שתף קטע נבחר

 

ה'ליצן' או ה'שתיין'. רק אחד יעמוד בראשות לונדון

בעיר הבירה הבריטית אוהבים את בוריס ג'ונסון משום שהוא "גורם לאנשים לצחוק", אך יריבו הפוליטי קן ליווינגסטון כועס מהעובדה שכולם מתייחסים לבוריס האיש, ולא לג'ונסון ראש העיר. אחד מהם ייבחר היום לראש העיר. מי מהם טוב ליהודים?

נותרו עוד פחות מ-100 ימים לתחילת המשחקים האולימפיים בלונדון והיום (יום ה') נדע מי יהיה ראש העיר שיארח אותם. על תפקיד ראש העיר נלחמים אמנם שבעה מועמדים, אבל המאבק המשמעותי ניטש בין ראש העירייה המכהן מאז 2008, בוריס ג'ונסון השמרן שמוביל בסקרים, לבין ראש העיר הקודם, קן ליווינגסטון מהלייבור.

 

חדשות נוספות מהעולם הגדול :

 

בוריס ג'ונסון, בן 47, הגיע לפוליטיקה מעולם התקשורת והצליח לסחוף אחריו תומכים רבים בעיקר בשל הופעתו הכריזמטית וסגנון דיבורו המשעשע והמצחיק. במראה קצת "מבולגן", כמי שהתעורר זה עתה ולבש את הדבר הראשון שמצא בארון, יצא ג'ונסון למסע הבחירות שלו רכוב על אופניו כדי לדבר עם התושבים ו"להתחבר אל העם".

 

תוכנית השכרת האופניים - אחד מהישגיו הגדולים. ג'ונסון (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
תוכנית השכרת האופניים - אחד מהישגיו הגדולים. ג'ונסון(צילום: רויטרס)

 

בעיר הבירה הבריטית מכנים את ג'ונסון "הליצן" ואוהבים אותו משום שהוא "גורם לאנשים לצחוק". לטענת יריביו, הופעתו החיצונית הססגונית והתנהגותו מסיתות את מערכת הבחירות מנושאים חשובים כמו יוקר המחיה, ביטחון אישי, תחבורה ציבורית, צמצום הפערים בשירותי הרפואה הציבורית ושיפור השירות לאזרח. במקום כל אלה, הם טוענים, מערכת הבחירות עוסקת באישיותו של ראש העיר ובהופעתו בציבור.

 

למה ג'ונסון? בגלל מחירי הארנונה הנמוכים

בין אחד מהישגיו הגדולים של ג'ונסון בכהונה החולפת אפשר לציין את הכנסת שירות השכרת האופניים למרכז לונדון - שירות שזכה לשם "האופניים של בוריס". היוזמה להשכיר אופניים לתושבי עיר הבירה היא חלק מהמגמה להפחתת זיהום האוויר במרכז העיר ולהגברת מודעות התושבים ליתרונות שברכיבה על אופניים ובפעילות ספורטיבית. בנוסף, התגאה ג'ונסון במהלך הקמפיין בעובדה שבשלוש שנים האחרונות לא עלו מחירי הארנונה בעיר, וכן שמספר השוטרים ברחובות עלה באלף מיום כניסתו לתפקיד.

 

שמו של ג'ונסון נקשר מוקדם יותר השנה בשמה של יועצת האמנות הלן מקינטייר, שמכירה את ראש העיר הלונדוני עוד מהימים שבהם היה עיתונאי ב"דיילי טלגרף". השמועה אומרת כי בתה של מקינטייר דומה הרבה יותר לג'ונסון מאשר לבן זוגה של מקינטייר, פייר רולין. הזוג מקינטייר אכן נפרד לאחר שבבדיקת דם התברר כי פייר אינו אביה של הילדה.

 

"אם אני הייתי רוצה לגרום לאנשים לצחוק לא הייתי נכנס לפוליטיקה". ליווינגסטון (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"אם אני הייתי רוצה לגרום לאנשים לצחוק לא הייתי נכנס לפוליטיקה". ליווינגסטון(צילום: AFP)

 

ג'ונסון עצמו נשוי לעורכת הדין רינה ווילר, שאיתה החל במערכת היחסים עוד כשהיה נשוי לאשתו הראשונה. פרשיות אלה אמנם לא תורמות לתדמיתו של ג'ונסון, אך גם לא מאוד מפריעות לו, ל"טפלון", להמשיך להיות אהוד בקרב תושבי לונדון.

 

בקרב הקהילה היהודית בלונדון, התמיכה בג'ונסון גדולה. יש לכך כמה וכמה סיבות, שכוללות את שורשיו היהודיים (אבי סבו היה יהודי שחי ברוסיה), התבטאויותיו בעבר נגד החרם האקדמי שהוטל על ישראל, הביקור הלא מתוכנן שלו בחומוסייה ישראלית וסיבוב שקיים לאחרונה בשכונות היהודיות בצפון לונדון.

 

הגידו לא לקן?

עם זאת, הגורם שמקנה לג'ונסון נקודות זכות יותר מכול בקרב היהודים הוא העובדה שיריבו ליווינגסטון עשה לו את העבודה קלה הרבה יותר עם התבטאויות אנטישמיות והתמיכה שלה הוא זוכה בקרב תושבים מוסלמים רבים בעיר.

 

ליווינגסטון, בן 64, נציג מפלגת הלייבור, כיהן כראש העיר לונדון פעמיים בעבר ורוצה לשוב לכיסא המוכר לו כל כך. לכאורה, מערכת הבחירות הייתה אמורה להיות קלה עבור ליווינגסטון, שנוקט גישה סוציאליסטית המיטיבה עם המעמדות הבינוני והנמוך, אולם הוא גילה שהמאבק עם ג'ונסון קשה אף יותר מזה שהיה בשנת 2008, אז הפסיד לו בבחירות.

 

הופעתו הסיתה את מערכת הבחירות מנושאים חשובים? ג'ונסון עם ותיקי מלחמה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הופעתו הסיתה את מערכת הבחירות מנושאים חשובים? ג'ונסון עם ותיקי מלחמה(צילום: EPA)

 

הפסדו של ליווינגסטון לפני ארבע שנים נרשם לאחר שבמערכת הבחירות נחשף הציבור לשורת פרסומים על הוצאותיו המופרזות על ביגוד ועל אי-סדרים כלכליים בניהול העירייה. עוד עלו לכותרות הרגלי שתייה לא מקובלים שלו ודיווחים כי הוא העסיק מקורבים. כל אלה הביאו לביקורת חריפה על כהונתו של המועמד מהלייבור. הישגו הגדול של ליווינגסטון כראש העיר לונדון היה הנהגת המס על נסיעה ברכב במרכז לונדון. כניסה לאזור ה"סגור" עולה כיום לתושבי לונדון 10 ליש"ט (כ-60 שקל), עוד לפני הוצאות החנייה, העומדות על ממוצע של ארבע ליש"ט וחצי (כ-28 שקלים) לשעה.

 

ליווינגסטון לא בונה על היהודים "כי הם עשירים"

ליווינגסטון הסתבך עם הקהילה היהודית בכמה הזדמנויות, עוד כשכיהן כראש העיר. באחת הפעמים הוא אירח בבניין העירייה את המטיף המוסלמי יוסוף אל-קרדאווי, שקרא בעבר לבצע פיגועים בישראל. ליווינגסטון קרא אז לאל-קרדאווי "הקול הליברלי הגדול", למרות התבטאויותיו החריפות נגד הומוסקסואלים ונשים.

 

במהלך מסע הבחירות שלו אמר ליווינגסטון במפגש חברים סגור כי הוא לא מצפה לתמיכה מהקהילה היהודית "משום שהם עשירים". בעקבות אמירה זו, ארגנו בחודש שעבר אנשי מטהו מפגש שמטרתו לפייס את הקהילה, אך ליווינגסטון לא התנצל על התבטאויותיו. לאחר שבקהילה היהודית הביעו תרעומת על יחסו של ראש העיר לשעבר, פרסם האחרון מכתב התנצלות בעיתון היהודי "ג'ואיש כרוניקל", שבו כתב כי הקהילה היהודית חשובה לעיר ושהיא חלק מיסודותיה.

 

ליווינגסטון לא רוצה לחזור על התוצאה מ-2008. עם ג'ונסון (צילום: AP) (צילום: AP)
ליווינגסטון לא רוצה לחזור על התוצאה מ-2008. עם ג'ונסון(צילום: AP)

 

אולם, התנצלותו של ליווינגסטון הייתה בבחינת "מעט מדי ומאוחר מדי". בקרב הקהילה היהודית, ההרגשה היא שליווינגסטון זנח את הקול היהודי ופנה לקול המוסלמי משום שהוא גדול יותר. ברחוב היהודי שולטות המדבקות עם הסיסמה "הגידו לא לקן" - סיסמה שכבר אומצה במערכת הבחירות הקודמת.

 

ישראלי מהלייבור: ג'ונסון לא ראוי להיות מועמד המפלגה

טל עופר, ישראלי בן 32 שגר בלונדון בחמש השנים האחרונות, הוא פעיל במפלגת הלייבור, אך מתנגד בכל תוקף לליווינגסטון, כמו גם רבים אחרים במפלגה. "הוא לא ראוי להיות מועמד מטעם המפלגה, ומאוד עצוב שזה המצב", אמר עופר ל-ynet והוסיף: "מדובר באדם עם היסטוריה של התבטאויות אנטישמיות".

 

גם חבר מפלגת הלייבור, הלורד אלן שוגר, שכיום מככב בתוכנית הריאליטי של רשת BBC "המתמחה", קרא לאחרונה שלא להצביע לליווינגסטון. הוא "צייץ" בחשבון הטוויטר שלו לכל 1.8 מיליון העוקבים אחריו: "לא מעניין אותו אם אד מיליבנד (ראש המפלגה והאופוזיציה, ר"ז) תומך בליווינגסטון, אני קורא לא להצביע עבורו". הוא הדגיש כי בקרב מול ג'ונסון, אסור לתת לליווינגסטון לנצח.

 

ליווינגסטון מצדו הביע לאחרונה את מורת רוחו מהעובדה שכולם מתייחסים לבוריס האיש, ולא לג'ונסון ראש העירייה. "אנשים אומרים לי שהם אוהבים את ג'ונסון, כי הוא גורם להם לצחוק", אמר לווינגסטון, "אם אני הייתי רוצה לגרום לאנשים לצחוק לא הייתי נכנס לפוליטיקה, אלא הייתי מופיע על במות כקומיקאי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
משניהם ייצא אחד. ג'ונסון וליווינגסטון
צילום: AP
"לליווינגסטון היסטוריה של התבטאויות אנטישמיות". טל עופר
צילום: ג'רמי ניי
מומלצים