שתף קטע נבחר

דו"ח חריף: איל התקשורת מרדוק לא כשיר לַתפקיד

ועדה של הפרלמנט הבריטי פרסמה דו"ח חריף ביותר על פרשת "ניוז אוף דה וורלד" והאזנות הסתר. היא קבעה שרופרט מרדוק לא כשיר לעמוד בראש האימפריה שלו, וכי החברה שבבעלותו הוליכה שולל את הפרלמנט בנוגע להיקף ההאזנות

אחרי חודשים של חקירות וציפייה בבריטניה, ועדה של הפרלמנט הבריטי שבדקה את פרשת האזנות הסתר בתאגיד התקשורת של רופרט מרדוק פרסמה בצהריים (יום ג') את מסקנותיה. בדו"ח חריף מאוד קבעו המחוקקים כי מרדוק אינו כשיר לעמוד בראש אימפריית התקשורת העולמית שבבעלותו.

 

עוד חדשות מהעולם הגדול :

 

בדו"ח קבעו עוד המחוקקים כי החברה של מרדוק הוליכה שולל את הפרלמנט בנוגע להיקף פרשת האזנות הסתר של אחד העיתונים השייכים לה. ועדת התרבות, התקשורת והספורט חוצת המפלגות של הפרלמנט קבעה כי "ניוז אינטרנשיונל", מחלקת העיתונות הבריטית ב"מרדוק ניוז קורפ", התעלמה במכוון מראיות לרשלנות פושעת, הסתירה ראיות וסיכלה את המאמצים לחשוף עוולות שנעשו.

 

מרדוק התעקש בעבר כי לא היה מודע לכך שהאזנות סתר הפכו לשיטה שהשימוש בה נרחב למדי בצהובון "ניוז אוף דה וורלד", והאשים אנשים שהיו כפופים לו כי לא יידעו אותו על המתרחש. אבל המחוקקים קבעו כי אם הדבר נכון, "הרי שמרדוק העלים עין והתעלם בכוונה מהמתרחש בחברות שלו". "אנחנו קובעים, לפיכך, כי רופרט מרדוק אינו אדם שמתאים לנהל חברה בינלאומית גדולה", קבע הצוות שבו חברים 11 מחוקקים.

 

רופרט מרדוק ובנו ג'יימס (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
רופרט מרדוק ובנו ג'יימס(צילום: רויטרס)

 

פרשת ההאזנות התפוצצה בשנה שעברה, כשהתברר שכתב "ניוז אוף דה וורלד" פרץ לטלפון של נערה שנרצחה וגרם

למשטרה ולמשפחתה להאמין שהיא עדיין בחיים. לאחר מכן התברר כי מדובר בשיטת פעולה נפוצה בעיתון, וכי אנשיו ביצעו האזנות סתר נוספות רבות. הסערה הציבורית בעקבות החשיפה אילצה את מרדוק לסגור את "ניוז אוף דה וורלד" לאחר 168 שנה ולוותר על רכישת רשת הטלוויזיה "סקיי" בעסקת ענק.

 

בעקבות השערורייה התפטרו ראש מערך ההסברה בדאונינג 10 ועורך העיתון לשעבר, אנדי קולסון, שני בכירים בבולשת סקוטלנד יארד ובהם המפקח, סר פול סטיבנס, ועוד כמה עיתונאים. מרדוק שילם מיליונים למשפחת הנערה. בנו ג'יימס התפטר מתפקידיו כיו"ר "בריטיש סקיי" וכיו"ר קבוצת עיתוני "ניוז קורפ" בבריטניה.

 

בדו"ח היום נקבע עוד כי "ניוז קורפ" שבראשה עומד מרדוק אינה כשירה לשלוט בתאגיד השידור הבריטי "סקיי", שהחברה של מרדוק מחזיקה ב-39% ממניותיו. הוועדה הסכימה פה אחד כי שלושה אנשי מפתח ב"ניוז אינטרנשיונל" הטעו את הפרלמנט כשמסרו עדויות כוזבות על הידוע להם בנוגע להיקף פרשת האזנות הסתר ב"ניוז אוף דה וורלד". מדובר בביקורת נדירה, שבדרך כלל מצריכה התנצלות אישית בפני המחוקקים. האנשים שבשמותיהם נקבה הוועדה הם לס הינטון, קולין מיילר וטום קרואן. היא קראה לפרלמנט לנקוט צעדים נגדם.

 

לפי הדו"ח, גם בנו בן ה-39 של איל התקשורת, ג'יימס מרדוק, שהיה היו"ר בפועל של "ניוז אינטרנשיונל", התנהל באופן

לקוי ביותר בפרשה. המחוקקים אמרו כי האזנות הסתר ב"ניוז אוף דה וורלד" החלו לכל המאוחר ב-2001, והתעקשו כי מרדוק יכול היה להפסיק את השיטה כבר ב-2008. "כראש חברה עיתונאית, אנחנו המומים מכך שג'יימס מרדוק לא ניסה לקבל מידע רב יותר", כתבו המחוקקים. עם זאת, הם נמנעו מלהאשים את מרדוק הבן בהטעיית המחוקקים כשטען כי לא קרא במלואו אימייל שקיבל בשנת 2008 ושבו היה מידע על האזנות הסתר הנרחבות.

 

מ"ניוז קורפ" נמסר כי התאגיד "בוחן בקפידה את דו"ח הוועדה ויגיב בקרוב". עוד נמסר: "החברה מודה באופן מלא בכך שנעשו טעויות משמעותיות ב'ניוז אוף דה וורלד' ומתנצלת בפני כל מי שפרטיותו נפגעה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רופרט מרדוק בשימוע בפרלמנט הבריטי (ארכיון)
צילום: MCT
מומלצים