שתף קטע נבחר
 

האם נשים מתאימות יותר לתפקידי רילוקיישן?

מחקרים מגלים כי לאישה הנשלחת לעבודה בחו"ל יש יתרונות העולים על אלו של הגברים. אז למה רק 15%-17% מהנשלחים מעבר לים הן נשים, ואילו יתרונות וחסרונות הן מביאות עמן?

בתחילת שנות ה-80 עמד מספר הנשים שנשלחו לרילוקיישן על כ-3% - כיום עומד מספרן על 15%-17%, הן בארץ והן בחו"ל. אך עדיין, מספר הנשים הנשלחות לרילוקיישן קטן מהותית ממספר הגברים.

 

 

מחקרים שונים מציינים כי ייתכן שלאישה הנשלחת לרילוקיישן מספר יתרונות העולים על אלו של הגברים, מחקרים אלו אף רומזים כי נשים הן מועמדות מתאימות יותר למשימות בין-לאומיות מאשר גברים.

 

יתרונות

כפי שנמצא במחקרים, אלו הם יתרונות הנשים ברילוקיישן, (גם אם יש בכך הכללה מסוימת וסטריאוטיפיות).

 

1. בולטות ונראות. מעצם היותן נשים, מודעות הנשים יותר לעצמן ומושכות יותר את תשומת הלב: מקפידות על לבושן וטיפוחן ועל דבריהן והתנהגותן. לכן הנשים מצוידות יותר בכלים להתבלטות ורגילות למצב זה.

 

כאשר פרט בולט, כפי שקורה בתפקיד בין-לאומי בו המוצב זר, הוא נתון להבחנה וביקורת גדולים יותר. מסיבה זו יהיה קל יותר לנשים להתמודד עם ההתבוננות והביקורת שמתלווה לתפקיד וטבועה בו.

 

כמו כן, כיוון שהאישה זוכה לנראות גדולה יותר, הרי שהסיכוי שתיזכר על-ידי עמיתיה גדול יותר מאשר סיכוייו של גבר המוצב במשימה בחו"ל זאת משום שהיא בולטת יותר בנוף העסקי המורכב מרוב גברי.

 

2. האישה הדואלית או תכונת הנפוליאון. מחקרים מעידים כי נשים מסוגלות לבצע מספר משימות בעת ובעונה אחת והן רגילות לריבוי תפקידים בחיי היום-יום כאישה, רעיה, אם, עובדת ועוד.

 

משימות רילוקיישן כוללות מעצם הגדרתן מגוון רחב של הגדרות ומשימות שאינן מן הנמצא ברמה הלוקלית כגון: להיות שגריר של מדינתך וזאת נוסף על התפקידים המקצועיים גרידא. לנשים הרגילות למלא מספר תפקידים בעת ובעונה אחת צפוי, על כן, יתרון בהיבט הזה.

 

3. מיומנויות בין-אישיות. בתפקיד הרילוקיישן קיימת חשיבות למיומנויות של בניית קשרים. צורת העבודה של נשים מושתתת על שיתוף פעולה ואימוץ סגנון תקשורת בלתי-ישיר להשגת מטרותיהן.

 

דפוסים אלו מסייעים ליכולת של הנשים להשתלב וליצור יחסים טובים במיוחד עם עמיתים, עם הממונים עליהם ועם הלקוחות. מחקרים שונים מציינים מאפיינים כגון: רגישות לרמזים לא מילוליים, יכולות אימהיות, יכולת קשירת קשרים, היכולת להאזין ולהתקרב לאחרים, נטייה לשיתוף פעולה על מנת להגיע למטרה ועוד. מאפייני אופי אלו, הקיימים אמנם גם אצל גברים, נמצאו כמאופיינים יותר לנשים ובכך הם מאפשרים למקסם את הצלחתן בתפקיד.

