שתף קטע נבחר

"הבונדאים": צדק חברתי של פעם

"זכיתי לפגוש יהודים ישראלים שהיו גאים בתרבות היהודית החילונית שלהם ויחד עם זאת האמינו בכל ליבם בסוציאליזם", במאי "הבונדאים" ערן טורבינר כותב על גיבורי סרטו, חברי תנועת הבונד, לרגל ה-1 במאי - חג הפועלים

בישראל של היום, מדינה קפיטליסטית באופן מוצהר, יום הפועלים כבר לא נחגג כבעבר. אולם במיוחד על רקע המחאות האחרונות יש מקום גם לפסטיבל סרטי פועלים, שיפתח ביום שלישי ה-1 במאי, הלא הוא חג הפועלים. במסגרת הפסטיבל, בו יוקרנו סרטים שונים מהארץ ומהעולם, יוצג גם בהופעת בכורה הסרט התיעודי "הבונדאים" שמגולל את סיפורה של תנועת הבונד הסוציאליסטית בישראל. הבמאי ערן טורבינר כותב ל-ynet על הסרט:

 

מתוך הסרט "הבונדאים"

 

לפני שש שנים הוזמנתי על ידי חבר, שידע על ראיונות שאני מצלם כבר כמה שנים עם ותיקי השמאל הישראלי, לחגוג את ה-1 במאי עם חברי ואוהדי הבונד בתל אביב. לפני שהגעתי ידעתי עליהם קצת מאוד אבל מיד כשפגשתי אותם, הרגשתי שזכיתי לראות קן התנגדות מאוד מיוחד לקונצנזוס הפוליטי והתרבותי בארץ.

 

תנועת הבונד היהודית סוציאליסטית היתה ערב מלחמת העולם השנייה הבית הפוליטי והתרבותי של חלק גדול מאוד מיהודי פולין. התנועה לחמה על הזכות והחובה של היהודים לחיות בשיוויון זכויות מלא בכל מקום בו הם נמצאים, ולהתייחס אליו כמולדת. לכן תנועת הבונד היתה היריבה האידאולוגית הגדולה ביותר של התנועה הציונית ששאפה באותם ימים לעודד את יהודי מזרח אירופה להגר לארץ.

 

זוכרים את הבונדאים. מתוך הסרט ()
זוכרים את הבונדאים. מתוך הסרט

 

כשהתחלתי, כבר באותו ביקור ראשון, לצלם את הפעילויות ולראיין את החברים, היו בארץ כבר רק עשרה בונדאים פעילים ובעולם כולו (בעיקר בניו-יורק, פריז ומלבורן), עשרות בודדות.

 

מבחינה פוליטית והיסטורית חברי הבונד בתל-אביב היו בעיני עדים אחרונים ביידיש ובעברית לחיים יהודיים ולתנועה פוליטית שלא קיימים יותר. ידעתי שאני חייב למהר ולצלם אותם לפני שעוד מעט אשאר רק מול ספרים, תמונות ועיתונים ישנים של תנועה עצומה שהודחקה ונעלמה כמעט לחלוטין מדפי ההסטוריה והשיח בארץ.

 

מבחינה אישית התרגשתי כי פגשתי קבוצה שנראית ונשמעת כמו החבורה החמה של סבתא וסבא שלי שהיגרה מפולין לארץ בסוף שנות החמישים ואף פעם לא ממש השתלבה פה. חבורה שאני זוכר רק בתור ילד בשנות השבעים והשמונים, וכבר הרבה זמן שרוב רובם כבר לא בין החיים.

 

מתוך העיתון של הבונד ()
מתוך העיתון של הבונד

 

המסע להשלמת הסרט נמשך שש שנים, בעיקר בגלל התעלמותם של קרנות הקולנוע וערוצי הטלוויזיה שפניתי אליהם לקבל תמיכה בסרט, אך זהו אחד המסעות החשובים שעשיתי בחיי.

זכיתי לפגוש יהודים ישראלים שהיו גאים בתרבות היהודית החילונית שלהם ויחד עם זאת האמינו בכל ליבם בסוציאליזם, שאפו לצדק חברתי לכל יושבי הארץ הזאת, יהודים וערבים, שלום אמיתי והשתלבות באיזור.

 

זה היה "הבונדיזם" שלהם. לצערי רוב הבונדאים שהכרתי, התאהבתי וריאיינתי בשש השנים האחרונות כבר נפטרו, אבל אני משוכנע לחלוטין ש"הבונדיזם" שלהם ימשיך לחיות.

 

הסרט "הבונדאים" ינעל את פסטיבל סרטי הפועלים ב-8 במאי בסינמטק חיפה. במהלך הפסטיבל - פרי שיתוף פעולה בין המכללה החברתית כלכלית לסינמטק חיפה - יערכו מדי ערב הרצאות ופאנלים בנוגע למעמד העובדים וזכויותיהם, וכן סרטים הנוגעים בנושא זה - ביניהם "זמנים מודרנים" של צ'ארלי צ'פלין, "אלברט נובס", "אשת הברזל", "התמוטטות" ועוד. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לאתר ההטבות
מומלצים