שתף קטע נבחר

 

סין: הפעיל העיוור השתחרר, "על ארה"ב להתנצל"

שעות לאחר הגעתה של הילרי קלינטון לסין, נודע כי הפעיל צ'ן גואנגצ'אנג, שהסתתר בשגרירות ארה"ב, עזב ויוחזר למשפחתו. בייג'ינג דורשת שוושינגטון תתנצל, תחקור את התקרית ותעניש את האחראים. "כדי להגן על היחסים בין סין לארה"ב"

סוף למשבר הדיפלומטי? פעיל זכויות האדם הסיני העיוור, עו"ד צ'ן גואנגצ'אנג, שהסתתר בימים האחרונים בשגרירות ארה"ב בבייג'ינג, עזב היום (יום ד') את השגרירות והגיע למתקן רפואי. כמה שעות לפני שנודע על העזיבה הגיעה מזכירת המדינה האמריקנית הילרי קלינטון לביקור בבירת סין. בייג'ינג הודיעה כי היא דורשת התנצלות מארה"ב על השארתו של צ'ן בשגרירות.

 

מפגינה בעד צ'ן, לקראת ביקור קלינטון (צילום: AP) (צילום: AP)
מפגינה בעד צ'ן, לקראת ביקור קלינטון(צילום: AP)

 

סוכנות הידיעות הסינית "שינואה" דיווחה כי צ'ן עזב את השגרירות "ביוזמתו" לאחר ששהה שם בששת הימים האחרונים. הדיווח הקצר לא סיפק פרטים נוספים על מה שנראה כסיום הפרשה שהעיבה על היחסים בין וושינגטון לבייג'ינג, ויש שכינו אותה "המשבר העמוק ביותר" ביחסים בין השתיים בשנים האחרונות.

 

גורם אמריקני בכיר אישר כי צ'ן כבר איננו בשגרירות. "צ'ן גואנגצ'אנג הגיע למתקן רפואי בבייג'ינג, שם יקבל טיפול רפואי ואחר כך יפגוש את בני משפחתו", אמר הבכיר שביקש לשמור על עילום שם.

 

צ'ן ובני משפחתו (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
צ'ן ובני משפחתו(צילום: רויטרס)

 

ייתכן שאין זה מקרי שעזיבתו של צ'ן – שבינתיים לא ידוע על צעדים נגדו מצד השלטונות - התרחשה במקביל להגעת קלינטון למדינה. מזכירת המדינה מתחה מספר פעמים בעבר ביקורת על יחסה של סין כלפי הפעיל בן ה-40, שחשף הפלות כפויות ועיקורים שביצע השלטון במסגרת "מדיניות הילד האחד".

 

מיד לאחר שנודע על עזיבתו של צ'ן, פרסם משרד החוץ הסיני הצהרה תקיפה כלפי ארה"ב: "יש להדגיש שהשגרירות קיבלה את האזרח הסיני צ'ן באופן לא רגיל, וסין מביעה את הסתייגותה הנחרצת מכך. הטיפול של ארה"ב בכך היה התערבות בענייניה הפנימיים של סין. על השגרירות מוטלת החובה לפעול על פי החוקים הבינלאומיים והסיניים הרלבנטיים ואל לה לעסוק בפעילות שאינה עולה בקנה אחד עם עיסוקיה".

 

"סין תובעת שארה"ב תתנצל, תחקור לעומק את התקרית הזו, תעניש את האחראים ותבטיח שדבר מסוג זה לא יישנה. על הצד האמריקני לשקול את מדיניותו וצעדיו ולנקוט פעולה כדי להגן על היחסים בין סין לארה"ב. הצד הסיני מדגיש כי סין היא מדינת חוק שבה זכויות האזרחים והאינטרסים שלהם מוגנים על ידי החוקה והחוק ועליהם לפעול לפיהם".

 

הסרטון שפרסם צ'ן עם בריחתו

 

הן בייג'ינג והן וושינגטון שמרו על שתיקה בנוגע לגורלו של צ'ן, מאז נמלט ממאסר הבית שלו והגיע לשגרירות. הוא טען כי הוא ואשתו הוכו קשות בשל דבריהם נגד השלטונות. חרף המתיחות הדיפלומטית, פרשנים העריכו

כי ארה"ב תהסס להסגיר את צ'ן ללא ערובות משמעותיות לביטחונו. תומכיו אמרו כי הוא עשוי להסכים לעזוב את המדינה לארה"ב אם משפחתו תורשה להצטרף אליו.

 

בעקבות ראיון שקיים עם מגזין "טיים" האמריקני בעניין ההפלות נגזר על צ'ן ב-2006 עונש מאסר של ארבע שנים ושלושה חודשים. עם שחרורו מהכלא בתום ריצוי עונשו הוא נשלח למעצר בביתו במחוז שאנדונג שבמזרח המדינה. צ'ן הצליח להימלט ממעצר הבית על אף האבטחה הכבדה. מעט לפני בריחתו הוא פרסם סרטון בו הוא קורא לראש הממשלה הסיני, וון ג'יאבאו, לחקור את ההחלטה על מעצרו ולהגן על משפחתו. "ראש הממשלה וון, עם כל הקושי - ברחתי", אמר הפעיל בסרטון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
AP
צ'ן. "עזב מיוזמתו"
AP
קלינטון. ביקור חשוב
צילום: AP
מומלצים