שתף קטע נבחר

 

רוצים רק מזון אורגני? כך תזהו אם הוא אכן כזה

הנסיון לנכס את המושג "אורגני" למוצרים, לחנויות ולמסעדות שאינם מפוקחים, הוא ציני ומהווה ניסיון בוטה להטעיית הצרכן. החוק הישראלי קובע סטנדרטים ברורים לייצור אורגני. הנה מה שחשוב לדעת כדי לוודא שמה שאנחנו קונים הוא באמת אורגני

בשקט ובלי מהפכות גדולות, יותר ויותר משפחות מחליטות לנסות לקיים אורח חיים בריא יותר ומתחילות לשלב מוצרים אורגנים ב"סל הקניות". אלא שמרוב מוטיבציה, לעתים אנו שוכחים להסתכל על האותיות הקטנות. מסתבר שלא תמיד אנחנו קונים את מה שחשבנו שאנו קונים, או במילים פשוטות - לא כל מי שכותב שהוא אורגני, הוא אכן אורגני.

 

לטורים נוספים של אורנית רז בכלכלה ירוקה:

 

את הבלבול והטעיית הציבור אנו פוגשים בכל מקום, וכך גם בשוק המזון. הבשורות הטובות הן, שהתוצרת האורגנית הישראלית המפוקחת, היא מהאמינות והמהימנות בעולם. אך מצד שני, יש בשוק לא מעט מוצרים שאינם מפוקחים ושבעליהם עושים שימוש במילה אורגני במטרה לבלבל אותנו.  

 

התלונות השכיחות ביותר הן על חברות משלוחים לבתים המכנות את עצמן "אורגניות" ומוכרות תוצרת, שרק חלקה אורגנית במקרה הטוב, או שאינה אורגנית כלל. תלונות אחרות נשמעות על מציגים בשווקי האיכרים, המצהירים על עצמם כ"אורגנים" למרות שאינם כאלה, ועל עשרות מוצרים שנמכרים כאורגנים, למרות שאינם מפוקחים.

 

הנסיון לנכס את המושג אורגני, למוצרים, לחנויות, לחברות משלוחים, מסעדות או אפילו קואופרטיבים, שאינם מפוקחים, הוא ציני ומהווה ניסיון בוטה להטעיית הצרכן. החוק הישראלי קובע סטנדרטים ברורים לייצור אורגני. רק עמידה בתנאים אלה תחת פיקוח החוק, מאפשרת שימוש במילה "אורגני". אז מה חשוב לדעת על מנת לוודא שמה שאנחנו קונים הוא באמת אורגני?

חקלאות אורגנית. אל תשכחו לוודא מה מקור המוצר (צילום: גיא אסיאג) (צילום: גיא אסיאג)
חקלאות אורגנית. אל תשכחו לוודא מה מקור המוצר(צילום: גיא אסיאג)
 

 

יש סמל? זה אורגני

מוצר אורגני הוא מוצר טרי או מעובד, שעובד וטופל מהשדה ועד לצלחת על פי כללי התקן האורגני לפיו הוא מאושר. בישראל יש חוק שמגדיר מה נחשב אורגני, ושמסמיך את משרד החקלאות לפקח על הייצור. המשרד עושה זאת באמצעות חברות פיקוח אותן הוא מפעיל מטעמו.

 

לפיכך, כדי לדעת אם מוצר הוא באמת אורגני, יש לחפש עליו את סמל משרד החקלאות ואת סמל חברת הפיקוח, המעיד כי התוצרת מפוקחת על פי הסטנדרטים המקומיים. בקשו גם לראות תעודת פיקוח עדכנית, שמפרטת את מגוון התוצרת האורגנית שהמגדל או המשווק רשאי למכור. אל תשכחו לבדוק את התאריך של התעודה על מנת לוודא שהיא בתוקף.

 

בנוסף, מומלץ גם לחפש את סמל הארגון לחקלאות ביולוגית אורגנית "טוב השדה", המעיד כי תהליך גידול התוצרת לווה על ידי מדריכים מוסמכים. אז איזה מוצרים אורגנים אפשר למצוא על המדפים?

 

מוצר צמחי באריזה מסומנת - ירק או פרי עם סמל פיקוח משרד החקלאות, לצד סמל חברת פיקוח: אגריאור, סקאל, איקיוסי או דרך המעבדה. לצד אלה, כדאי לחפש את סמל "טוב השדה".

 

מוצר צמחי ולא ארוז, במקום מפוקח - ירק או פרי הנמכר בתפזורת, שאין לצידו תוצרת שאיננה אורגנית מאותו סוג. על מנת להגביר את מהימנות הפיקוח בנקודות המכירה, יש חנויות הפונות באופן וולנטרי, לקבל "תקן חנויות אורגני" מארגון החקלאות האורגנית, המבוצע על ידי חברת "אגריאור".

 

מוצרים מסומנים מן החי - תקנות החוק האורגניות של תוצרת מן החי כמו ביצים וחלב, לא נכנסו עדיין לתוקף. לפיכך הפיקוח על תוצרת אורגנית של מזון מהחי, נעשה כיום רק על פי התקן של "טוב השדה", והחברה המורשית לפקח מטעמו היא "אגריאור".

