נדחתה תביעה נגד לבייב בגובה 2.5 מיליארד ש'
ברטי סינבטי, שותפו של איש העסקים לב לבייב בחברה לכריית זהב בקירג'יסטן, טען כי לבייב רוקן את החברה מנכסיה במרמה כדי להעביר את פעילותה לחברות אחרות שבשליטתו. ביהמ"ש דחה את הטענות וחייב את סינבטי בהוצאות משפט
בית המשפט המחוזי בתל-אביב דחה היום (א') תביעה שהגיש איש העסקים ברטי (בני) סינבטי, בעל מניות בחברת S.H.G. Golden & Silver Ltd, נגד שותפו לשעבר בחברה, הטייקון לב לבייב , וכן נגד נושאי משרה בחברה על סך 2.5 מיליארד שקל. מדובר בחברה לכריית זהב בקירג'יסטן. בית המשפט קבע כי השלטון המושחת במדינה הוא האחראי לכישלון החברה - ולא לבייב.
לטענת סינבטי, שהחזיק ב-25.5% ממניות החברה בעוד קבוצת לבייב מחזיקה כ-50% (יתר המניות מחולקות בין משקיעים נוספים), הרישיונות לכריית הזהב שהחזיקה חברת SHG הועברו בדרך של תרמית לחברות זרות אחרות בשליטת לבייב. זאת במטרה לדרוס את שותפיו לפרויקט ולהשתלט על כריית הזהב לבדו.
לחילופין טען סינבטי כי לבייב ונושאי המשרה בחברה פעלו ברשלנות, בכך שהביאו לתוצאה שבה נשללו רישיונות כריית הזהב שהיו בבעלותם. יצוין כי סינבטי בחר לתבוע את לבייב ואת קבוצתו בדרך של תביעה נגזרת, בשל העובדה כי היא פטורה מאגרת בתי המשפט. בדרך זו יכול היה סינבטי לנקוב בסכום גבוה מבלי שהדבר ישפיע על הוצאותיו, שלפי חישוב אגרה של 2.5% היו עומדות על מעל 60 מיליון שקל.
בית המשפט: שלטון רקוב
מנגד טען לבייב כי שלילת הרשיונות לכריית הזהב הן תוצאה של שלטון מושחת, בראשות הנשיא קורמנבק בקייב שהודח לפני כשנה. בנו של הנשיא רצה, לטענת לבייב, להיטיב עם מקורבים אליו והפעיל מנגנון מושחת שכלל את כל ענפי הפקידות השלטונית, במטרה לשלול רישיונות של חברות לכריית מחצבים - ובהן רישיונות הכרייה של SHG. לבייב טען עוד כי הוא נפגע יותר מהתנהלות השלטון המושחת, וזאת לאור אחזקותיו הרבות יותר מסינבטי.
בית המשפט דחה את טענת התרמית נגד לבייב והנתבעים וקיבל את עמדת הנתבעים, שלפיה אין כל הגיון שלבייב יעשה מהלך שכזה, שכן הוא בעל השליטה בחברה. השופטת הגיעה למסקנה כי שלילת רישיונות לכריית הזהב הם תוצאה של שלטון מקומי רקוב.
גם את הטענה לרשלנות דחה בית המשפט וקבע כי גם אם הייתה כזו, התוצאה הייתה זהה בשל התנהלות השלטון, ואילו החברה ונושאי המשרה בה פעלו בשיקול דעת סביר. בנוסף, השופטת רות רונן חייבה את סינבטי להעביר לנתבעים סכום של 145 אלף שקל לכיסוי הוצאות המשפט.
כיום מנהלת החברה הליכים מנהליים בבתי המשפט בקירג'יסטן על מנת להחזיר את הרישיונות לבעלותה. הרישיונות נקנו על ידי צדדים שלישיים, שלא קשורים לתרמית השלטונית, ולכן יהיה קשה להתחקות אחר מבצע התרמית ולהחזיר את הרישיונות בחזרה ללבייב.
עו"ד רון ברקמן, שייצג את לבייב יחד עם עוה"ד נחום קובובסקי ואלעד חן ממשרד ברקמן וקסלר בלום ושות', אמר כי "התהליך של ניהול משפט שכזה, בו נטענות אינספור טענות סרק חסרות שחר בשמו של לבייב ובשם הקבוצה שלו, מתוך הנחה שבאמצאות הליכים כאלו יהיה אפשר לאלץ אותו לשלם לתובע סכומים שאינם מגיעים לו, הסתיים בקול ענות חלושה וטוב שכך. אנו מקווים שבכך תמה מסכת הליכי הסרק של סינבטי".
החברות שאליהן, לטענתו של סינבטי, העביר לבייב את הרישיונות לכרייה היו שתי חברות קפריסאיות - טק גאו ריסורס וטק גאו ריזרב - שנתבעו גם הן ויוצגו על ידי עורכי הדין קובי סרוב, דוד חמו וששי מנחם ממשרד עורכי הדין מ. פירון ושות'.