צפו: תרגילי היוגה שמקילים אסתמה ובעיות נשימה
אורח החיים המודרני מזמן לנו לא מעט מצוקות נשימה בשל מתח, זיהום אוויר וחשיפה לאלרגנים. בתרגול יוגה לומדים מחדש איך לנשום נכון ולהקל תסמיני אסתמה טורדניים. אילו תרגילים לבצע? פרק שני בסדרת מדריכי וידאו ליוגה טיפולית
אסתמה עשויה להתרחש כתוצאה ממספר סיבות: תורשה, אלרגיות, חיים ברמת מתח גבוהה, חשיפה לא מספקת לחיידקים בילדות (מה שגורם ל"דריכות יתר" של המערכת החיסונית) וגורמים סביבתיים כמו זיהום אוויר.
הכתבה הקודמת בסדרה:
- כאבים בגב? תרגילי היוגה שיעזרו להעלים אותם
מבחינת היוגה, אנשים רבים ולא רק חולי אסתמה נושמים נשימה לקויה. שיפור הרגלי הנשימה יעלה את ספיגת החמצן ברקמות, יקטין את רמת המתח ויגרום להרפיית השרירים.
אלו הם שישה הרגלי הנשימה הלקויה והגישה של היוגה לפתרונם:
1. הבעיה - נשימת חזה
נשימה המאופיינת בתנועה של בית החזה העליון ושאינה עושה שימוש בסרעפת ובחלק התחתון והרחב של הריאות, מה שגורם לנשימה שטוחה, מועטה ומהירה ולהגדלת רמת המתח.
נשימה זו קשורה גם ביציבה לא נכונה הכוללת סרעפת, בטן וגב תחתון חלשים.
הפתרון: בעזרת טכניקות נשימה ותרגול של תנוחות יוגה המחזקות את הסרעפת, הבטן והגב התחתון, נלמד מהי נשימה יוגית מלאה. זוהי נשימה המערבת את הסרעפת ושרירי הבטן ובכך מחזקת אותה ותורמת לשיפור היציבה ולנשימה עמוקה.
2. הבעיה - שאיפה חזקה מנשיפה
בטעות נוטים אנשים בעת מצוקת נשימה לנסות לשאוף בכוח כדי שייכנס אוויר, דבר שמגדיל את מצוקת הנשימה. כדי להכניס אוויר צריך קודם לנשוף, להוציא, לפנות מקום. הדבר פשוט: אם אין מקום בריאות - לא ייכנס אוויר.
הפתרון: היוגה מלמדת להשתמש בשרירי הבטן כדי "לסחוט" את החלק התחתון של הריאות ולהוציא כמה שיותר אוויר החוצה בזמן הנשיפה. מאמץ זה, בנוסף לשיפור היציבה, מאפשר שאיפה מלאה ועמוקה. מחקרים מצאו כי היוגה מגדילה את נפח הריאות ומשפרת את יעילות הנשימה.
3. הבעיה - עצירת נשימה
מחוסר תשומת לב או ממתח נפשי וחרדה, קיימת נטייה לא מודעת לעצור את הנשימה פעמים רבות ביום ואף מתוך שינה. תופעה זו מעלה את רמת המתח בגוף, ולאורך זמן גורמת למאמץ יתר לריאות והלב.
הפתרון: פיתוח המודעות לנשימה מקטין ולבסוף מפסיק את תופעת עצירת הנשימה, בתחילה רק בזמן התרגול אך לאורך זמן דפוסי נשימה נכונים נטבעים ונשימה נכונה קורית מעצמה ללא תשומת לב או מאמץ.
4. הבעיה - נשימה דרך הפה
הפה נועד לאכילה והאף לנשימה. בנשימה דרך האף מערות האף מסננות, מחממות ומלחלחות את האוויר שנכנס אליהן. דרך הפה נכנס לגוף אוויר מזוהם וקר המגרה ומכווץ את איברי הנשימה.
הפתרון: גם תופעה זו נעלמת בהדרגה בעזרת הגברת המודעות והריכוז בשעת התרגול, עד שנשימה דרך האף נהפכת לטבעית ולא מצריכה ריכוז.
למתקשים לנשום דרך האף בעקבות אלרגיות וריבוי ליחה ישנו ניקוי יוגי (שנלמד אך ורק אצל מורה מוסמך), המנקה בעזרת מים חמים ומלח את מעברי הנשימה ומלווה בתרגילי נשימה מיוחדים.
5. הבעיה - נשימה "הפוכה"
שכבו על הגב, עצמו את העיניים ושימו לב לנשימה: מה קורה לבטן שלכם כשהאוויר נכנס? אנשים רבים מכניסים בטן בעת הכנסת האוויר וזוהי בדיוק הפעולה ההפוכה מהפעולה הטבעית! הרגל נשימה זה גורם לנפח הריאות לקטון בעת הכנסת אוויר ובכך לשמר דפוס של נשימת חזה על כל חסרונותיה.
הפתרון: בנשימה נכונה נלמד להפוך את הדפוס השגוי. מהר מאוד נרגיש איך רמת המתח שנבנתה בשל השאיפה ה"עצורה" יורדת, והגוף לומד להירגע.
6. הבעיה - נשימת יתר
הסובלים מאסתמה נוטים לנשום פי שניים ויותר נשימות לדקה מהנורמלי, מה שגורם להיפרוונטילציה: רמת החומציות בדם עולה, והנשימה הופכת למואצת יותר ויותר.
הפתרון: בדומה לשאר התופעות, מודעות לנשימה ולימוד טכניקת נשימה נכונה ממגרת עם הזמן את התופעה וקוטעת את מעגל הקסמים של הניסיון התמידי של מערכת הנשימה לאזן את עצמה
היוגה הטיפולית היא כלי רב עוצמה, טבעי ופשוט לתיקון הרגלי נשימה לוקים וריפוי אסתמה. וזאת ללא תלות בתרופות ובחומרים ממכרים.
התרגול המוצע כאן הוא טעימה בלבד, וכמובן אינו מותאם אישית לכל מקרה. כיוון שהשפעת התרגול מצטברת, מומלץ לתרגל כל יום או פעם ביומיים, במשך 20-15 דקות.
הכותבת היא מורה ליוגה טיפולית במרכז ליוגה טיפולית