שתף קטע נבחר

5 הרגלים בהורות שהגיע הזמן להיפטר מהם

צועקים? זה רק גורם לכך שהילדים נאטמים. מאיימים? הילדים כבר יודעים שלרוב מדובר באיומי סרק. מסבירים ומסבירים? אל תתפלאו אם הם לא מקשיבים לכם. 5 הרגלים שגויים שהורים נוטים לעשות - ותחליפים שיהיו הרבה יותר אפקטיביים

איך אתם גורמים לבן השש שלכם לצחצח שיניים? מה עליכם לעשות כשהפעוט שלכם לא מפסיק לזרוק חול על ילדים בגינה? כל הורה יודע לומר שעקביות בחינוך למשמעת היא הסוד, אבל מה אם אתם באופן עקבי ניגשים לפתרונות הלא נכונים כשאתם מחנכים את ילדיכם?

 

לפניכם מספר הרגלים שגויים שאנחנו נוטים לעשות, ורעיונות מה ניתן לעשות במקומם, כדי להפוך את החינוך שלנו לאפקטיבי יותר:

 

עוד על חינוך ילדים בערוץ הורים :

"אני סופרת עד 3"; איך להפסיק את מאבקי הכוח?

"אפשר מים?"; איך לגרום לילדים לישון בזמן

בן 3 זה קטן או גדול? על מסרים סותרים בהורות

 

1. צעקות

הבעיה: כשאתם צועקים אתם לא בשליטה.

 

השינוי:  כשלחץ הדם שלכם עולה מרוב כעס ועצבים, דאגו לכך שגובה הקול שלכם יהיה נמוך. אם אתם לא נמצאים באותו מקום בו נמצא הילד, עברו, באופן פיזית, סמוך אליו. אמרו את מה שאתם דורשים ממנו בצורה ברורה ואסרטיבית. ילדים, חשוב לדעת, הופכים "מחוסנים" לצעקות מצד הוריהם ופשוט מתנתקים כשזה קורה - וזו הסיבה שגם אחרי שאתם צועקים 10 פעמים "תסדר את החדר!" הוא נשאר מבולגן.

 

2. תיוג

הבעיה: כשאתם כל הזמן מביעים בקול רם את אכזבתכם ותסכולכם מהילדים - זה פוגע בהם. כשאתם "מדביקים" להם תוויות (הוא העצלן, היא המבולגנת) אתם גורמים להם להתנהג בצורה שאינה מועילה. ילדים עלולים לחוש לא אהובים או לאבד את המוטיבציה כשאתם משווים אותם לאחרים.

 

השינוי: פשוט הפסיקו לתייג אותם ולמדוד אותם. זה לא פייר להשוות בין ילדים לבין אחריהם, חבריהם או אפילו בני דודים. היזהרו גם עם תיוג חיובי (הוא הגאון של המשפחה), שעלולים לפגוע בילדים בטווח הארוך. במקום זה, התמקדו בהתנהגות הטובה שלהם.

 

שימו לב שילדים שומעים כל מה שאתם אומרים, גם אם נראה לכם שלא, ולכן אם אתם רוציםמדי פעם "להתאוורר", עשו זאת רחוק מהם, במקום שבו אתם בטוחים שהם לא יכולים להאזין לכם. 

 

3. איומים

הבעיה: "אם לא תסדר את החדר, אין טלוויזיה שבוע!". מכירים את האיום? הבעיה היא שלרוב אנחנו לא עומדים ב"הבטחה", והילדים החכמים שלכם מבינים את זה מהר מאוד. זו הסיבה שהם כבר לא חוששים מהאיומים שלכם. וחוץ מזה שאתם מלמדים אותם שיעור מאוד לא טוב: זה בסדר לומר דבר אחד, ולעשות דבר אחר.

 

מאיימים? הוא כבר מבין שלא תעמדו בזה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מאיימים? הוא כבר מבין שלא תעמדו בזה(צילום: shutterstock)

 

השינוי: אמרו להם מה הציפיות שלכם מראש. היו מאוד ברורים לגבי השאלה איך אתם חושבים שהם צריכים להתנהג כאשר אתם מגיעים למקום מסויים, עוד לפני שאתם יוצאים מהבית. אם הם לא מתנהגים כפי שביקשתם, ואתם צריכים להעניש אותם, דאגו לכך שהעונש יהיה הגיוני ומתאים, ודאגו לבצע אותו. הקפידו גם שהציפיות שלכם מהילדים יהיו תואמות לגילם, לאופי שלהם ולסיטואציה.  

 

4. שוחד

הבעיה: הנעה של ילדים לעשות את מה שאתם מצפים מהם על ידי "שוחד" של מזון,צעצועים או כסף אולי נראית אפקטיבית. אבל בפועל אתם עלולים להפוך ל"עבדים" של ילדיכם, כאשר אתם מראים להם דרך שבה הדברים פועלים שאולי אפילו לא הייתה עולה על דעתם. בכל פעם שאתם אומרים "אם אתה תעשה מה שאני אומר אני...", אתם נכנסים לאזור הסכנה. אתם קונים התנהגות מסויימת, שרוב הסיכויים שלא הייתהמתרחשת בסיטואציה אחרת. אגב, שוחד הוא דבר שונה לחלוטין מתגמול עבור התנהגות טובה.

 

השינוי: פשוט הפסיקו לומר משפטים שכאלה. כאשר ילדיכם מתנהגים כראוי אתם יכולים לתגמל אותם, בין אם בפרסים או במחמאות, על המאמצים שעשו לשם כך. הבטחה שתתנו מדבקות, ממתקים או כסף היא לא פתרון חינוכי ולרוב היא תחזור אליכם בצורה של התנהגות שלילית מצד הילדים, כאשר הם לא יקבלו את הפרסים הללו. 

 

5. לדבר בלי להקשיב

הבעיה: לדבר ולדבר בלי הפסקה במטרה שהילדים יבינו את ההגיון במה שאתם מבקשים מהם זה לא דבר שעושה את העבודה. אף ילד לא ישתכנע ממשפטים כמו: "ניקיון השיניים הוא מאוד מאוד חשוב, מתוק. אם לא תצחצח את השיניים החיידקים הרעים יבואו ויהיו לך חורים". 

 

השינוי: הכירו את הערך באומנות ההקשבה. אל תהפכו משימות יומיומיות פשוטות לסאגות דיבורים ארוכות המאפשרות להם לנהל אתכם משא ומתן. זה לא חכם, מעכב את ההתנהלות היומיומית ובנוסף לכל גם מעצבן את כל מי שנמצא סביבכם. אם ילדיכם לא מקשיבים לכם, ייתכן שזה בגלל שאתם לא מקשיבים להם. אם אתם אלו שמדברים לכל אורך השיחה עם הילדים, וכשהם מנסים להשחיל מילה אתם מהסים אותם או סתםלא מקשיבים - אתם מלמדים אותם הרגלי הקשבה גרועים למדי.

 

במקום זאת הקפידו על משפטים קצרים ולעניין,ובעיקר שימו לב שאתם תמיד מאזינים בקשב למה שלילדים יש לומר לכם. בנוסף לכך שזה יעלה את רמת ההקשבה שלהם, זה ייתן להם תחושה טובה יותר ויהיה אפקטיבי הרבה יותר.  

 




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צעקות. ילדים כבר מחוסנים נגדן
צילום: shutterstock
מומלצים