלטה לייצא את הגז המצרי לישראל הייתה בראש ובראשונה החלטה פוליטית, והשר לשעבר פהמי חתם על מזכר הבנות בין מצרים לישראל בעניין תעריף הגז שאושר קודם לכן על-ידי ממשלת מצרים, כלומר הוא היה חותמת גומי בלבד. עורך דינו של פהמי ציין גם את דבריו של מובארק בחקירות שנערכו לו בעניין ייצוא הגז.
"ייצוא הגז נעשה בהתאם לסעיפים של הסכם השלום עם ישראל", אמר לכאורה מובארק, "כשעלה הצורך של מצרים במכסת הנפט שהיא הייתה מייצאת לישראל, ביקשתי מראש ממשלת ישראל שהפיצוי על כמות הנפט שאנחנו מעבירים לארצו יהיה בדמות הגז המצרי".
צוות ההגנה של שר הנפט לשעבר הכחיש בתוקף את הטענה שבין מצרים לישראל התנהל משא ומתן בנוגע לייצוא הגז מאז שפהמי קיבל לידיו את תיק הנפט בממשלת מצרים בשנת 1999. לדבריו, כל המשא ומתן התנהל בתקופת כהונתו של השר שקדם לו בתפקיד.
עורך דינו של פהמי גם ניסה להטיל את האחריות לייצוא הגז על המודיעין הכללי שבראשו עמד סולימאן. הוא ציטט דברים שאמר בשעתו מובארק לסולימאן: "אני זה שהסכים לייצא את הגז לישראל כיוון שלא מדובר במדינה רגילה. מדובר כאן בביטחון לאומי, והמודיעין צריך לקחת על עצמו את הסוגיה באופן מוחלט". עורך דינו של פהמי דרש לזכות את מרשו מכל
ההאשמות וטען כי אין בסיס ראייתי להרשיעו: "בבתי הדין אין מקום לשפוט את השרים על כך שהוציאו לפועל החלטה פוליטית מטעם נשיא המדינה".
לאחר ביטול הסכם הגז השבוע זימן סגן שר החוץ, דני אילון, את שגריר מצרים בישראל, יאסר רידא, לשיחת הבהרה. רידא הציג את עמדתה הרשמית של מצרים, לפיה מדובר בסכסוך עסקי בין חברות ולא בעניין מדיני בין ישראל למצרים, אולם שעות אחדות אחר-כך סתרה השרה המצרית לשיתוף פעולה בינלאומי את דבריו, ואמרה כי מצרים מוכנה לחדש את הזרמת הגז לישראל - בתנאים חדשים ובמחיר חדש. פירוש הדבר, שהמניע לביטול ההסכם הוא אכן אותה טענה כי הגז נמכר במחיר נמוך מדי.