 

 

 

התפיסה האורגנית כוללת גם את היכולת להתחקות אחר "מוצאו" של תוצר המזון, בשל הצורך בהוגנות ו"שקיפות" בכל תהליך הייצור. המשמעות - אין להסתפק רק בשם המשווק או הקמעוני. מוצר אורגני "אמיתי" צריך להיות מקומי ולפיכך יש להציג בברור את מקור הייצור. כמובן, ששם המגדל צריך להופיע בברור על אריזת המזון. בהינתן מידע זה, הצרכן יכול להחליט על פי תפיסת עולמו, האם הוא מעוניין לרכוש את התוצרת.

 

ירקות תפזורת? חפשו תקן חנויות אורגני (צילום: index open) (צילום: index open)
ירקות תפזורת? חפשו תקן חנויות אורגני(צילום: index open)

 

טבעי? זה לא בהכרח אורגני

טלי ברנר, מהנדסת מזון, מרכזת תחום תעשייה אורגנית בארגון לחקלאות אורגנית וחברה בוועדת התקנים האורגנית הבינלאומית מסבירה איזה מוצרים נוטים להיחשב כאורגניים, למרות שהם לא ממש לא כאלה:

 

מוצר טבעי - אין לבלבל בין המונחים מוצר "טבעי" ל"אורגני": אמנם כמעט כל מוצר אורגני הוא גם טבעי, אבל מוצר טבעי אינו אורגני בהכרח, אלא אם כן מצוין עליו במפורש. למעשה, כל מה שבא מהטבע הוא טבעי. כך למשל ממרח תמרים "טבעי", הוא כזה שעל פי הצהרת היצרן אין בו חומרים משמרים או תוספי מזון סינתטיים, אבל יתכן שהתמרי רוססו בחומרי הדברה סינתטיים.

 

מוצר "ביו" (Bio) - באירופה ובארה"ב מוצרי ביו נחשבים לאורגניים, אך בישראל, המחלבות משתמשות במילה זו כדי לשדרג את התדמית של המוצר ולתאר תוסף פרוביוטי. ברוב המקרים, מקורו של יוגורט "ביו" ישראלי הוא בפרות שמגודלות בממשק לא אורגני.

 

ביו תות - מושג חדש שנכנס לשימוש בגידולי החקלאות הוא "ביו תות" - והכוונה היא לגידולי תותים שבגידולם נעשה שימוש גם בשיטות הדברה ביולוגיות, עם אויבים טבעיים. אך שימו לב למילה "גם" - כך שלא מדובר במוצרים אורגנים.

 

שימוש ברכיב אורגני - שימוש ברכיבים אורגנים בתעשיית המזון הוא מבורך, אך לחלוטין אינו מאפשר לכנות מוצרים כ"אורגניים".

 

ביצי חופש - בגידול ביצי חופש מתקיים, במקרה הטוב, עקרון תנאי המחיה הפיזיים של התרנגולות. אולם בכל האמור למזון שניתן להן ולשאר עקרונות הגידול עליהן מקפידים בחקלאות האורגנית - אין אכיפה.

 

"בלאדי" - יש מוצרים המוצגים כ"באלדי", אך אין מאחורי הגדרה זו כל סטנדרטיזציה או תקינה רלוונטית.

 


מזון אורגני

מזון אורגני
סוג המוצר תעודות וסמלים  
מוצר צמחי באריזה

(למשל, פירות וירקות)

משרד החקלאות +

אחת מחברות ההסמכה + "טוב השדה" (וולנטרי)

שם המגדל או יצרן המזון צריך להופיע בצורה ברורה, ולא ל"התחבא" תחת שם המשווק (כלל בסיסי בייצור תוצרת אורגנית)
מוצר צמחי ולא ארוז

(פירות וירקות בתפזורת)

אין במקום המכירה תוצרת שאיננה אורגנית מאותו סוג

 

תעודת פיקוח מפורטת בתוקף

כנ"ל
תוצרת מהחי

(ביצים וחלב)

תקן "טוב השדה", פיקוח "אגריאור" כנ"ל

חנויות/קואופרטיבים/נקודות מכירה

תעודת פיקוח מפורטת בתוקף, של שלל התוצרת שנמכרת

 

תקן חנויות (וולנטרי) "טוב השדה", פיקוח "אגריאור"

כנ"ל

 


לא מזון אורגני

לא מזון אורגני
ביצי חופש
מוצר "טבעי"
מוצר בלאדי
מוצר חלב ביו (בישראל)
ביו תות
מוצר שעשוי מרכיבים אורגניים

 

עכשיו, אחרי שברור מהו מוצר אורגני, חשוב לשמור על ערנות ולהסתכל גם בקנקן, וגם במה שיש בו. ואם אתם נתקלים במשווקים או חנויות שלא מקפידים על עקרונות אלה, התלוננו.

 

הכותבת היא מנכ”לית הארגון לחקלאות אורגנית, חוקרת בבית הספר למנהל עסקים ב-MIT וזוכת הגלובוס הירוק לשנת 2012

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים