ישראלית בהאג: "עוזרים לכלוא את אויבי האנושות"
לאחר הרשעתו של הרודן צ'רלס טיילור בפשעי מלחמה, מספרת עו"ד סיגל הורוביץ ל-ynet על עבודתה בצוות התביעה, ומסבירה - האם אסד ואחמדינג'אד צריכים להיות מודאגים מההרשעה הראשונה של ראש מדינה?
"כשאת שם, עובדת בבית הדין בהאג, זה נראה לך הדבר הכי חשוב בעולם. את מרגישה שאת עושה צדק, שאת משרתת ציבורים גדולים ואת האנושות. את עוזרת לשים בכלא את אויבי האנושות". כך מתארת עו"ד סיגל הורוביץ, מומחית לדין בינלאומי, את עבודתה כחברת צוות התביעה במשפטו של הרודן הליברי צ'רלס טיילור, שהיה בשבוע שעבר לראש המדינה הראשון שהורשע בפשעי מלחמה מאז משפטי נירנברג, על חלקו במלחמת האזרחים בסיירה לאון. מחר ייגזר דינו.
הורוביץ, שעבדה גם כעוזרת נשיא בית הדין המיוחד לרואנדה, ביקרה לאחרונה בסיירה לאון ב-2008,
"יש תחושת שליחות מאוד חזקה ותחושת גועל שלא תיאמן מהבנאדם שעומד על דוכן הנאשמים. זה משהו שאת חיה איתו יום יום", סיפרה הורוביץ ל-ynet על תחושותיה במסגרת עבודתה.
אחד הגורמים שמדרבנים אותה הוא תגובתם של הקורבנות. באחד התיקים היא עבדה עם אשה שנפלה קורבן לאונס קבוצתי בסיירה לאון. "עשרה גברים אנסו אותה והיא סבלה מבעיה בשלפוחית שגרמה לה לא לשלוט במתן שתן, כך שהיא גם לא יכלה לחזור לחיים הרגילים. היא הודתה לנו באופן אישי על כך שאנחנו עוזרים לה. היא שאלה 'מה, באמת יעמידו אותו לדין? אתם לא יודעים מה זה עושה לי'.
"קל יותר להמשיך הלאה"
"במסגרת הכנת העדים נפגשים איתם באופן אינטימי ואני יכולה להרגיש מה שזה עושה להם. שמעתי כבר מקורבנות ברואנדה שעצם ההקשבה לדברים שלהם מתגמלת. גם בהקשבה של השופטים יש קתרזיס, ריפוי, צדק. רואים קורבנות שקל להם יותר כשהם יוצאים מבית המשפט. יש תחושה של סגירת פרק, קל להם יותר להמשיך הלאה. התגמול שלנו הוא השיפור של מנגנוני הצדק הבינלאומי".
הורוביץ סיפרה כי רק 13 אנשים הואשמו בקשר לפשעי המלחמה בסיירה לאון. תשעה מהם הגיעו למשפט, אך דווקא פודאי סאנקו, מי שעמד בראש ארגון המורדים RUF, אחד הבכירים האחראים לפשעי מלחמה בסכסוך, מת לפני משפטו. אחרים מתו, נעלמו או נרצחו.
האם לא מדובר במעט נאשמים יחסית למלחמה הארוכה והזוועתית? הורוביץ מסבירה כי בתי הדין הבינלאומיים מתמקדים בראשי הפושעים כי הם מוגבלים בזמן ובכסף. במקביל, פועלת בסיירה לאון עצמה מערכת של צדק אלטרנטיבי, בדומה לוועדות האמת והפיוס בדרום אפריקה.
"לא מספיק להעמיד לדין שמונה אנשים", מסכימה הורוביץ. "בסיירה לאון יש עדיין המון עוני ותסכול וקורבנות שלא שוקמו. יש צורך בצדק רחב יותר ובשיקום. אלו דברים שנעשים אבל באופן לא מספק. גם תהליך בניית המוסדות הדמוקרטיים איטי מאוד".
אסד ואחמדינג'אד צריכים לדאוג?
על רקע פשעי מלחמה שמבוצעים במקומות אחרים בעולם, כנראה גם בסוריה ובאיראן צריכים להתעניין במשפטו של ראש המדינה הראשון שהורשע בבית דין בינלאומי. האם גם מדינות כמו ארה"ב, שמבקשות לסייע למורדים בסוריה, עשויות להסיק מסקנות מהמשפט? האם הסיוע שמעניקה טהרן לחיזבאללה ולחמאס עלול להביא להרשעת נשיאה ביום מן הימים? הורוביץ מבהירה כי הדרך לכך עוד ארוכה.
נראה שהעולם עד כל הזמן לעוד ועוד פושעי מלחמה. את לא חשה תסכול?
"זה כמו עשיית צדק עם רוצחים – תמיד יהיה עוד אחד, אבל את עדיין רוצה לכלוא את הרוצח. זה עניין עקרוני. מערכת הצדק הבינלאומית בחיתוליה, וצריך לשפר את בתי הדין כדי שכולם יעמדו לדין. ככל שיותר טיילורים יילכדו ברשת, וזה יכול להיות עניין שיימשך דורות, הרשת תהפוך להיות צפופה יותר. המטרה היא ליצור הרתעה כך שגם אם יהיו עוד אסדים, יהיו פחות אנשים שישתפו איתם פעולה".