בכירים בש"ס: אנחנו לא רוצים בחירות בקיץ
ראש הממשלה מעוניין לקיים בחירות באוגוסט או בספטמבר, אך בש"ס מעדיפים לדחות את המועד וטוענים: "בחירות בקיץ זה רעיון של נתניהו שנועד למנוע ממופז זמן התארגנות". אהוד ברק קופץ על עגלת הגיוס ומגיש הצעת חוק: רק 400 אברכים יקבלו פטור מדי שנה, השאר יעשו שירות לאומי
הערפל סביב מועד הבחירות מתחיל להתפזר , אבל בתוך הקואליציה עדיין קיימת מחלוקת לגבי התאריך המיועד. אמנם ראש הממשלה בנימין נתניהו והליכוד מעוניינים לקיים בחירות בזק שישלחו את האזרחים לקלפי לכל המאוחר בתחילת ספטמבר, אולם בש"ס מעדיפים להמשיך ולכהן בקואליציה הנוכחית כמה שאפשר. "אנחנו לא רוצים בחירות באוגוסט-ספטמבר", אמרו הערב (א') ל-ynet בכירים בש"ס.
לדברי אותם בכירים, הקדמת הבחירות לקיץ היא "רעיון של נתניהו שנועד לפגוע במופז ולא לתת לו זמן להתארגן". אותם בכירים העריכו שבסופו של דבר יעדיף ראש הממשלה לתאם את מועד הבחירות עם השותפות לקואליציה. "בכל מקרה, לא נריב על הדבר הזה", אמרו.
למרות הדברים הללו, יו"ר קדימה שאול מופז משדר עסקים כרגיל, ומברך על כל הקדמה של הבחירות. "כישלונו של ראש
הממשלה מהדהד", אמר הערב בכנס ראשי רשויות של קדימה בבית המפלגה בפתח תקוה. "המאבק בבחירות יהיה בין קדימה לבין הליכוד, ביני לבין נתניהו. זו תהיה הדילמה של אזרחי ישראל. בכל המפלגות האחרות אין מועמדים לראשות הממשלה. נתניהו רוצה להקדים את הבחירות כיוון שהוא איבד את בסיס הלגיטימציה להנהיג את מדינת ישראל. הוא רוצה להקדים את הבחירות בגלל חוסר יכולתו להוביל לשינוי הדרוש לטובת מדינת ישראל".
קודם לכן הביעו גם בכירי מפלגת העבודה את שביעות רצונם מהקדמת הבחירות, בבחינת יפה שעה אחת קודם. יו"ר הסיעה בכנסת, ח"כ יצחק הרצוג, אמר: "העבודה מוכנה לבחירות לאלתר. אם ראש הממשלה כל כך יהיר - שיבוא לעם ויבקש את אמונו. נראה מה יחליט העם".
במוצאי שבת קיים נתניהו התייעצות ובסיומה החליט לבחון את האפשרות לקיים את הבחירות כבר באוגוסט או בספטמבר הקרובים. אם אכן יתקיימו הבחירות הכלליות בסוף הקיץ, הפריימריז לרשימה בליכוד עשויים להתקיים ביוני. שר האוצר יובל שטייניץ אמר הערב: "נתניהו הבהיר שהשאיפה שלנו היא להשלים את כהונת הממשלה, אך יחד עם זאת יש דברים שצריך לעשות. אם יתנהגו באחריות - הממשלה הזאת תמשיך. אם לא - הליכוד גם מוכן לבחירות".
כתבות נוספות בערוץ החדשות של ynet:
- מאיר דגן למען דיסקין: אמר את האמת שלו
- פרס ונאמן אישרו: הנהגת הדורסת שוחררה
- משבר כלכלי: רבבות ספרדים הפגינו נגד הקיצוצים
ברק מציע: רק 400 אברכים יקבלו פטור בשנה
מערכת הבחירות המתקרבת תעסוק רבות בגיוס לצה"ל, וכל סיעה מבקשת לקחת לעצמה נתח מהנושא הפופולרי. שר הביטחון אהוד ברק מתכוון להגיש לממשלה הצעת חוק "שירות חובה לכול", שמהותו היא חובת שירות אזרחי של שנה גם לחרדים. במקביל תגיש יו"ר סיעת העצמאות, ח"כ ד"ר עינת וילף, הצעת חוק דומה לוועדת השרים לענייני חקיקה.
מן הסתם, אם וכאשר תתקבל החלטה על הקדמת הבחירות לקיץ הקרוב, תהפוך ההצעה ללא רלוונטית לגבי הכנסת הנוכחית. אך לדברי ברק, הכוונה היא עדיין להעביר את החוק במושב הקיץ הנוכחי.
הצעתו של השר ברק אמורה להחליף למעשה את חוק טל בהסדר רחב יותר, שבמרכזו ייקבע כי צה"ל הוא זה שיחליט את מי לגייס. השאר יופנו לשירות אזרחי-לאומי, כולל בקהילה, למשך כשנה.
על פי ההצעה, יוכל צה"ל לבחור את מי לגייס, בהתאם לצרכיו, והזכות למתן פטור תינתן לשר הביטחון. מי שלא יגויס לצבא ייקרא אוטומטית לשירות אזרחי של שנה בבתי חולים, משרדים ממשלתיים ועוד. הממונה על השירות האזרחי יהיה רשאי לפטור משירות למדנים מצטיינים, בשיעור שלא יעלה על 10 אחוזים, כלומר, כ-400 בשנה. ניתן יהיה להחיל את החוק מ-2014, ועד אז יידרש אישור מיוחד מבג"ץ להמשיך בחוק טל.
לנושא גיוס החרדים התייחס הערב גם השר משה (בוגי) יעלון, באמרו: "מחובתנו להביא לגיוס של חרדים לשירות צבאי או לאומי-אזרחי, ואחר כך לגרום להשתלבותם בשוק העבודה. הכיוון הראוי הוא שיהיו מתי מעט שיוגדרו ככאלה שתורתם אומנותם, וכל השאר יגויסו ויעבדו. בציבור החרדי ובקרב רבנים יש הבנה שהמצב הנוכחי לא יכול להימשך. מעגל הקסמים של מגזר שלם החי מתחת לקו העוני חייב להיעצר".