בשורה לאוהדים: העישון באיצטדיונים יימשך
ועדת הבריאות של הכנסת אישרה את הרחבת החוק האוסר עישון במקומות ציבוריים. מהחודש הבא אסור יהיה לעשן בתחנות אוטובוס ורכבת, אולמות אירועים ומשרדי ממשלה. אוהדי הכדורגל, לעומת זאת, יוכלו להמשיך ולעשן באיצטדיונים
בעוד חודש ננשום אוויר נקי יותר בחתונות, תחנות אוטובוס ובריכות שחייה: ועדת העבודה הרווחה והבריאות של הכנסת אישרה היום (ד') הטלת צו ממשלתי שירחיב את החוק למניעת עישון במקומות ציבוריים. מי שנאלץ להתרגל לפרידה מהסיגריה בקניונים, יצטרך להתרגל מעתה גם לתחנות האוטובוסים והרכבות ולחתונות ללא סיגריות. הבשורה למעשנים: הועדה החליטה שניתן יהיה להמשיך ולעשן באיצטדיונים ובהופעות באמפי-תיאטרון - בניגוד לכוונה המקורית בצו.
בנוסף ייאסר מעתה העישון גם בבתי חולים ובמרפאות, בריכות השחייה ואתרים קדושים. המקומות המיועדים לעישון במשרדי הממשלה יבוטלו ולעובדים תהיה אפשרות לעשן רק בחוץ. ynet העביר את הדיון באישור הצו בשידור חי.
מ-2007: אסור לעשן בפאבים ומסעדות
את הצו יזם ראש הממשלה בנימין נתניהו, שבין יתר תפקידיו משמש גם כשר הבריאות. בדברי ההסבר שלו להבאת הצו לאישור הוועדה נכתב: "כיום יש מודעות ציבורית הולכת וגוברת לנזקי העישון הכפוי, וכן גידול בהיקף האוכלוסיה הלא מעשנת לכ-78%. רוב רובו של ציבור הלא מעשנים מבקש להבטיח את זכותו לנשום אוויר נקי מעישון, ובמקביל רוב רובו של ציבור המעשנים ער יותר מתמיד כי אין לחשוף אחרים לסכנה הבריאותית שבעישון. עם זאת, עדיין נשאר צורך להגדיר באופן מפורש היכן העישון אסור ובכך לחדד את ההתנהגות הנדרשת".
אוכלוסיית המעשנים ספגה לא מעט שינויים והגבלות בקדנציה הנוכחית של נתניהו. אחת הפעולות הראשונות בהן נקט סגן שר הבריאות יעקב ליצמן הייתה העלאת המס על הסיגריות, שבוצע באופן כמעט מיידי. לאחר מכן, ביולי 2007, התקבלה החקיקה האוסרת על עישון בפאבים ובמסעדות. כעת מתווסף אליהם הצו הממשלתי שמרחיב את ההגדרה "מקומות ציבוריים" למקומות שבהם עד היום היה זה טבעי לגמרי לעשן, כגון הופעות, תחנות אוטובוס ועוד.
מותר לעשן על הבמה?
כאמור, הצו קיבל את אישור הוועדה, לאחר התנגדויות רבות. האיסור לעשן בפאבים ובמסעדות נתקל בחבלי לידה לא קלים, כאשר מעשנים רבים בחרו לבלות במקומות שהפרו את החוק ואיפשרו עישון בתחומם. בנוסף ישנו קושי רב לאכוף את החוק, כיוון שעסקים רבים חשים שהוא פוגע באופן קשה בפרנסתם.
בדיון בוועדה השתתפו, מלבד נציגי משרדי הבריאות, האוצר, החינוך והמשפטים, גם כל הגורמים שיושפעו מהחוק החדש או ייאלצו מעתה לאכוף אותו בתחומם: נציגי איגוד המסעדות, בתי הקפה והברים, אגודת הסטודנטים, רשות שדות התעופה, משרד הביטחון וצה"ל, משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה, איגוד לשכות המסחר, ארגון מורי הנהיגה, התאחדות בעלי האולמות, אב"א - איגוד בתי אבות ודיור מוגן בישראל, רכבת ישראל והחברה למתנ"סים.
כאמור, בתחילה ביקש ראש הממשלה לאשר כי גם באיצטדיוני הכדורגל ובאמפי-תיאטראות כמו קיסריה אסור יהיה לעשן - אך לבסוף הוחלט שלא לאשר זאת. נציגי האגודה למלחמה בסרטן אמרו בטרם ההחלטה כי "הסעיף של האיצטדיונים ישמח המון אנשים". בתגובה אמר יו"ר הועדה חיים כץ כי "זה גם יעציב 25% מהאוכלוסייה", וכאמור החליט לבטל נושא זה.
חלק מהנציגים דרשו להקשות עוד יותר על ציבור המעשנים. "מה לגבי איסור עישון על הבמה?", שאל אלעד שפר מעמותת "אוויר נקי". יש הצגות בהן מעשנים כחלק מהתפקיד ויש תלונות על זה מהקהל. יש תביעה על זה בבג"ץ".
יו"ר הועדה חיים כץ סירב להיענות לבקשה. "אני לא מאשר את זה. אנשים מתלוננים? על הכל יתלוננו.
אי אפשר לפתור את כל הבעיות בפעם אחת".
נציג המסעדות, הברים ובתי הקפה, בהם אסור לעשן כבר מאז 2007, שי ברמן ניסה לצמצם את האיסור על העישון גם במתחמים החיצוניים של המסעדות. "כבר אני מבין את הצורך למנוע עישון בתוך המסעדה, אבל לגבי החלק החיצוני אני ממש לא מבין את זה. הנזק בחוץ הוא מופחת מהנזק בפנים. לא נראה לי ריאלי למנוע מאנשים במדינה החמה הזאת לשבת בחוץ עם סיגריה. מעשן לא ייכנס למסעדה שהוא יודע שהוא לא יכול לעשן בה. אני אומר לך את זה כמסעדן".
נציגי האגודה למלחמה בסרטן ביקשו להרחיב את הצו גם על דירות פרטיות בבנייני מגורים משותפים, כמו שקורה בקליפורניה. עוד הם ביקשו שבמקומות עבודה בהם יש מערכת איוורור מרכזית אסור יהיה לעשן בכלל, גם לא במקומות מיוחדים לכך. יו"ר הועדה כץ סירב גם לבקשות אלו. "בבית הפרטי של אנשים שגרים בבניין משותף? זה לא יקרה", אמר.