דוד ברודט: "מחירי הדירות יחזרו לעלות ב-2015"
בראיון ראשון שהעניק למגזין "בנקאות" של איגוד הבנקים רומז נשיא האיגוד ויו"ר בנק לאומי על גאות מחודשת במחירי הנדל"ן החל משנת 2015, בשל הירידה במלאי הקרקעות שמחזיקים הקבלנים. לדבריו, "מצוקת האשראי תשפיע על הקבלנים"
"מחירי הדירות יחזרו לעלות בשנת 2015", כך אמר יו"ר בנק לאומי ונשיא איגוד הבנקים, דוד ברודט , בראיון ראשון שהעניק מאז נכנס לתפקידו כיו"ר הבנק למגזין "בנקאות" של איגוד הבנקים. בראיון דיבר ברודט גם על העננה מעל הכלכלה העולמית, על הפער בין הנתונים הגבוהים של התוצר לנפש בישראל לבין מצבו של הישראלי הממוצע ועל עודף הרגולציה.
עוד על מחירי דירות בערוץ הנדל"ן :
- "ירידת מחירי הדירות לא מתרחשת במציאות"
- "הירידה במחירי הדיור בעקבות המחאה - זמנית"
- הבועה מתפוצצת? צניחה של 11% במחירי הדירות
"כמי שהיה 'מר ריכוזיות' הראשון בישראל, כבר לפני 17 שנה, אני יכול לומר שהמשק עשה מאז קפיצה מרשימה מאוד", אמר ברודט. בהמשך התייחס למחאה החברתית והוסיף כי "ראוי לציין שהמחאה החברתית צמחה ותפסה, כי היא הייתה אותנטית במובן זה שהיא נבעה מתחושות של אי נחת וחוסר שביעות רצון בקרב שכבות רבות וגדולות בחברה הישראלית".
בשורה התחתונה הסביר ברודט כי "המחאה מבטאת תחושה של אוכלוסייה שמרגישה שהיא לא מקבלת את מעמדה ואת חלקה בעוגה הלאומית. היא מרגישה שהיא תורמת לעוגה הלאומית בתחומי תעסוקה, תשלומי מס ושירות צבאי; כאשר מצד שני יש תחושה שסדר העדיפות של מדינת ישראל השתנה, באופן שממקם את האוכלוסייה הזו ברמה יותר נמוכה ממה שראוי לה להימצא".
לדבריו, "יש פה עניין של ציפיות ושל עובדות. ראש הממשלה אמר באחרונה שאם היינו מוציאים את החרדים והערבים, התמונה הייתה יותר טובה. אני הייתי מנסח זאת בצורה אחרת: אם היינו משלבים טוב יותר את החרדים והערבים בכלכלה, התמונה הייתה נראית טוב יותר".
"ירידה במחירי הנדל"ן בפריפריה"
ברודט טען שבעוד מספר שנים מחירי הדירות באזורי הביקוש שוב עלולים לעלות. "רואים ירידות מחירים מסוימות בפריפריה, שהן פועל יוצא של מה שקרה בשנה האחרונה. לעומת זאת, בתל-אביב ובשאר אזורי הביקוש לא רואים ירידת מחירים משמעותית", אמר.
לדבריו, "הביקוש הדמוגרפי שומר על רמת המחירים בשוק הזה. עם זאת, כאשר לקבלנים אין שפע של אשראי, תהיה לכך השפעה מסוימת בהמשך. בדרך כלל קבלנים מצטיידים במלאי קרקעות לטווח ארוך, כדי שיוכלו להשלים את שלבי התכנון, ואחר כך לבנות. רוב התחלות הבנייה שרואים כיום הן על קרקעות שנרכשו לפני 5-10 שנים. היכולת של קבלנים לממן את רכישת הקרקעות באזורי הביקוש כיום היא מאוד מוגבלת. את ההשפעה של המגבלה הזו לא נראה בשנתיים-שלוש הקרובות, אבל החל מ-2015 היא תשפיע על השוק".
עוד הוסיף כי "באזורי הביקוש אני לא רואה פתרונות מיידיים, אלא אם כן יצליחו להסיט ביקושים לפריפריה, באמצעות פתרונות של תעסוקה ותחבורה".