סכנת סגירה של הוסטל לנכי נפש: "נוטשים אותם"
הנהלת בית החולים לבריאות הנפש אברבנאל מבקשת לסגור את ההוסטל ביפו, והדיירים חוששים שיועברו למחלקות פסיכיאטריות. הנימוק: המבנה לא בטיחותי. אחת הדיירות: "הפינוי האפשרי ממלא אותי פחד". קבוצת סטודנטים לעו"ס נרתמו לסייע
הנהלת בית החולים הממשלתי לבריאות הנפש אברבנאל ומשרד הבריאות מבקשים לסגור את הוסטל יפו לשיקום נכי נפש שבו שוהים 12 דיירים. במשרד הבריאות אומרים כי המבנה לא ראוי מבחינה בטיחותית ומבטיחים כי לכל הדיירים יימצאו פתרונות.
היום (ב') יתקיים בבית המשפט השלום בתל-אביב דיון בעתירה שהגישו המטופלים נגד סגירת ההוסטל. את העתירה הגישו הדיירים בסיוע של הקליניקה המשפטית באוניברסיטת תל אביב ושל ארגון "עו"סים שינוי", שהתגייסו למאבק להשאיר את הדיירים בהוסטל. "אנחנו חוששים שמדובר בתרגיל נדל"ני של בית החולים, שמבקש, באמתלה של סיכון לדיירים, לסגור את ההוסטל השיקומי האחרון בבעלות ממשלתית לנכי נפש", אומרים הסטודנטים המסייעים.
בתשובה לפניית הסטודנטים, לפני כשלושה שבועות שלח מנהל בית החולים, ד"ר יהודה ברוך, מכתב ובו נאמר: "לצערי הרב, הוסטל יפו הוגדר כמבנה מסוכן לציבור. אי לכך נאלצנו לפנותו בהקדם מכל הדיירים בניגוד לרצונם ובניגוד לרצוננו... תהליך השיפוץ יהיה ארוך ביותר מכיוון שכרגע אין למשרד הבריאות תקציב לשיפוץ המבנה".
המכתב אינו מציין מועד ברור לפינוי ואינו מפרט את החלופות שהוצעו לדיירים ואת עתידו של ההוסטל.
הוסטל המעבר בתל אביב פועל זה כ-25 שנה. הוא מהווה פתרון מעבר לאנשים מחוסרי אמצעים, חלקם דרי רחוב ואחרים בעלי רקע אובדני, שהשתחררו מאשפוז פסיכיאטרי וזקוקים לשיקום פסיכו-סוציאלי ולליווי מקצועי לקראת שיקומם בקהילה. ההוסטל שוכן במבנה באחריות משרד הבריאות ובבעלות בית החולים אברבאנל. ביולי 2011 קבע מהנדס עיריית תל אביב כי המבנה הישן דורש שיפוץ שניתן לביצוע, לפי תקנות העירייה, ללא פינוי הדיירים.
כתבות נוספות בערוץ החדשות של ynet:
- אולמרט: פתאום דגן ודיסקין הפכו לאויבים?
- מחאה בדרום ת"א: "עם הפליטים, נגד הממשלה"
- וינה: בכיר במשטר קדאפי נמצא צף מת בדנובה
- סרקוזי בפיגור, פנה לבוחרים בנתניה: "זקוק לכם"
"לפני כחודש הודיעה אחראית סל השיקום במשרד הבריאות לדיירים שההוסטל ייסגר", סיפר ל-ynet אודי טימר, סטודנט בבית הספר לעבודה סוציאלית ע"ש בוב שאפל באוניברסיטת תל אביב, שמסייע לדיירי ההוסטל. "בתל אביב יש 1,000 בניינים עם אותה רמת מסוכנות ואף אחד לא חשב לפנות את הדיירים שלהם.
מה שקורה כאן זה רצון של הנהלת בית החולים להתנער מהדיירים האלו, וגם לפנות אותם, מסיבות שלא ברורות לנו".
לדברי טמיר, המטופלים סיפרו שנאמר להם כי מי שלא יעזוב עד אחד במאי ולא ימצא לעצמו מקום חלופי, יאושפז במחלקות הפסיכיאטריות של בית החולים: "אלו היו איומים מרומזים שהכניסו את המטופלים לפחד ולחרדות. צריך להבין שאלה האנשים החלשים ביותר בחברה הישראלית. אסור לנטוש אותם".
מ', דיירת בהוסטל, סיפרה: "עברתי עשרות דירות לפני שהגעתי להוסטל ולראשונה מצאתי בית ויציבות. אם הוא ייסגר, העולם שלי יתמוטט. המחשבה שאני עלולה לחזור למחלקה הפסיכיאטרית ממלאת אותי פחד".
רן מלמד, סמנכ"ל עמותת ידיד המסייעת לדיירי ההוסטל: "לא עשו למטופלים שימוע והם לא קיבלו מכתבים. רק לפני כחודשיים חתמו איתם על חוזה ארוך טווח שמבטיח את שהייתם במקום לשנה נוספת, אז לא ברור מה קרה עכשיו. בפועל, האנשים האלה ייזרקו לרחוב והתהליך השיקומי שלהם ייפסק".