שתף קטע נבחר

כך תדעו: האם אתם מכורים לתרופות?

זה מתחיל בנטילה תמימה של תרופות כדי לישון יותר טוב, להפחית כאבי מחזור או בניסיון לרזות - ומהר מאוד הופך להתמכרות שאי אפשר להפסיק. מה הם סימני האזהרה ולמה שימוש יתר בכדורים מסוכן? רוקחת מסבירה

האם אנחנו מכורים לתרופות? האם שימוש בתרופות באופן קבוע מומלץ? אנשים רבים פונים לטיפול תרופתי ללא מחשבה נוספת, ברגע שהם חשים חולשה או כאב כלשהו.

 

אנו עלולים לפתח התמכרות לסוגים שונים של כדורים, והמקרים הקלאסיים הם התמכרות למשככי כאבים, משלשלים, כדורי שינה, אנטי דיכאון, אנטי חרדה, ויטמינים, מעוררים (ממריצים) וכדורי הרזיה.

 

מה מסוכן בנטילת יתר של תרופות?

 

במצב התמכרות אין לאדם יכולת להפסיק להשתמש בתרופה גם כאשר הוא מעוניין בכך ומודע להשלכות ההרסניות של הדבר. כך למשל בקהילת המעשנים, שבה אנשים המודעים לנזק הפוטנציאלי של הסיגריות לטווח הקרוב והרחוק, אך הם ממשיכים לעשן מתוך הרגל קלוקל ומתוך תלות פיזית שפיתחו עם הזמן.

 

האם אתם מכורים לתרופות?

תהליך ההתמכרות לתרופות הוא הדרגתי, ובדרך כלל סמוי. עם זאת, ישנם תמרורי אזהרה שיכולים להעיד על קיום הבעיה:

 

  • האם אתה נוטל כמות גדולה יותר של כדורים מזו שמופיעה במרשם הרופא?

 

  • האם אתה מעלה את המינון באופן תדיר, אחרת תסבול מאי שקט, חוסר תפקוד או תחושת דכדוך?

 

  • האם צריכת האלכוהול שלך עולה?

 

  • האם אתה מבקש מרשמים מרופאים רבים?

 

  • האם אנשים קרובים אליך מצביעים על בעיה ומתעניינים בכמות התרופות שאתה נוטל?

 

  • האם קרובי משפחה שלך סובלים מהתמכרות דומה, או לסמים ולאלכוהול?

 

אם ענית בחיוב על חלק מהשאלות הללו, רצוי להתייעץ עם רופא המשפחה על טיפול אפשרי. התמכרות היא בעיה רגשית-פסיכולוגית, ואנשי מקצוע יכולים להגיע לשורש הבעיה רק לאחר שיבינו מדוע המטופל זקוק לתרופות מעבר לכמות המומלצת.

 

מה הן סכנות ההתמכרות?

יש סיבות רבות להתמכרות, למשל בשל הלחץ החברתי לרזות ובעקבות כך נטילת משלשלים כפתרון מהיר להשמנה. אותם גברים או נשים שנוטלים את המשלשלים אינם מודעים בדרך כלל להשלכות ההרסניות של הכדורים, אשר מכווצים את השרירים ואת המעיים ויוצרים "סתימה" בקיבה ופגיעה באיברים החיוניים.

 

גם גברים רבים מפתחים הפרעות שמביאות להתמכרויות. למשל, גברים שסובלים מחרדת ביצוע בחדר המיטות פונים לכדורים שמטפלים באימפוטנציה, גם מבלי להיות זקוקים לו באמת. אמנם לכדור יכולת להעלות את הביטחון העצמי, אך הוא גם עלול להזיק לסובלים מלחץ דם גבוה, מחלות לב וטרשת עורקים.

 

שימוש בתרופות נגד חרדה מקל את הסימפטומים של חרדה אמנם, אך משום שאין טיפול בשורש הבעיה הן לא יעילות לטווח ארוך והמטופלים ממשיכים לצרוך מהן יותר ויותר, בתקווה שמינון גבוה יותר ישפר את מצבם.

 

שימוש אובססיבי בתרופות כאלו עלול לגרום לשורה ארוכה של סיבוכים, כמו חום גבוה, סחרחורות, קשיון שרירים, נמנום וחוסר אנרגיה, אובדן שליטה בשרירים, דופק מהיר, שינויים בלחץ דם, בלבול וחוסר התמצאות.

 

שימוש יתר בתרופות עלול להביא לשינויים קיצוניים במצב הרוח, להתנהגות תוקפנית ואלימה ואף למחשבות אובדניות וניסיונות התאבדות.

 

כמובן, לא מומלץ להקצין לצד השני ולהחרים לחלוטין את השימוש בתרופות, גם כאשר מדובר בכאבים חזקים. חשוב לזכור שנטילת תרופות לפי מרשם הרופא ובאופן מבוקר לא תגרום להתמכרות, וכאשר סובלים במיוחד מכאבי ראש, כאבי שיניים, כאבי מחזור או כאבים חריפים אחרים עדיף להתגבר על הרתיעה וליטול את הכשור המתאים. אי נטילת הכדור המתאים בזמן עלולה להחמיר את הבעיה ולהפריע בתפקוד בחיי היומיום.


הכותבת היא מנכ"ל ורוקחת ראשית של בית המרקחת שור טבצ'ניק



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שימוש יתר בתרופות עלול להביא להתנהגות תוקפנית ואלימה ולמחשבות אובדניות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים