שתף קטע נבחר
 

ראשל"צ מוותרת על בניית מגדלים בלב העיר

בזמן שבשאר הערים בונים במרץ מגדלי מגורים, דווקא בראשון לציון, שזכתה לתנופת נדל"ן מסיבית מאז שנות ה-90, את ראש העיר זה לא מעניין. הוא מעדיף להשקיע את הכספים המיועדים לבנייה במתחם היקב המיתולוגי במרכז העיר - בשימורו

איכות חיים לתושבים ותיקים או בניית דירות חדשות לזוגות צעירים? נראה שהתשובה לשאלה הזו תלויה במדיניות של הנהלת הרשות המקומית שבה אתם מתגוררים. בראשון לציון, למשל, החליטו לעצור את בניית הנדל"ן למגורים, שבערים אחרות רק תופסת תאוצה, ולפנות כספים לשימור אתרים עם ערך היסטורי.

 

עוד על ראשון לציון בערוץ הנדל"ן :

 

ראשון לציון עברה במשך 25 השנים האחרונות תנופת נדל"ן מסיבית, והפכה למפלטם של רבים שביקשו לגור באזור חיוג 03 במחיר שפוי. כעת החליטה העירייה שבמקום לבנות מגדלי מגורים חדשים, היא תשקיע, בין היתר, ביקב המיתולוגי של העיר, שנבנה בשנת 1887 ושוכן במרכזה - ברחוב הכרמל.

 

בכנס שערכה העירייה באחרונה בנושא "שימור אתרים כמנוף כלכלי" במוזיאון ראשון לציון, הודיע ראש העיר, דב צור, כי בימים אלו הוא מנהל מו"מ לרכישת הקרקע שעליה ממוקם היקב מאגודת הכורמים. המחיר שתשלם העירייה ייקבע על ידי שמאי שיכריע מה שווי הקרקע, וככל הנראה יעמוד על סכום בין 100-200 מיליון שקל. בנוסף, תשקיע העירייה 80 מיליון שקל לשימור המתחם כולו.

 

מתחם היקב בראשון לציון (באדיבות מוזיאון ראשון לציון) (באדיבות מוזיאון ראשון לציון)
מתחם היקב בראשון לציון(באדיבות מוזיאון ראשון לציון)

 

"תוכנית עתירת זכויות בנייה"

"באופן עקרוני יש תוכנית מאושרת ליקב עוד משנת 1993 שנותנת זכויות ל-144 יחידות דיור מוגן", מספרת ל-ynet נועה פלג, מתכננת עירונית בעיריית ראשון לציון. "לפני 10 שנים אושרה במליאת הוועדה המקומית תוכנית אחרת שכוללת שישה מגדלים, 430 יחידות דיור, 640 משרדים ו-3,000 מ"ר מסחר. מדובר בתוכנית עתירת זכויות בנייה".

 

עם זאת, היא מבהירה כי בעירייה מתנגדים לתוכנית החדשה ומעוניינים לשמר את מתחם היקב כולו. "בתוכנית החדשה ההתמקדות תהיה בצד הציבורי. מדובר במקום שישרת את הציבור עם חשיבות היסטורית", היא אומרת. לדבריה, גם אם המתחם יכלול מגורים, הדבר יהיה מצומצם ולטובת הציבור, כדוגמת מעונות לצעירים, ובכל מקרה לא יכלול מגדלים - ההתמקדות תהיה בתחום הבילוי והתרבות.

 

השנה תחגוג ראשון לציון 130 שנים להיווסדה, ומבחינת ראש העיר לא צריך לחגוג כשברקע מנופים בונים מגדלים. זאת משום שהתושבים שבעו מתנופת הנדל"ן אותה הוביל קודמו בתפקיד. "כשהגעתי לראשות העירייה היו כל מיני התחייבויות, אך אני לא מוכן לאשר את תוכניות המגורים שם", הוא אומר.

 

לדבריו, "הגעתי למסקנה שלא טוב שבשיקולי היקב יהיו שיקולים נדל"ניים של יזם זה או אחר. זה נכס חשוב מדי לעיר ואפילו למדינה מבחינת הייחודיות שלו. אנחנו נרכוש ונקבע מה יהיה שם. הפקטור העיקרי יהיה המורשת והשימור. לכן קיבלתי החלטה לרכוש את היקב מאגודת הכורמים וכרגע מתנהל מו"מ".

 

"העיר לא צריכה לגדול למגורים"

על פי התוכניות החדשות של צור, השטח המיועד לשימור ביקב יעמוד על 17 אלף מ"ר. לשם השוואה, מתחם "התחנה" בדרום תל-אביב, שנפתח לפני כשנתיים, עומד על שטח של 5,500 מ"ר. בנוסף, מתכננת העירייה עוד מתחמי שימור שונים במרכז העיר, שמבחינתה יהיו לב לבה של ראשון לציון והמנוע הכלכלי-מסחרי שלה, ממנו ייהנו גם הרחובות הסמוכים.

 

"בתוכנית נעשה דברים שמסתדרים עם היבט השימור - כלומר מסחר, בילוי ותרבות", הוא מדגיש. "יש גם רעיונות להקים מכללה ואולי גם מגורי סטודנטים. המטרה היא להחיות את מרכז העיר הוותיק". לדבריו, "מעניין אותי שתהיה איכות חיים טובה יותר לתושבים".

 

אבל האם המשמעות היא שלא תהיה יותר בנייה למגורים בעיר? צור אומר שלא. "ראשון לציון תוסיף עוד 70 אלף תושבים על פי תוכניות מאושרות, כמו למשל תוכנית הממשלה במתחם צריפין. אבל העיר לא צריכה לגדול במגורים והעירייה לא מאשרת תוכניות חדשות למגורים. הכיוון הוא הגדלת שטחי התעסוקה בעיר".


פורסם לראשונה 30/04/2012 23:47

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ראשון לציון. חוגגת 130 שנה
צילום: חגי דקל
מומלצים