 

4. סרגל מאמץ. מחקרים מציינים כי נשים רגילות לכך שהן צריכות להתאמץ יותר. לאורך הקריירה שלהן הן צריכות להוכיח את עצמן על-מנת להתגבר על דעות קדומות ולהילחם בתופעות של אפליה ו"תקרת הזכוכית". לכן הנשים יגעיו מוכנות יותר למצבים שונים בזירה הבין-לאומית. לנשים יהיה קל יותר להתמודד עם קשיי ההסתגלות במדינה הזרה, דרישות התפקיד, הניכור והזרות בשל היותן מנוסות בכך עוד מתפקידן בארץ המוצא

 

5. להיות שונה. נשים רגילות להיות שונות, במיוחד בעמדות בכירות הנשים הן מיעוט לעומת הגברים בארגון ורגילות להיות זרות בסביבה הגברית השולטת. חוויית השונות בארגון נמצאת גם בלב חוויית הרילוקיישן. לנשים קל יותר להתמודד עם תפקיד בין-לאומי שעיקרו התמודדות בארץ זרה והתמודדות כמיעוט תרבותי שונה, מאשר לגברים הרגילים לעבוד בסביבת רוב גברי דומיננטי.

 

6. אינטואיציה נשית. נשים נתפסות כבעלות חוש שישי המאפשר להן להבין ולחוש את הדבר הנכון מתוך הרגשה פנימית. הכוונה לסף מודעות קוגניטיבית ברמה כזאת המסייעת להן באבחנות, הבחנות וקבלת החלטות. תכונה זו יכולה להוות יתרון רב במילוי תפקידן. חשוב לציין שלעומת העדות במחקר מסוים והדעה הרווחת בחברה לגבי קיום חוש מיוחד זה אצל נשים, מחקר אחר לא הצליח לאשש את קיום האינטואיציה הנשית אצל הנשים המוצבות לתפקידי רילוקיישן.

 

7. יתרון כלכלי. ישנם חוקרים המציינים יתרון כלכלי בשליחת נשים לתפקידי רילוקיישן. נשים נשלחות לרוב לתפקידים זוטרים יותר מן הגברים ובעלויות נמוכות יחסית. נוסף על כך, רובן של הנשים הפונות לתפקידי מוצבות הן רווקות, בעוד שרוב הגברים הנשלחים כמוצבים הם בעלי משפחות, דבר שמצריך השקעה כספית גבוהה יותר מצד הארגון.

 

חסרונות

יש לציין כי לנשים בתפקידי רילוקיישן נמצאו גם חסרונות:

 

1. הקצנת הזרות. מוצב הוא זר ואישה אף יותר (במיוחד במדינות שמרניות), וכך יכולה להיגרם "זרות כפולה" הן מול העמיתים הגברים והן מול הסביבה.

 

2. הצורך במתווכים. במדינות שבהן לא נהוג שאישה מכהנת בתפקיד ניהולי, המנהלים המקומיים עשויים לפנות למנהלים גברים בסביבה ולהימנע ממגע ישיר עם האישה המנהלת.

 

3. חולשה פיזית וחשיפה לסכנות. נשים חלשות יותר פיזית מן הגברים ופגיעות יותר. באזורים מסוכנים, כאשר יש צורך בנסיעות רבות לאזורי הספר, וכאשר מדובר במקומות עם רמת היגיינה נמוכה חיסרון זה יכול לבוא לידי ביטוי.

 

מסקנה - עדיף נשים

קיימים ממצאים הרומזים כי נשים הן מועמדות מתאימות יותר למשימות בין-לאומיות מאשר גברים. כאשר שוקלים את כל הנתונים ניתן להסיק שיש יותר יתרונות מחסרונות באישה מוצבת מאשר בגבר מוצב. אולם חלק מן היתרונות לא הוכחו אמפירית בעקביות הראויה.

 

מן המחקרים השונים ניתן להסיק כי השיעור הגבוה של גברים בתפקיד המוצבות אינו מוצדק - לא נמצאו הבדלים מובהקים בין המינים בביצוע התפקיד.

 

מאידך, ברור כי למרות הביקוש ההולך וגובר למוצבים בתפקידים בין-לאומיים, מספר הנשים בתפקידים הללו נותר נמוך יחסית לגברים. ועל כן במצב שבו נראה כי הקריירה של נשים מוצבות מוערכת פחות מזו של עמיתיהן הגברים, חשובים הנתונים האלה המעידים כי נשים הן בעלות כישורים מתאימים לפיתוח קריירות בין-לאומיות.

 

הכותבת מתמחה בניהול בין לאומי. מחברת הספרים: "מסע הרי לוקיישן" ו"המנהל הישראלי בעולם הגלובלי- מדריך לנסיעות עבודה לחו"ל והבדלים בתרבות העבודה בין מדינות".

פורסם לראשונה 04/05/2012 23:24

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רילוקיישן - לא לגברים בלבד
צילום: index open
ד"ר חנה אורנוי
מומלצים